Ο νεοοθωμανισμός Άγκυρας, η Ρωσία και ο ελληνικός κόσμος!



 Γράφει ο Δημήτρης Λιάτσος

Η Μόσχα θεωρεί την τουρκική θέση μη αναγνώρισης των εκλογών στην Κριμαία “επέμβαση στα εσωτερικά της” και θα βγάλει συμπεράσματα “που δεν θα είναι προς όφελος της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ “πυροβόλησε” με άσφαιρα πυρά, αλλά του γύρισε… μπούμερανγκ! Είναι έτσι άραγε;

Οι εκλογές στη χερσόνησο της Κριμαίας δεν έχουν νομική υπόσταση για την Τουρκία αφού δεν αναγνωρίζει την επανένωσή της με τη Ρωσία, αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

Αν δεν κουράστηκαν από τις επιπλήξεις, τις οχλήσεις και τις υπενθυμίσεις για το θέμα της Κριμαίας, τότε ας γνωρίζουν ότι στη Μόσχα θα βγουν συμπεράσματα που δεν θα είναι προς όφελος της παραπέρα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, αναφέρεται στη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η τουρκική ανακοίνωση αποτελεί «επέμβαση στα εσωτερικά της Ρωσίας» και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί, αναφέρει σε δήλωσή της η ελληνικής καταγωγής γερουσιάστρια του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας από την Κριμαία, Όλγα Κοβιτίδη!

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι εκατέρωθεν λεκτικές… «μπαλωθιές» έγιναν και το θέμα έληξε…

Φρούδες ελπίδες Ερντογάν για Κριμαία

Έληξε; Χμ… Το σύνολο των Ρώσων αναλυτών, ειδικών σε θέματα Τουρκίας, Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας, θεωρούν την τουρκική πρωτοβουλία περί μη αναγνώρισης των εκλογών, θέση πολιτικά επεξεργασμένη με συγκεκριμένους στόχους. Διότι, το σύνολο των παρατηρητών θυμίζει την αναλγησία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν όταν εκείνος μιλάει ανοικτά για «ρωσική επέμβαση» στην Κριμαία, πλην όμως με… ανατολίτικη πονηριά «ξεχνάει» την τουρκική επέμβαση στην Κύπρο και τη στρατιωτική κατοχή του 38% του νησιού από το 1974!

Στη Μόσχα είναι κοινή πεποίθηση ότι η επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 που έγινε με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο μέσω δημοψηφίσματος, τσάκισε τις φρούδες ελπίδες της Άγκυρας. Ποιες ήταν αυτές; Και γιατί επιμένει στη μη αναγνώριση μέχρι σήμερα, παρά το πολύ καλό επίπεδο οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα; Φυσικά, όχι γιατί κόπτεται για την «ακεραιότητα» της Ουκρανίας.

Στα πλαίσια της προώθησης της νεοοθωμανικής πολιτικής της Άγκυρας, η θεωρητική προσέγγιση δεν είναι η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, αλλά στην… Τουρκία! Εκεί όπου οι παλιοί Οθωμανοί έκαναν κουμάντο πριν τσακιστούν από τον ρωσικό στρατό, στους 12 μεταξύ τους κριμαϊκούς πολέμους! Ο οποίος είχε στο πλευρό του τμήματα αρματολών από την υποδουλωμένη Ελλάδα, που προκάλεσαν την ευμένεια της τσαρικής αυλής για τα ανδραγαθήματά τους και τιμήθηκαν δεόντως…

Η Άγκυρα εκτιμούσε πως η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της μετασοβιετικής Ουκρανίας θα προκαλούσε τη διεύρυνση της δικής της επιρροής στην Κριμαία μέσω των Τατάρων που ζουν εκεί. Γι’ αυτό ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά προς έλεγχο και επιρροή μέσω αυτών!

Ελληνισμός της Κριμαίας άρρηκτα δεμένος με Ρωσία!

Υπό αυτή την έννοια, αν οι σχεδιασμοί των Τούρκων ιδεολόγων του νεοοθωμανισμού πετύχαιναν, αναρωτιέται κανείς στην Αθήνα ποια θα ήταν η τύχη των δεκάδων χιλιάδων πολιτών ελληνικής καταγωγής που ζουν στην Κριμαία;

Η επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία είναι η εγγύηση και της δικής τους ασφαλείας. Είναι ένα σημαντικό θέμα που πέρα από τις ανιστόρητες προσεγγίσεις της συλλογικής Δύσης και τη θέση της Ε.Ε. για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κανείς δεν αναρωτήθηκε για τις όποιες εξελίξεις στην πολύπαθη αυτή χερσόνησο!

Στη μητέρα Ελλάδα, στο ΥΠΕΞ, υπάρχει τμήμα ανάλυσης στοιχείων και δεδομένων για τον απόδημο Ελληνισμό, συγκεκριμένα στην Κριμαία;

Και τουριστικός… νεοοθωμανισμός;

Έπεσε στην αντίληψή μου άκρως ενδιαφέρουσα εικόνα από τον χώρο του τουρισμού. Στην τουριστική αγορά της Ρωσίας «εκφράζονται φόβοι» ότι τα θέρετρα στην Τουρκία με φθηνά, all inclusive πακέτα, μπορεί να γίνουν απρόσιτα στους Ρώσους πολίτες, «λόγω της έρπουσας νεοοθωμανικής επεκτατικότητας που ονειρεύεται ο Ερντογάν», αναφέρεται αναλυτικό άρθρο του tourprom.ru!

Στο πρόσφατο Συμβούλιο τουρκογενών λαών εκφράστηκε η δυσφορία προς την πλευρά της Άγκυρας ότι «δεν μπορείς να είσαι ολίγον έγκυος όταν πρόκειται για την κίνηση προς μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία»! Με άλλα λόγια, έξω και μακριά οι… αλλόθρησκοι! Πριν απ’ όλους οι Ρώσοι!

Η θέση της Τουρκίας αναφορικά με τη μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία έχει… συνέπεια! Δουλειά προς την κατεύθυνση διείσδυσης σε περιοχές της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γίνεται επίμονα και σε βάθος χρόνου… Τέτοιες κινήσεις αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για τη Ρωσία. Γίνονται όχι μόνο σε γειτονικές χώρες της πρώην τσαρικής, σοβιετικής επικράτειας, αλλά, όπως δείχνει η Κριμαία, και μέσα στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία!

Ρήξη σε όλα τα μέτωπα;

Τι συμπεράσματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, μπορεί να βγάλει η Μόσχα από την τουρκική ανακοίνωση περί Κριμαίας;

Ο πολυέμπειρος αναλυτής για θέματα Μέσης Ανατολής, Εβγένι Σατανόφσκι, θυμίζει ότι:

Η Ρωσία έχει δυνατότητα να ξεκαθαρίσει τον «κόπρο του Αυγείου» από τους ένοπλους εξτρεμιστές στη Συρία, τους οποίους στηρίζει η Τουρκία.

Η Μόσχα μπορεί να εξοπλίσει τους Κούρδους τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Να καθυποτάξει τη ραδιοηλεκτρονική δράση της στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν…

Και βέβαια, να ξηλώσει τους θύλακες επιρροής της Τουρκίας στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας…

Είναι ίσως η πρώτη φορά που το σύνολο των αναλυτών μιλάει τόσο ανοικτά για την ανάγκη ανακοπής των νεοθωμανικών ορέξεων της ηγεσίας της Άγκυρας!

Αν μη τι άλλο, η Αθήνα θα ήταν ιστορικά και εθνικά φρόνιμο να μελετήσει και να έχει υπόψιν τέτοιου είδους προσεγγίσεις στη Ρωσία, έναντι της Τουρκίας. Ειδικά φέτος που διανύουμε το Κοινό Ιστορικό Έτος αφιερωμένο στα 200 χρόνια της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης. Και στη Μόσχα αναμένεται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού!

από iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.