«Η εκπληκτική αναγέννηση της Οπερας της Αθήνας»



 Γράφει η Ματούλα Κουστένη

Η ΕΛΣ πέτυχε τον άθλο να αποκτήσει μια δημοτικότητα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της.

«Η εκπληκτική αναγέννηση της Οπερας της Αθήνας». Οταν η παλιότερη γαλλική εφημερίδα και δεύτερη -σήμερα- σε κυκλοφορία σε όλη τη Γαλλία κυκλοφορεί (την Παρασκευή) με αυτόν τον τίτλο και μεγάλο, θερμό, πρωτοσέλιδο αφιέρωμα, τότε σίγουρα κάτι καλό έχει συμβεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Figaro, Thierry Hillériteau επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του οργανισμού στην Αθήνα και μίλησε, μεταξύ άλλων, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργο Κουμεντάκη, τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέα Δρακόπουλο, και τον διακεκριμένο τενόρο Γιόνας Κάουφμαν λίγο πριν από το ρεσιτάλ του στο Ηρώδειο.

Ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επισημαίνει ότι οι κρίσεις που έχει βιώσει ο οργανισμός στα 80 χρόνια ζωής του συνδέονται με την ιστορία της Ελλάδας και σχολιάζει: ‘‘Η εμφάνιση του Γιόνας Κάουφμαν ήταν ένας ιδανικός τρόπος για να επανασυνδεθούμε με το κοινό μας μετά την κρίση του Covid, πόσο μάλλον που γίνεται σε αυτόν τον μυθικό χώρο του Ηρωδείου των 5.000 θέσεων’’».

Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι πρόκειται για ένα όνειρο που θα είχε πραγματοποιηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, αν δεν είχε συμβεί η πανδημία του Covid. Παράλληλα όμως αυτό μαρτυρά την εντυπωσιακή αναγέννηση της ΕΛΣ, η οποία, μετά την οικονομική κρίση του 2009 και σε συνδυασμό με την πολιτική της για αξιοποίηση Ελλήνων τραγουδιστών σε ποσοστό 90% στις διανομές της, πέτυχε τον άθλο να αποκτήσει μια δημοτικότητα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της.

Στο δημοσίευμα αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες επιτυχίες (εμφάνιση του Κάουφμαν και της Ανα Νετρέμπκο στο Παναθηναϊκό Στάδιο) κι επισημαίνει μερικές από τις κορυφαίες βραδιές που ακολουθούν, όπως το ρεσιτάλ της Σόνια Γιόντσεβα τον Νοέμβριο στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».

«Η αίθουσα αυτή είναι το σύμβολο της αναγέννησης της Λυρικής. Οπως ο Παρθενώνας, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος φαίνεται από τον κόλπο του Σαρωνικού. Το κτίριο που στεγάζει την ΕΛΣ βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του γιγαντιαίου Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος – πρόκειται για έναν διαφανή ναό από γυαλί με την υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο» γράφει.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.