Πού βρίσκεται ο τάφος της Ολυμπιάδας



 Γράφει η Όλγα Μαύρου

Πρόσφατα επανεμφανίστηκε στα έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης ένα θέμα που ουσιαστικά πρωτοδημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, σχετικά με το πού τάφηκε η μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου, Ολυμπιάδα. Πολλά δημοσιεύματα είχαν τίτλο αυτές τις μέρες “Βρέθηκε ο τάφος της Ολυμπιάδας”. Είναι όμως έτσι; Το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει θεωρώντας την ανακάλυψη «προσωπική άποψη μόνον ενός ατόμου», χωρίς όμως να αναλύει τον αντίλογο επαρκώς.

Το “ένα άτομο” που υποστηρίζει ότι ο τάφος της Ολυμπιάδας βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Πύδνας, στον Κορινό Πιερίας, είναι ο καθηγητής του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νις της Σερβίας, Αθανάσιος Μπίντας. Το υπουργείο Πολιτισμού εν προκειμένω συντάσσεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.

«Σχετικά με την φερόμενη ανακοίνωση της ανακάλυψης “του τάφου της Ολυμπιάδος, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην περιοχή του χωριού Κορινός-Πιερίας”, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου “στις 08/12/2019 σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Κατερίνης” από τοπικούς φορείς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας διευκρινίζει ότι απόψεις οι οποίες διατυπώνονται εκτός της επιστημονικής κοινότητας, ήτοι επιστημονικών συνεδρίων, έγκυρων επιστημονικών περιοδικών κ.λπ., ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής κριτικής, παραμένουν προσωπικές», αναφέρει η Λίνα Μενδώνη.

Ο τάφος του Εζέ

Ο κ. Μπίντας από πλευράς του πιστεύει ότι η Ολυμπιάδα είχε ταφεί στον μακεδονικό τάφο Κορίνου Α’ ή “τάφο του Εζέ”, ο οποίος και τον είχε ανακαλύψει το 1861. Ο τάφος Α’ βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της εθνικής οδού και είχε συληθεί ήδη από την αρχαιότητα. Το μνημείο χρονολογείται, όπως και η πλειονότητα των μακεδονικών τάφων, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. και είναι πάντως φροντισμένο και επισκέψιμο.

Ο κ. Μπίντας υποστηρίζει ότι ιστορικές πηγές και επιγραφές, αλλά και τα χαρακτηριστικά του τύμβου “δείχνουν” την Ολυμπιάδα. Αποδίδει δε την αδιαφορία ή και την “καταδίκη” της ανακάλυψης στα «κωφεύοντα αυτιά» των αρμοδίων για το θέμα αυτό. Επικαλείται σημειώσεις του Αμερικανού καθηγητή Τσαρλς Έντσον, αλλά και το βιβλίο του Έλληνα Αρχαιολόγου Γεώργιου Οικονόμου για τις επιτύμβιες επιγραφές της Πιερίας.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.