Δελτίο ενεργειακής θυέλλης...



 Γράφει ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί για την παροδικότητά της, στις διεθνείς αγορές οι τιμές πετρελαίου και αερίου απογειώνονται, οι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται υψηλότερο και μεγαλύτερης διάρκειας πληθωρισμό και τα χρηματιστήρια πέφτουν.

H ελληνική κυβέρνηση -και όσοι περιβάλλουν με… στοργή την πεποίθησή της ότι τίποτε δεν μπορεί να ανακόψει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και το επενδυτικό τσουνάμι που έρχεται- πρέπει να είναι η μοναδική στην Ευρώπη, αν όχι στον κόσμο, που επιμένει πως η ακρίβεια είναι παροδική.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε το κυβερνητικό μότο, ενώ για τις ενεργειακές ανατιμήσεις παραδέχτηκε ότι «ίσως κρατήσουν περισσότερο» (από το παροδικό -Αλλά πόσο ακριβώς είναι το «παροδικό»;).

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από 17 χώρες της Ε.Ε. Βεβαίως, επειδή αυτό το κόστος στην απελευθερωμένη και χρηματιστηριακά οργανωμένη αγορά αλλάζει μέρα τη μέρα και ώρα την ώρα, ο σημερινός ευρωπαϊκός χάρτης των τιμών χονδρικής ρεύματος τον διαψεύδει: η Ελλάδα έχει την 9η υψηλότερη τιμή χονδρικής μεταξύ 19 χωρών με χρηματιστήριο ενέργειας (βλέπε γράφημα), ενώ τον Σεπτέμβριο υπήρξαν τουλάχιστον τρεις μέρες που ήταν πρώτη και με διαφορά.

Πέραν όμως αυτού, την παραπλανητική κυβερνητική αισιοδοξία για την ακρίβεια και την εξέλιξη και διάρκεια της ενεργειακής κρίσης τη διαψεύδουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις των ισχυρότερων συντελεστών της διεθνούς οικονομίας. Εχουμε και λέμε:

● Ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας χθες σε επιτροπή της Γερουσίας, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα κλιμακωθεί και θα μείνει ψηλότερα περισσότερους μήνες από όσο αναμενόταν, λόγω της πίεσης από τις ενεργειακές αυξήσεις και από το μεγάλο μποτιλιάρισμα στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα. Το ίδιο περίπου είπε τη Δευτέρα η Λαγκάρντ στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου και το επανέλαβε χθες σε φόρουμ για τη νομισματική πολιτική στη Φρανκφούρτη.

● Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έκανε ρεκόρ τριετίας, πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, το Brent ήδη προσεγγίζει τα 80 δολάρια και αρκετοί (Goldman Sachs) προβλέπουν ότι είναι θέμα ημερών να πιάσουν το όριο των 90 δολαρίων, πλήττοντας πρωτίστως τις εμπορευματικές μεταφορές με άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των αγαθών, αλλά και τα νοικοκυριά λόγω πετρελαίου θέρμανσης και καυσίμων αυτοκινήτων.

Το φυσικό αέριο «χτυπάει» σχεδόν καθημερινά τρελές αυξήσεις (πάνω από 9% χθες), κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ τον τελευταίο χρόνο η τιμή του έχει τριπλασιαστεί! (χθες 6,1 δολάρια ανά εκατ. θερμικές μονάδες). Από κοντά και ο λιθάνανθρακας, που χθες «ανανέωσε» το ρεκόρ όλων των μετοχών (πάνω από 210 δολάρια ο τόνος), φτάνοντας ετήσια αύξηση 160%.

● Η λειτουργία του φυσικού αερίου ως βασικού καυσίμου θέρμανσης στην Ευρώπη, αλλά και ως μεταβατικού καυσίμου για την παραγωγή ρεύματος σε εκατοντάδες μονάδες, εκτός από φαινόμενα χρεοκοπιών ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρισμού (βλέπε Βρετανία), «φουσκώνει» και τις τελικές τιμές ρεύματος, αλλά και τους φόβους ότι μαζί με τις άλλες ανατιμήσεις θα φρενάρει το κύμα ανάκαμψης. Ηδη διεθνείς οίκοι υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας.

● Αποτέλεσμα αυτών των αρνητικών μηνυμάτων ήταν ότι, παρά τους ενθαρρυντικούς δείκτες σημαντικής αύξησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε Γερμανία και Γαλλία χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν πτώση από μισή έως και δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες (-1,76% το ελληνικό).

Το ίδιο κλίμα πτώσης επικράτησε και στη Wall Street, όπου ο μεν βασικός δείκτης Dow Jones έχανε μέχρι αργά χθες πάνω από 500 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έπεφτε πάνω από 2%. Γιατί; Γιατί η ενεργειακή κρίση χτυπάει όχι μόνο τις πληθωριστικές προσδοκίες της Fed, αλλά και το κόστος κρατικού δανεισμού, οδηγώντας την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου πάνω από το 1,5%.

Μπορεί τα στοιχεία να μη συνθέτουν ακόμη την «τέλεια καταιγίδα» που προβλέπουν ορισμένοι αναλυτές, αλλά η συννεφιά στην παγκόσμια οικονομία είναι βαριά. Το ερώτημα είναι, αν και όταν η καταιγίδα πράγματι ξεσπάσει, η κυβέρνηση θα έχει τα ανακλαστικά να προσαρμοστεί ή θα κρύβεται κάτω από την ομπρέλα «της παροδικής κρίσης».

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.