Γεράνεια Όρη: η πηγή του πνεύματος που στερεύει



 Σύμφωνα με τον μύθο, όταν στο Άργος ήταν βασιλιάς ο Κρότωπος, η κόρη του Ψαμάθη ζευγάρωσε κρυφά με τον Απόλλωνα και γέννησε τον Λίνο. Για να κρύψει τον καρπό του κρυφού της έρωτα η Ψαμάθη, εγκατέλειψε τον Λίνο μέσα στο δάσος, αλλά εκεί τα τσοπανόσκυλα του βασιλιά κατασπάραξαν το βρέφος. Ο Απόλλων για εκδίκηση για τον χαμό του γιου του έστειλε στο Άργος ένα τέρας, την Ποινή, που άρπαζε τα βρέφη από την αγκαλιά της μητέρας τους. Μόνο ο Κόροιβος, ένας γενναίος νέος, κατόρθωσε να σκοτώσει το τέρας και να απελευθερώσει τον τόπο. 

Τότε ο Απόλλων έστειλε λοιμό. Για να απαλλαγεί ο τόπος από τη νέα συμφορά, ο Κόροιβος πήγε με τη θέλησή του στους Δελφούς, για να τον δικάσει ο ίδιος ο θεός. Εκεί ο Απόλλων του είπε ότι δεν έπρεπε να ξαναγυρίσει στο Άργος, αλλά του έδωσε έναν τρίποδα. Η εντολή του θεού ήταν να πάει να κατοικήσει εκεί που θα του έπεφτε ο τρίποδας από τα χέρια. Καθώς ο Κόροιβος δρασκέλιζε τα Γεράνεια Όρη, ο τρίποδας του έπεσε. Εκεί και κατοίκησε, αφού πρώτα έστησε έναν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα και ίδρυσε μια νέα πόλη, τους Τρίποδες ή Τριποδίσκους (Κακριδής, 1986:  170-171).

Ο Παυσανίας (39,5-40,1 κ.ε.) αναφέρει ότι στα Μέγαρα ο Θεαγένης είχε κτίσει κρήνη με χαρακτηριστικά αξιομνημόνευτα για το μέγεθός της, τη διακόσμησή της και το πλήθος των κιόνων της. Από την πηγή της έτρεχε το νερό των Σιθνίδων νυμφών, που οι Μεγαρείς τις θεωρούσαν ντόπιες. Μία από αυτές τις νύμφες ζευγάρωσε με τον Δία και γέννησε τον Μέγαρο. Ο Μέγαρος, για να γλιτώσει από την καταστροφή του Δευκαλίωνα, βρήκε καταφύγιο στα Γεράνεια όρη, που πήραν το όνομά τους από τους γερανούς που ακολούθησε ο ήρωας, για να φτάσει κολυμπώντας ως εκεί.

Κυνηγημένοι ήρωες, λοιπόν, βρήκαν καταφύγιο στα Γεράνεια όρη κι εκείνα τους υποδέχτηκαν. Εγκαινίασαν μια νέα αρχή. Η φύση υποδέχτηκε και φιλοξένησε αρχαίες παραδόσεις, που έβρισκαν τη συμπαράσταση της φύσης. Τα Γεράνεια στη μυθολογία μοιάζουν με τόπο καταφύγιο των καταδιωγμένων. Αποδέχονται και διατηρούν τη συνέχεια.

Μια συνέχεια που θαύμασαν τόσοι περαστικοί από τη ραχοκοκαλιά τους. Μια συνέχεια που σιγά-σιγά μεταμορφωνόταν με το πέρασμα του χρόνου. Τα Γεράνεια ως τουριστικό πέρασμα, ως τόπος που φύτρωναν εξοχικά εκτός σχεδίου δόμησης, ως τόπος που η πολιτική συνεχίζει να ασελγεί πάνω του. Καθώς όχι μόνο ολιγώρησαν οι «αρμόδιοι» με τις πολιτικές τους, αλλά και δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα, κατακαίοντας 70.000 στρέμματα παρθένου δάσους και καλλιεργειών στα σύνορα των περιφερειών Αττικής και Πελοποννήσου, που έγιναν στάχτη. Το δάσος που εκτεινόταν από τα Μέγαρα μέχρι το Λουτράκι σχεδόν έπαψε αφανίστηκε, ενώ θα χρειαστούν επτά ολόκληρες δεκαετίες, εφόσον πάψουν οι καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις, προκειμένου να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν μέχρι σήμερα.

Τα ιερά δάση σε όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά και στην Ελλάδα, όπως στο Ζαγόρι, διασώζουν το ιερότερο όλων: την ιερότητα της ζωής μέσα στην ενότητα του φυσικού τοπίου. Τα ιερά δάση παραμένουν ανέγγιχτα από σεβασμό σε ό,τι μας ξεπερνά, αλλά και μας εμπεριέχει και μας υποδέχεται. Είναι ιεροί τόποι που διαπνέονται από μια πνευματικότητα. Η ιερότητα και η πνευματικότητα, μεγέθη αόρατα στο μάτι του συμφέροντος, δεν μπορούν να βιωθούν από τη σύγχρονη λογική του κέρδους.

Μόνο που η ύβρις παραμένει ύβρις. Οι εξόριστοι αυτής της Ποινής πού θα βρουν καταφύγιο τώρα που τα Γεράνεια όρη σιωπούν; Η παρηγοριά δεν μας αξίζει. Η ελπίδα επίσης μας πέφτει πολλή. Όμως, ας μας μείνει η ευχή, ο άνθρωπος να δει πραγματικά, να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει τις πράξεις του. Να πάψει να ξεπερνά τα όρια και να παρεμβαίνει, για να δει πώς γεννιέται ο νέος κόσμος μετά την καταστροφή, όταν σιωπά αυτός κι όχι η φύση.

Αν δεν απελευθερωθούμε από τη συνήθεια, από την τύφλωση, από την απάθεια, ώστε να βρούμε λίγη γαλήνη, ηρεμία, αταραξία, να δούμε έστω και μια στιγμή, μια λάμψη αλήθειας, πώς μπορούμε να τολμήσουμε να υποδεχτούμε ξανά τη ζωή;

 

Αναρχική συλλογικότητα Πυργῖται

και σύντροφοι για την Αναρχική απελευθερωτική δράση

 

 

Σχετικές πηγές:

Documento, Μαύρη σιωπή για το δάσος που χάθηκε για επτά δεκαετίες. Διαθέσιμο εδώ: https://www.documentonews.gr/article/%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%b7-%cf%83%ce%b9%cf%89%cf%80%ce%ae-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%ac%cf%83%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%87%ce%ac%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/

Κακριδής, Ι. (1986). Ελληνική Μυθολογία, τόμος 3, Οι ήρωες. Εκδοτική Αθηνών.

Παυσανίας (1992). Ελλάδος Περιήγησις, τόμος 1, Αττικά-Κορινθιακά-Λακωνικά. Εκδόσεις Κάκτος. Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια: Εκδοτική ομάδα Κάκτου.

από pyrgitai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.