“Τα ‘θελε και τα έπαθε”! – “Κανονικότητα” ο βιασμός



 Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

Μία νέα υπόθεση βιασμού ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας, οι λεπτομέρειες της οποίας προκαλούν και πάλι σοκ. Μία 19χρονη Αλβανίδα κατήγγειλε πως υφίστατο βιασμό επί τρεις συνεχείς μέρες σε διαμέρισμα στα Πατήσια από δύο ομοεθνείς της, μόλις 20 και 21 ετών. Οι φερόμενοι βιαστές κατηγορούνται πως είχαν χορηγήσει στην κοπέλα και ναρκωτικές ουσίες, προκειμένου να την κρατούν σε καταστολή.

Ένας εκ των δύο νεαρών να προσέγγισε αρχικά την κοπέλα μέσω εφαρμογής γνωριμιών και την έπεισε να συναντηθούν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της κοπέλας, ο νεαρός Αλβανός την νάρκωσε, ρίχνοντας στο ποτό της το διαβόητο “χάπι του βιασμού”. Αυτό μπορεί να είναι και ένα ηρεμιστικό που χορηγείται με ιατρική συνταγή, όπως είναι το χάπι Rohypnol, που θεωρείται συνηθισμένο “χάπι βιασμού”. Όταν το Rohypnol αναμειγνύεται με αλκοόλ, προκαλεί μία κατάσταση ημινάρκωσης, σύγχυση, μειωμένες αναστολές και απώλεια μνήμης. Η κοπέλα οδηγήθηκε στο διαμέρισμα της φρίκης, όπου ο φερόμενος δράστης την κακοποιούσε επί τρεις μέρες, μαζί με έναν φίλο του.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι δύο νεαροί δεν πήραν το παραμικρό μέτρο για να αποκρύψουν την αποκρουστική τους πράξη. Αντιθέτως, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, εγκατέλειψαν την κοπέλα στο λιμάνι του Πειραιά και μετά επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής και πήγαν διακοπές στην Μύκονο! Η 19χρονη κατήγγειλε τον βιασμό της στην Αστυνομία και οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν εύκολα τους φερόμενους δράστες, τους οποίους συνέλαβαν στο λιμάνι του νησιού. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι φωτογραφίες τους υπήρχαν κανονικά στα social media, καθώς δεν πέρασε από το μυαλό τους να τα απενεργοποιήσουν. Εάν ισχύουν οι καταγγελίες, φαίνεται πως οι νεαροί θεωρούσαν σχεδόν φυσιολογικές τις πράξεις τους, πως δεν “έτρεχε και τίποτα” που βίαζαν επί τρεις συνεχείς μέρες μία νεαρή κοπέλα. Πράξη που ενδεχομένως να επαναλάμβαναν στην Μύκονο, όπως αποπειράθηκε να κάνει και ένας Άραβας τουρίστας που έριξε την ναρκωτική ουσία Roofie στο ποτό μιας κοπέλας, μέχρι που έγινε αντιληπτός από την παρέα της και πλέον καταζητείται από την αστυνομία.

“Κανονικότητα” ο βιασμός

Πρόκειται για φαινόμενο που έχει ονομαστεί “κουλτούρα βιασμού”. Είναι η αντίληψη που θεωρεί την σεξουαλική κακοποίηση, ακόμα και αν αυτή παίρνει αποκρουστικές μορφές, σχεδόν σαν κάτι φυσιολογικό, αποδίδοντας την βασική ευθύνη στα θύματα και όχι στους δράστες. Τα θύματα καλούνται να απολογηθούν για το “τι φορούσαν”, “τι γύρευαν έξω”, κτλ.  Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα social media, ή να κάνουμε ακόμα και συζήτηση με γνωστούς για κάποιο σεξουαλικό έγκλημα και συχνά θα εκπλαγούμε με το τι θα ακούσουμε.

Μήπως δεν είχαμε άραγε ακούσει το «τι γύρευε άραγε μόνη της η Ελένη Τοπαλούδη» με τους δύο βιαστές και δολοφόνους της, σαν να ζούμε σε ισλαμική χώρα και να θεωρείται ποινικό αδίκημα αν μία κοπέλα επιδιώξει συναναστροφές με συνομήλικους της; Μάλιστα τα επικριτικά σχόλια που αποδίδουν την ευθύνη στα θύματα δεν προέρχονται αποκλειστικά από άνδρες, αλλά και από γυναίκες! Είναι πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση της γνωστής συγγραφέως Χρυσηίδας Δημουλίδου, που προκάλεσε σάλο με ανάρτηση της για τον συζυγοκτόνο στα Γλυκά Νερά, παρόλο που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ένα σεξουαλικό έγκλημα.

Η συγγραφέας, που έχει βέβαια κατά καιρούς υποστηρίξει πολλές “ψεκασμένες” θεωρίες, υποστήριξε τον συζυγοκτόνο στα Γλυκά Νερά αποδίνοντας την ευθύνη στο θύμα, την δολοφονημένη κοπέλα, καθώς «δεν ήταν έτοιμη να αναλάβει τα βάρη του γάμου και της μητρότητας». Έβγαλε μάλιστα και πόρισμα πως όχι μόνο ο πιλότος δεν είχε προσχεδιάσει την ειδεχθή πράξη του, αλλά και πως η Καρολάιν είχε «ήδη βρει των αντικαταστάτη του», μάλλον θεωρώντας πως μία υπόθεση δολοφονίας είναι κάτι σαν τα ροζ μυθιστορήματα της!

Από τον παίκτη γνωστού reality που κόμπαζε πως «κάθε βράδυ πάει με άλλη για να αδειάζει το “πακέτο”, αλλιώς μετά έχει βιασμό», μέχρι τους δίδυμους παίχτες του ίδιου reality που καμάρωναν σε τηλεοπτική εκπομπή πως “μοιράζονταν” την ίδια κοπέλα εν άγνοια της (με τους παρουσιαστές μάλιστα να το βρίσκουν αρκετά διασκεδαστικό), η κουλτούρα του βιασμού διαχέεται από τα τηλεοπτικά Μίντια.

Την ίδια στιγμή η “σιωπή” των κορυφαίων πολιτικών ταγών και των δικαιωματιστών για σοκαριστικές περιπτώσεις, όπως για τον ομαδικό βιασμό νεαρής κοπέλας από Πακιστανούς στον Άγιο Παντελεήμονα, δείχνει πως οι ιδεοληψίες δεν λείπουν από την ανάγνωση ενός σοβαρότατου κοινωνικού ζητήματος, λες και έχει καμία σημασία αν ο βιαστής είναι Αλβανός ή Πακιστανός, ή Έλληνας…

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.