Πώς ο απινιδωτής σώζει ζωές σε δημόσιους χώρους

 


Γράφει η Όλγα Μαύρου

Ο φορητός καρδιακός απινιδωτής είναι μια απλή και σχετικά φθηνή συσκευή που αν γίνει χρήση της μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά της ανακοπής, σώζει την ζωή του άτυχου ασθενούς. Όμως, παρότι κάθε φορά που χάνεται μια ζωή στα γήπεδα γίνεται ντόρος, ελάχιστα διαθέτουν απινιδωτή και στην πρωτεύουσα έχουν τοποθετηθεί απινιδωτές μόνον σε τρία σημεία, το ένα από αυτά στην Βουλή. Όμως, ανακοπή παθαίνουν μικροί και μεγάλοι, και οι περισσότεροι δυστυχώς την παθαίνουν σε σημεία χωρίς πρόσβαση σε απινιδωτή.

Στην Χαλκιδική ένα 14χρονο αγόρι έπαθε ανακοπή και σώθηκε (ή πάντως πρόλαβε να διασωληνωθεί και εκφράζεται αισιοδοξία για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του) επειδή υπήρχε απινιδωτής σε… κοντινό φούρνο. Ο φούρναρης συγκεκριμένα πριν από τέσσερα χρόνια αντιμετώπισε ανακοπή συγγενούς του και αποφάσισε με την σύζυγό του να κάνουν «ένα δώρο στην κοινότητα, έναν απινιδωτή που είναι για κοινή χρήση στο κατάστημα».

Όμως, το γήπεδο δεν είχε απινιδωτή. Και όταν χάθηκαν ζωές ποδοσφαιριστών (στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό), οι υπεύθυνοι έλεγαν πανομοιότυπα ότι δεν μπορεί να έχει από έναν απινιδωτή και έναν καρδιολόγο κάθε γήπεδο. Εντούτοις ο απινιδωτής είναι σχετικά φτηνός (1.000 έως 2.500 ευρώ) και δεν είναι διόλου απαραίτητο να τον χειριστεί καρδιολόγος.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.