Οι ναζί αντεπιτίθενται

 


Γράφει ο Σταύρος Χριστακόπουλος

Ένα δυσοίωνο ντεζαβού ζει η χώρα με την έξαρση της ακροδεξιάς βίας, και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή της: τη νεοναζιστική. Πολλοί είχαν θεωρήσει ότι είχαμε ξεμπερδέψει με τη Χρυσή Αυγή αφότου, τον Οκτώβριο του 2020, η Χ.Α. κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση, με συνέπεια ηγετικά στελέχη και μέλη της να περάσουν τις πύλες των φυλακών. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.


Από τις 29 Ιουλίου πρωτοσέλιδα («Ακροδεξιό ψάρεμα στα νερά της άρνησης») και αρκετά νωρίτερα με ρεπορτάζ, το «Ποντίκι» είχε κατ’ επανάληψη επισημάνει την έντονη κινητικότητα της Άκρας Δεξιάς και τις διεργασίες δεξιότερα της Ν.Δ., οι οποίες αποσκοπούν στην ανασυγκρότηση του εξτρεμιστικού ακροδεξιού χώρου.


Τώρα όλοι βλέπουμε την απόπειρα επανόδου της πιο ακραίας και εγκληματικής εκδοχής Άκρας Δεξιάς που γνώρισε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και η κατάσταση όντως παραπέμπει σε ντεζαβού: αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί, και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο.


Επειδή πολλοί εφησύχασαν με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, άλλοι θεώρησαν ότι το κοινό της θα ενσωματωθεί είτε σε mainstream κόμματα είτε σε πιο ήπιες μορφές Άκρας Δεξιάς και άλλοι – ίσως οι περισσότεροι – αρνήθηκαν να δουν το πώς και γιατί αυτό το τέρας εγκαταστάθηκε επί μακρόν στη Βουλή, καλό είναι να θυμίσουμε μερικά απλά πράγματα που ίσως βοηθήσουν τουλάχιστον να προλάβουμε την επανάληψη αυτού του εφιάλτη.

Υποβαθμισμένες περιοχές

Κατ’ αρχάς η Χρυσή Αυγή, και τότε και τώρα, θέριεψε σε υποβαθμισμένες περιοχές. Εκεί όπου οι άνθρωποι βιώνουν την απορρύθμιση της ζωής τους, την έλλειψη προοπτικής, τη φτώχεια, την εγκατάλειψη από το κράτος, την γκετοποίηση.
● Τότε, το 2009, στον Άγιο Παντελεήμονα, στο κέντρο της Αθήνας.
● Τώρα, το 2021, στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Εκτεταμένη παραβατικότητα

Ο στόχος της Χ.Α., τότε και τώρα, ήταν η στρατολόγηση νέων χωρίς σαφή προοπτική, επιρρεπών στον χουλιγκανισμό, στη βία, στη δημιουργία μικρών παραβατικών ομάδων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε συμμορίες. Τα φαινόμενα αυτά ουδέποτε αποδυναμώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως μάλλον ενισχύθηκαν και επεκτάθηκαν – ένα από τα πιο εντυπωσιακά συμπτώματα αποτελούν τα φαινόμενα κοριτσίστικων συμμοριών, πρωτοφανή στα χρονικά.

Εμφυλιοπολεμικός λόγος

Το κύριο μέσο προσέλκυσης αυτού του τμήματος της νεολαίας είναι, τότε και τώρα, ο ακραίος εμφυλιοπολεμικός λόγος και η ανάλογη πρακτική. Εξ ου και οι βίαιες επιθέσεις – τότε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τις γειτονιές του Πειραιά και τώρα στα Επαγγελματικά Λύκεια της Θεσσαλονίκης – εναντίον, κυρίως, του ΚΚΕ, το οποίο έχει παραδοσιακά σοβαρότερη πρόσβαση στα προλεταριακά στρώματα.
Η έξαρση των εμφυλιοπολεμικών αθλιοτήτων και η διαρκής εκτόξευση λάσπης από πλήθος πολιτικών προσώπων, μέσων ενημέρωσης και χρηστών των social media, η οποία άρχισε με τη χρεοκοπία και δυστυχώς συνεχίζεται με μεγάλη ένταση και σχεδόν ανεξέλεγκτη σήμερα, αποδομεί και δυσφημεί το πολιτικό σύστημα και ταυτοχρόνως αποτελεί ένα υπόστρωμα ευνοϊκό για την καλλιέργεια της ακροδεξιάς ρητορικής μίσους.

Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό και οι κοινωνικές συνέπειές του είναι το άλλο κομβικό στοιχείο προς εκμετάλλευση από την Άκρα Δεξιά, καθώς η μεν Αριστερά παραβλέπει για ιδεολογικούς λόγους τα προβλήματα που προκαλούνται στις τοπικές κοινωνίες από τις μεγάλες συγκεντρώσεις μεταναστών σε φτωχές περιοχές, ενώ η θεσμική Δεξιά αρνείται να φτιάξει ένα σχέδιο πιο ορθολογικής κατανομής τους και αναβάθμισης των περιοχών, η οποία θα τις αποφόρτιζε.

Πολιτική αποτυχία

Όλοι όσοι ανέλαβαν κυβερνητικούς ρόλους τα τελευταία χρόνια δεν έχουν καταφέρει να δώσουν προοπτική στις παρυφές της κοινωνίας και το κοινωνικό περιθώριο δυστυχώς διευρύνεται και μετατρέπεται σε δεξαμενή εκμεταλλεύσιμη από μια μεγάλη ποικιλία ακροδεξιών και νεοναζιστικών μορφωμάτων.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.