Η χαώδης τύχη του Αφγανιστάν στα χέρια των «σωτήρων» του

 


Γράφει η Φανούλα Αργυρού

« Ποιος θα είναι ο τελευταίος στρατιώτης που θα διατάξω να πεθάνει για λάθος πολιτικού;»

 Ρωσία 

Στις 16 Ιανουαρίου 1895 ο Sir Frank Lascelle,  βρετανός Πρέσβης στην Ρωσία (Αγία Πετρούπολη) ενημέρωσε με επιστολή του τον αξιωματούχο στο Φόρειν ΄Οφις στο Λονδίνο Sir Thomas Sanderson, σχετικά με μια συνομιλία που είχε ο Major Waters (Sir Walter Francis Hely-Hutchinson – Αγγλο-Ιρλανδός διπλωμάτης  και αποικιακός διαχειριστής)  με τον Ρώσο διπλωμάτη Βαρόνο Egor Egorovich Staal ο οποίος υπηρέτησε Πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1884 και 1902.

Ο Ρώσος διπλωμάτης, με τον θάνατο το Εμίρη στο Αφγανιστάν είχε αναπτύξει την άποψη διχοτόμησης της χώρας (Αφγανιστάν) σε Αγγλο-Ιρλανδό διπλωμάτη  Ο βρετανός πρέσβης Sir Frank Lascelles ενημέρωσε τον ανώτερό του στο Φόρειν ΄Οφις ότι συμβούλευσε τον Major Waters να είναι προσεκτικός στο μέλλον και να αποφεύγει να συζητεί τέτοια ευαίσθητα θέματα.

Γαλλία – Βρετανία

Το 2001/2002  μεταξύ των αυτοδεσμευμένων βρετανικών φακέλων στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο, αποδεσμεύθηκε και ένας φάκελός που αφορούσε τη διχοτόμηση του Αφγανιστάν.  Και παρόλο που δεν ήταν το θέμα μου αποφάσισα να του ρίξω μια ματιά.  Κατά την αποδέσμευση τότε, Πρωθυπουργός στην Βρετανία ήταν ο Εργατικός Τόνυ Μπλέαρ. Ο οποίος πρωτοστατούσε … για την διάσωσή του Αφγανιστάν.   Ο φάκελος λοιπόν φανέρωσε ότι το 1951 η Βρετανία, τέσσερα χρόνια μετά την διχοτόμηση των Ινδιών σε μουσουλμανικό Πακιστάν και Ινδιών (ινδουιστών), έκανε σχέδια και για διχοτόμηση του Αφγανιστάν.  Με το σκεπτικό ότι κανένα δεν θα ενδιέφερε ο εξαφανισμός της χώρας (Αφγανιστάν) αν αυτό απαιτούσαν τα βρετανικά συμφέροντα.

Η ιδέα, σύμφωνα με τον σχετικό φάκελο,  αρχικά ανήκε στην Γαλλία, αλλά την υιοθέτησε και το Λονδίνο. ΄Όμως, τελικά την έθαψε ο βρετανός Πρέσβης ο οποίος διαφώνησε με το Φόρειν ΄Οφις και έκοψε την φόρα του Λονδίνου… Ακριβώς και σχεδόν παράλληλα με τα διχοτομικά σχέδια του Φόρειν ¨φις που ετοίμασαν στο Λονδίνο και για την Κύπρο. Με την διαφορά στην περίπτωση της Κύπρου δεν βρέθηκε , δυστυχώς, κανένας να τα ανακόψει. Ο αποικιακός κυβερνήτης Sir John Harding παρόλο που διαφώνησε εντούτοις εκτέλεσε τις εντολές που του δόθηκαν και  ετοίμαζε τα σχέδια διχοτόμησης που του ζητήθηκαν …  Η πρώτη μελέτη με διάφορους χάρτες στάλθηκε στο Λονδίνο το Νοέμβριο του 1956 και η δεύτερη διευρυμένη εντός του 1957.

Σημείωση: Αμέσως μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου ο τότε Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Αβέρωφ μάταια ζητούσε από το Φόρειν ΄Οφις να δει τα σχέδια διχοτόμησης για την Κύπρο αλλά οι Βρετανοί αρνήθηκαν πεισματικά λέγοντας ότι αυτά ήσαν για τα ΔΙΚΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΑ ΜΟΝΟ…

Διαβάστε την συνέχεια στο iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.