Πως να μην ειναι ικανοποιημένος από τον εαυτό του ο Ερντογάν

 


Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Τουρκία ως πλήρες μέλος δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τον στόχο της να γίνει κέντρο έλξης και δύναμης». Δεν είναι θράσος αυτό, αλλά απόρροια της πολιτικής κατευνασμού των Ευρωπαίων έναντι της κατοχικής Τουρκίας, η οποία δεν έχει κανένα κόστος ούτε για τις ενέργειες σε βάρος κρατών-μελών ( Κύπρου και Ελλάδος), ούτε και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της χώρας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος μιλούσε κατά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Διαδικασίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Αττάλεια, παρουσιάσθηκε και… παραπονούμενος. Είπε πως «παρά τις αδικίες που έχουμε αντιμετωπίσει, θέλουμε ο αγώνας μας για πλήρη ένταξη, την οποία ζητούμε επίμονα και υπομονετικά εδώ και μισό αιώνα, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».Βεβαίως, όπως απέδειξε τόσα χρόνια θέλει μια ενταξιακή διαδικασία αλά καρτ και μια ένταξη αλά τούρκα.

Γιατί αλωνίζει ο Ερντογάν

Τα όσα λέγει ο Ερντογάν είναι αποτέλεσμα της στάσης που έχουν έναντι τους εταίροι μας και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Δεν έχει μόνο προστάτες στην Ένωση, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, αλλά και ένα σύστημα ολόκληρο στην Κομισιόν, που προστατεύει την Άγκυρα. Κάθε προσπάθεια να προκληθεί κόστος στην κατοχική Τουρκία προσκρούει στην «επιχειρηματολογία» ότι εάν, για παράδειγμα, επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν θα αντιδράσει, θα είναι πιο επιθετικό.

Αλλά και η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν σοβαρές ευθύνες. Υποτίθεται ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα λειτουργούσε ως καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Αντί αυτού η Άγκυρα λειτούργησε ακραία και έθεσε σε εφαρμογή την επεκτατική της πολιτική. Τα δώρα στα οποία συνέβαλαν Ελλάδα και Κύπρος, έχουν εισπραχθεί και δεν υπήρξε καμία ανταπόδοση. Κι αυτό γιατί εξαρχής αυτή η προσέγγιση, του κατευνασμού ήταν λανθασμένη.

Η Τουρκία κατέχει έδαφος της Κύπρου εδώ και 47 χρόνια και η ελληνική πλευρά ευελπιστεί πως θα αλλάξει στάση με τα παρακάλια και τα δώρα. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο για την Άγκυρα. Κερδίζει χρόνο και πόντους, με τη στήριξη εταίρων μας και με τις λανθασμένες προσεγγίσεις Ελλάδος και Κύπρου.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.