Για κατασκοπεία και διακίνηση η Aegean Boat Report και άλλες ΜΚΟ

 


Το ρόλο της ΜΚΟ Aegean Boat Report στις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία είχε αναδείξει το SLpress.gr με ρεπορτάζ του στις 11/12/2020, στοιχεία του οποίου αναδημοσιεύουμε στο παρόν άρθρο. Συμφωνά με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, η εν λόγω ΜΚΟ, όπως και άλλες, βρίσκεται στο κέντρο πολύμηνης έρευνας που διεξάγουν Αστυνομία και ΕΥΠ για υπόθεση κατασκοπείας και διακίνησης μεταναστών. Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι η Aegean Boat Report έχει διευκολύνει την είσοδο 2.500 παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος μελών τεσσάρων ΜΚΟ, μιας Αμερικανίδας, μιας Βρετανίδας ενός Νορβηγού και ενός Βρετανού. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος, κατασκοπείας και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης. Οι αρχές εστιάζουν ειδικά στον διαχειριστή της ιστοσελίδας Aegean Boat Report (είναι ο ένας εκ των τεσσάρων, ο Νορβηγός) στην οποία δημοσιεύονται φωτογραφίες και πληροφορίες για κινήσεις μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας με στόχο την προσέγγιση νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η αφορμή του ρεπορτάζ του SLpress ήταν οι  δηλώσεις Μηταράκη ότι υπάρχουν στοιχεία που  αποδεικνύουν  συνεργασία τουρκικών αρχών και συγκεκριμένης ΜΚΟ με σκοπό τη διακίνηση μεταναστών. Η Aegean Boat Report έκανε τότε λόγο για «αβάσιμη και σκόπιμα παραπλανητική επίθεση» του υπουργού. Είναι απορίας άξιον, πάντως, γιατί η συγκεκριμένη ΜΚΟ βγήκε τότε αμέσως να απαντήσει, ενώ ούτε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ούτε κανείς άλλος την είχε κατονομάσει.

Η οργάνωση επιχείρησε  να απομειώσει τους ισχυρισμούς Σομαλών μεταναστών, οι οποίοι εισήλθαν στην Ελλάδα και κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία που συνδέουν την Aegean Boat Report με το δίκτυο των Τούρκων διακινητών. Και επειδή δεν μπορούσε να αμφισβητήσει συγκεκριμένες καταθέσεις, στην πραγματικότητα εμμέσως είχε ομολογήσει, μιλώντας για μικρό αριθμό καταθέσεων, λες και απαιτούνταν εκατοντάδες για να προκύψει ενοχοποίηση.

O τρόπος δράσης της συγκεκριμένης ΜΚΟ δείχνει μια εχθρότητα προς τις ελληνικές αρχές και μονίμως έκανε καταγγελίες ότι το Λιμενικό επιχειρούσε να πνίξει τους μετανάστες, ενώ οι Τούρκοι τους σώζουν! Τέτοια αντιστροφή της πραγματικότητας δεν πήγαζε, βέβαια, από το ενδιαφέρον της για τους μετανάστες. Είναι η ίδια η συμπεριφορά της που οδήγησε τις ελληνικές αρχές στο συμπέρασμα ότι η Aegean Boat Report παίζει βρώμικο ρόλο.

Ας μιλήσουμε, όμως, με γεγονότα. Πως είναι δυνατόν η εν λόγω ΜΚΟ να δημοσιεύει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα σε σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής; Τις έχουν τραβήξει μέλη της, ή τις έχει πάρει από τους Τούρκους; Παρατηρείστε παρακάτω φωτογραφίες της ΜΚΟ που δείχνουν τους καλούς Τούρκους να διασώζουν!

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.