Στα 8,2 τρισ. δολάρια το χρέος στην Κίνα



 Γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Για κρυφό χρέος στη χώρα του «κόκκινου δράκου» που φθάνει Τα 8,2 τρισ. δολ. ή 52% του ΑΕΠ κάνει λόγο η Goldman Sachs.

Ειδικότερα, το συνολικό χρέος στην Κίνα έφτασε τα 53 τρισεκατομμύρια γιουάν ή 8,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 από 16 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2013 – ποσό που ισοδυναμεί με το 52% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος…τα νούμερα αυτά είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από ότι αυτά που δίνει η κινεζική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό προσπαθεί να παρουσιάσει ευελιξία καθώς τα έσοδά της τελούν υπό μεγάλη πίεση, δεδομένου ότι η κτηματομεσιτική αγορά, η οποία επί μακρόν ήταν κινητήριο μοχλός, παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε σοκ, λόγω και των περιορισμών που αντιμετωπίζει σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ;;;
Τα LGFVs είναι χρήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις για να δανείζονται χρήματα χωρίς αυτά να εγγράφονται στους ισολογισμούς τους, ωστόσο είναι εμφανή στις χρηματοπιστωτικές αγορές ως liabilities.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, νωρίτερα μέσα στο 2021, είχαν υπάρξει σημάδια που υποδείκνυαν ότι κινεζική κυβέρνηση πραγματοποιούσε «παρεμβάσεις» για τη μείωση του χρέους, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας έδωσε περιθώριο να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων.

Ωστόσο, τώρα, με την οικονομική δραστηριότητα να επιβραδύνεται, λόγω μείωσης στην κατανάλωση, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την κρίση που υπάρχει στην αγορά ακινήτων, όπως της εταιρείας Evergrande, οι αγορές αναζητούν σήματα επανεξέτασης αυτής της σκληρής πολιτικής.

Οι πωλήσεις γης αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις τοπικές κυβερνήσεις και οι πωλήσεις έχουν επιβραδυνθεί καθώς επιδεινώνεται η κρίση στο China Evergrande Group. Για να αντισταθμίσει το κενό χρηματοδότησης που οδήγησε σε συρρίκνωση των εσόδων, η Goldman συνέστησε στην κυβέρνηση να αυξήσει την ποσόστωση ομολόγων για το 2022 κατά περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια γιουάν από το φετινό επίπεδο των 3,65 τρισεκατομμυρίων γιουάν.

Από την άλλη, διαφορετική μελέτη αναφέρει πως η πρωτοβουλία Μια Ζώνη, Ένας δρόμος στέφθηκε με πλήρη… αποτυχία, έχοντας αφήσει σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χρέη ύψους 385 δισεκ. δολ.
Ειδικότερα, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις πολλών χωρών που συνδέονται με τη χαρακτηριστική πρωτοβουλία του προέδρου Xi Jinping συστηματικά δεν… δίνουν στοιχεία, κατά την προσφιλή τακτική των Κινέζων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των «κρυφών οφειλών» ή τις μη γνωστοποιημένες υποχρεώσεις που οι κυβερνήσεις των χωρών της «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» ενδέχεται να υποχρεωθούν να πληρώσουν πολλά…
Τα ευρήματα είναι μέρος μιας νέας έκθεσης που δημοσιεύτηκε από το AidData, ένα διεθνές ερευνητικό εργαστήριο ανάπτυξης που εδρεύει στο College of William & Mary στη Βιρτζίνια.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι «αδιαφανείς» συμφωνίες μεταξύ κινεζικών τραπεζών ή κρατικών επιχειρήσεων με αναπτυσσόμενες χώρες αφήνουν δεκάδες μεταξύ αυτών να βαρύνονται με χρέη, που δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους.

Την ίδια ώρα οικονομολόγοι σε έκθεση της Τρίτης αναφέρουν οτι «οι σχετικά νέοι, αλλά αυστηρότεροι, περιορισμοί στην ανάπτυξη οφείλονται στην αυξημένη κανονιστική πίεση για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η Κίνα στοχεύει να φτάσει τις μέγιστες εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και να τις μηδενίσει έως το 2060.

Οι προσπάθειες για μείωση των εκπομπών προκάλεσαν ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Κίνα με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε διάφορα εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προμηθεύουν την Apple και την Tesla.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.