Προσεχώς δημόσιο χρέος 400δισ.-Παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ-Ο χειρότερος δείκτης χρέους προς ΑΕΠ

 


Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο κάτω από τα δυσμενή σενάρια και προφανώς είναι μη βιώσιμο και κάτω από πραγματικά σενάρια.

Η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιαπωνία για πρώτη φορά στην σχέση χρέους προς ΑΕΠ και πλέον διαθέτει τον υψηλότερο – άρα και χειρότερο – δείκτη διεθνώς στο 236% με όρους κεντρικής διοίκησης έναντι 233% της Ιαπωνίας.
Η Ιταλία που ενίοτε αναφέρεται ως πρόβλημα στο χρέος έχει φθάσει η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 155% περίπου.
Καλλιεργείται λανθασμένα η εντύπωση ότι από τα 387 δισεκ. του χρέους μαζί με τα 36,5 δισεκ. repos τα 243 δισεκ. είναι των μηχανισμών στήριξης, έχουν ρυθμιστεί με την μεγάλη συμφωνία του 2018, οπότε… δεν υπάρχει πρόβλημα.
Λάθος.
Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο κάτω από τα δυσμενή σενάρια και προφανώς είναι μη βιώσιμο και κάτω από πραγματικά σενάρια.
Ο πληθωρισμός που εξελίσσεται σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, θα μεταβάλλει την νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και αυτό σημαίνει ότι… θα ξεκινήσει σταδιακά η αύξηση των επιτοκίων.
Μόνο μια αύξηση 0,50% στα επιτόκια παρέμβασης σε βάθος χρόνου θα έχει επίπτωση πάνω από 120 μονάδες βάσης στις αποτιμήσεις των ομολόγων και μια άνοδος των επιτοκίων δεν θα αυξήσει μόνο τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, θα επιβαρύνει το προφίλ χρέους της Ελλάδος.
Ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως με την χειρότερη σχέση χρέους προς ΑΕΠ, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το μεν χρέος προσεγγίζει τα 400 δισεκ. και το ΑΕΠ πέραν του 2021 και 2022 δεν θα μπορεί να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς – λογιστικής φύσεως -.
Ας ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα από το 2023 θα επανέλθει στους δημοσιονομικούς κανόνες δηλαδή σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό σημαίνει ότι το 2,2% του ΑΕΠ από τα δημόσια έσοδα θα καταλήγει για την διαχείριση του χρέους.

Διαβάστε την συνέχεια στο iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.