Γλυκά Νερά: To Instagram και το «σύνδρομο Τεντ Μπάντι» – Γιατί οι δολοφόνοι γίνονται αντικείμενα πόθου

 


Γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Από τις πολλές αποκαλύψεις που συνοδεύουν την υπόθεση της δολοφονίας της Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, υπάρχει και μια λεπτομέρεια που ίσως αξίζει περισσότερης προσοχής.

Αύξηση των ακολούθων στο Instagram

Τις τελευταίες ημέρες, οι ακόλουθοι του καθ’ ομολογίαν συζυγοκτόνου στο Instagram έχουν αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τις 18.000. Μάλιστα πολλοί από τους νέους ακόλουθους είναι γυναίκες. Βέβαια, η υπόθεση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά βρίσκεται στην κορυφή της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και είναι φυσικό όποιος ενδιαφέρεται να επιχειρεί να βρει στοιχεία «από την πηγή», δηλαδή από την παρουσία του κατηγορούμενου στα social media (ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια «υπερδικτυωμένη» εποχή και ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υποκαταστήσει ως ένα βαθμό τα παραδοσιακά ΜΜΕ).

Photo: Instagram

Άλλοι, πάλι, σπεύδουν στα προφίλ του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, εκκινώντας από ένα ίσως ελαφρώς νοσηρό ενδιαφέρον για την υπόθεση και για τον ίδιο, ιδίως τώρα που οι εξελίξεις τρέχουν. Μια ματιά στο timeline του θα δείξει ότι πολλοί είναι εκείνοι που τον ακολούθησαν για να τον καθυβρίσουν, μετά την ομολογία του ότι σκότωσε τη σύζυγό του, καθώς αρχικά ίσως τον είχαν δει με συμπάθεια.

Ωστόσο, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία ακολούθων: εκείνοι που –ενδεχομένως χωρίς να εκδηλώνονται δημόσια- συνεχίζουν να βλέπουν τον πιλότο με συμπάθεια και –ενδεχομένως- να τον ακολουθούν ώστε να του δείξουν με κάποιον τρόπο την συμπαράστασή τους.

Η υπόθεση Παπαχρόνη

Το φαινόμενο αυτό το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα, στην υπόθεση του «δράκου της Δράμας» Κυριάκου Παπαχρόνη, ο οποίος το 1982 καταδικάστηκε δις εις θάνατον και σε κάθειρξη 23 ετών για δύο δολοφονίες γυναικών, απόπειρες βιασμών και δολοφονίας γυναικών, βομβιστικές επιθέσεις και εμπρησμό. Το εντυπωσιακό είναι ότι όντας φυλακισμένος, ο Παπαχρόνης άρχισε να δέχεται γράμματα από γυναίκες: κάποια περιείχαν κατάρες και ύβρεις, άλλα, ωστόσο, ήταν ερωτικού περιεχομένου, γεγονός που προκάλεσε σοκ, δεδομένου του παρελθόντος του.

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία σύγκριση του συζυγοκτόνου των Γλυκών Νερών με τον «δράκο της Δράμας», ωστόσο, το φαινόμενο της υποστήριξης ενός ατόμου που έχει διαπράξει στυγερά εγκλήματα δεν είναι τόσο σπάνιο όσο αρχικά φαίνεται.

Το «σύνδρομο Τεντ Μπάντι»

Όμως, ακόμα και η υπόθεση Παπαχρόνη ωχριά μπροστά στα έργα και τις ημέρες του Τεντ Μπάντι, ενός από τους πλέον διαβόητους serial killers στην ιστορία των ΗΠΑ. Όταν συνελήφθη για τελευταία φορά το 1978, ο Μπάντι ομολόγησε 30 δολοφονίες γυναικών από το 1974 ως τη χρονιά της σύλληψής του σε επτά Πολιτείες, αν και οι άνθρωποι που ερεύνησαν την υπόθεσή του εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων του ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ο Μπάντι παραδέχθηκε ότι αποκεφάλισε 12 από τα θύματά του ενώ το modus operandi του συνίστατο στο να οδηγεί σε απόμερα σημεία τις γυναίκες, να τις βιάζει, να τις δολοφονεί και στη συνέχεια να ασελγεί επί των πτωμάτων τους μέχρις ότου αποσυντεθούν τελείως.

Photo: Wikipedia

Όλα αυτά έγιναν γνωστά από τις δίκες του –καταδικάστηκε τρις εις θάνατον και τελικά οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα το 1989-, αλλά και από τις διηγήσεις του σε δημοσιογράφους, όσο ήταν φυλακισμένος. Κι όμως, τόσο στην ακροαματική διαδικασία, όσο και στη συνέχεια, πολλές γυναίκες, πολύ περισσότερες απ’ όσο θα περίμενε κανείς, έμοιαζαν να είναι «μαγεμένες» από τον δολοφόνο καθ’ έξιν γυναικών. Κάποιες πήγαιναν στο δικαστήριο ντυμένες έτσι ώστε να μοιάζουν με τα θύματά του. Κάποιες του έστελναν ερωτικά γράμματα. Κάποιες κατέθεσαν υπέρ της αθωότητας του. Και μια από αυτές τον παντρεύτηκε και έκανε παιδί μαζί του, καθώς εκείνος καταδικαζόταν εις θάνατον στη μία μετά την άλλη δίκη.

Υβριστοφιλία

Κάποιοι ειδικοί του τομέα της ψυχικής υγείας κάνουν λόγο για μια παραφιλία, την επονομαζόμενη «υβριστοφιλία», η οποία ορίζεται ως η σεξουαλική έλξη προς άτομα που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα. Αν και η συγκεκριμένη παραφιλία δεν έχει μελετηθεί επαρκώς –στο βαθμό που θεωρείται από ορισμένους ψυχολόγους κυρίως ως ανεκδοτολογική-, παρά ταύτα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο Μπάντι είχε τόσες θαυμάστριες, γιατί γυναίκες έστελναν ερωτικές επιστολές στον επίσης serial killer Ρίτσαρντ Ραμίρεζ, γιατί γυναίκες εξομολογούνταν τον έρωτά τους στον Κυριάκο Παπαχρόνη.

Κάποιοι ψυχολόγοι, επίσης εκτιμούν ότι η υβριστοφιλία εντοπίζεται σε άτομα που έλκονται από τα χαρακτηριστικά της «σκοτεινής τριάδας», δηλαδή, του ναρκισσισμού, του μακιαβελισμού και της ψυχοπάθειας, δηλαδή, από ανθρώπους που έχουν κακόβουλα χαρακτηριστικά. Κάποιοι ίσως δεν μπορούν να αντισταθούν στην «καρδιά του σκότους», για να παραφράσουμε τον Τζόζεφ Κόνραντ.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.