Kαύσωνας και φωτιές μας έκαναν θέμα και στους New York Times
Άρθρο που εστιάζει στην κλιματική αλλαγή που φέρνει καύσωνες και φωτιές στη νότια Ευρώπη αλλά και στην Τουρκια, φιλοξενούν οι New York Times, που αναφέρουν την έκκληση Μητσοτάκη για περιορισμό στην κατανάλωση ρεύματος και το πρόβλημα με τις πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας.
Το άρθρο περιγράφει όσον αφορά στις πυρκαγιές κυρίως εκείνες στην Τουρκία, όπου έχασαν την ζωή τους και έξι άνθρωποι, αφού η χώρα αυτή νοικιάζει πυροσβεστικά αεροσκάφη και το κράτος δεν διαθέτει κανένα δικό του. Όσον αφορά στα δικά μας, η εφημερίδα αναφέρεται στους 46.3 βαθμούς Κελσίου που κατέγραψε στην Φθιώτιδα το Εθνικό Αστεροσκοπείο και στους 44 βαθμούς στην Αθήνα και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.
Μεταφέρει και τις αναφορές του πρωθυπουργού «στο χειρότερο καύσωνα μετά το 1987» και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να κάνει το ανθρωπίνως δυνατόν για να διασφαλίσει την τροφοδοσία με ρεύμα και να αποτραπεί το blackout, καθώς και την έκκλησή του για περιορισμό στην οικιακή κατανάλωση «ώστε να αντέξει το δίκτυο».
Η εφημερίδα εν συνεχεία αναφέρει ότι αν και οι επιστήμονες συζητούν την σύνδεση των ακραίων καιρικών φαινομένων ανά τον πλανήτη, είναι γεγονός ότι κύματα καύσωνα επέρχονται όλο και συχνότερα και με όλο και μεγαλύτερη ένταση καθώς αλλάζει το κλίμα. Η έρευνα δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τα μεγάλα κύματα καύσωνα που πλήττουν όλη την Ευρώπη τα τελευταία καλοκαίρια.
«Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ελλάδας ανέφερε ότι ο καύσωνας αυτών των ημερών είναι ο χειρότερος των τελευταίων 40 ετών και προβλέπεται να πάρει τέλος την Παρασκευή, δηλαδή έχοντας κρατήσει 11 ημέρες», γράφει στους New York Times η δημοσιογράφος Νίκη Κιτσαντώνη. «Στον καύσωνα του 1987 πέθαναν πάνω από 1.000 άτομα και είχε διάρκεια δέκα ημερών, με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 44 βαθμούς. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο που καταγράφει εδώ και 160 χρόνια θερμοκρασίες, η ανώτερη θερμοκρασία που είχε ποτέ καταγραφεί στην Αθήνα ήταν 44,4 βαθμοί το 2007».
Κύμα καύσωνα και πυρκαγιές
Το άρθρο συνεχίζει με το γεγονός ότι τα μουσεία έμειναν ανοιχτά, αλλά τα μνημεία έκλεισαν λόγω του καύσωνα, ενώ η πολιτεία συνιστούσε στους ευάλωτους κατοίκους και στις εγκύους να μη μετακινούνται μέσα στον ήλιο. Ουρές έκανε ο κόσμος να πάρει καράβια από τον Πειραιά για τα νησιά, φορώντας τις μάσκες τους και έχοντας στα χέρια μπουκάλια με νερό και πρόχειρες βεντάλιες. Το συνήθως γεμάτο κόσμο Σύνταγμα ήταν ήσυχο και οι τουρίστες μαζεύονταν στις σκιές ή έβαζαν τα χέρια τους σε συντριβάνια για να δροσιστούν.
«Δυσκολεύομαι να πάρω ανάσα, ο αέρας είναι τόσο καυτός», της είπε ο Gulcin Hacievliyagil Ayce, ρεπόρτερ στο καναλι Haber Turk TV, που έδινε ανταπόκριση από τις φωτιές στο νότο της χώρας. Σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ο δήμαρχος της Μαρμαρίδας (σ.σ. απέναντι από τη Ρόδο, η αρχαία πόλη Φύσκος) φαίνεται μπροστά σε ένα λόφο με καμένα δέντρα να εκλιπαρεί για περισσότερα πυροσβεστικά μέσα. «Από την πρώτη μέρα ζητάμε εναέρια μέσα πυρόσβεσης και όμως, νάμαστε σήμερα μόνο με ένα ελικόπτερο και κανένα αεροσκάφος», γράφει.
Οι φωτιές στην Τουρκία
Η ανταπόκριση συνεχίζει με την περιγραφή και τις αγωνίες από την γείτονα χώρα: Καπνοί και φλόγες υψώνονται πάνω από λευκές βίλες, ενώ πολλοί φοβώνται μήπως οι φωτιές φτάσουν στον κοντινό σταθμό παραγωγής ενέργειας. Οι φωτιές εξανάγκασαν σε εκκένωση χιλιάδων κατοικιών σε θέρετρα και χωριά, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος για να συνδράμει τουρκική πυροσβεστική.
«Η κυβέρνηση απορρίπτει κάθετα τις καταγγελίες εις βάρος της για κακή διαχείριση του προβλήματος και για την ενοικίαση πυροσβεστικών αεροσκαφών από την Ρωσία. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα έχει δικά της πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά δεν αρκούν για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές. Ο Sukru Durmus, πρόεδρος του σωματείου αγρονόμων και δασονόμων, είπε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες δημιούργησαν την “υποδομή” για τις πυρκαγιές, αλλά η κακή διαχείριση της κυβέρνησης και η έλλειψη προληπτικών μέτρων επιδείνωσαν την κατάσταση» αναφέρουν οι NYT.
Στην Ελλάδα οι περισσότερες φωτιές ξέσπασαν στην Πελοπόννησο και στη Ρόδο. Σε ορισμένες περιοχές της Ρόδου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης αναγκης, εκκενώθηκαν χωριά και μια στρατιωτική βάση, ενώ κινδύνεψε και ένας βιότοπος. Η Ελληνική Πυροσβεστική είπε ότι καθημερινά αντιμετωπίζει δεκάδες πυρκαγιές και ότι μέσα στον Ιούλιο καταγράφηκαν 1,584, ενώ τον Ιούλιο του 2019 είχαν καταγραφεί 953. Και το ρεπορτάζ των New York Times κλείνει με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να λέει «Δεν μιλάμε πλέον για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική απειλή».
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: