Ο Ερντογάν, ο μαφιόζος και το μπάχαλο στην Τουρκία



 Γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Αν ο Σεντάτ Πεκέρ δεν μιλούσε τουρκικά, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε βγει από την περίφημη ταινία «Goodfellas» του Μάρτιν Σκορσέζε, που περιέγραφε τη ζωή μαφιόζων στο Μπρούκλιν από τη δεκαετία του 1960 έως το τέλος της δεκαετίας του 1980.

Με τα ανοιχτά πουκάμισά του, τις καδένες και τα δαχτυλίδια και τη βαριά εκφορά του λόγου του, ο Πεκέρ μοιάζει με αρχετυπικό μαφιόζο και ταυτόχρονα με παρωδία γκάνγκστερ.
Ωστόσο ο Τούρκος μεγαλοκακοποιός, από το πολυτελές σπίτι του στο Ντουμπάι, εδώ και πολλές εβδομάδες έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τον Πρόεδρο της γείτονος χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, αξιοποιώντας τα social media, ανεβάζει βίντεο στα οποία περιγράφει βαθιά διαφθορά και σαπίλα στο καθεστώς της Τουρκίας και στο κόμμα του Ερντογάν, το ΑΚΡ.

Αποκαλύψεις σαπίλας


Δολοφονίες που συγκαλύπτονται, χρηματισμοί, διαπλοκή με την πολιτική εξουσία: αυτά κι άλλα τόσα είναι το «μενού» των αποκαλύψεων του Πεκέρ, ο οποίος, εκτός από αξιωματούχους του ΑΚΡ, έχει στοχοποιήσει και ένα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του Ερντογάν, τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ο Σοϊλού, που θεωρείται από τους πιο στενούς και πιστούς συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου και οι αποκαλύψεις γι’ αυτόν προκαλούν πολιτική θύελλα στην Τουρκία σε μια στιγμή που ο Ερντογάν μοιάζει να είναι αδύναμος, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, αλλά και των πολλών ανοιχτών μετώπων εκτός συνόρων.

Η έως σήμερα βιογραφία του Πεκέρ μοιάζει με σενάριο γκανγκστερικής ταινίας: καταδικασμένος το 1998 για τον… μισό ποινικό κώδικα, ο μαφιόζος εξέτισε ποινή φυλάκισης μόλις οκτώ μηνών και 29 ημερών. Όταν οδηγήθηκε ξανά στα δικαστήρια το 2005, πάλι για ένα κάρο εγκλήματα, ο Πεκέρ καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλακή, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε το 2008 να παντρευτεί τη δικηγόρο του ούτε να απελευθερωθεί το 2014, οπότε άρχισε να έχει σχέσεις με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.


Να σημειωθεί εδώ ότι το 1998 δέχθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία, όπως ο ίδιος δήλωσε, ύστερα από διαβεβαίωση μέλους του υπουργικού συμβουλίου ότι θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και χαμηλής ποινής.

Πυρά προς κάθε κατεύθυνση


Το 2020, πάντως, ο Πεκέρ αποφάσισε ότι το κλίμα στην Τουρκία είχε αρχίσει να… βαραίνει επικίνδυνα για τον ίδιο, οπότε έφυγε από τη χώρα μαζί με την οικογένειά του λίγο πριν το υπουργείο Εσωτερικών αρχίσει νέα έρευνα εναντίον του.
Από τον Μάιο του 2021 και εντεύθεν «πυροβολεί» διαρκώς την κυβέρνηση Ερντογάν βγάζοντας στη φόρα «σκελετούς» από παλιά:
● τον βιασμό και τη δολοφονία μιας φοιτήτριας από το Καζακστάν από γιο πρώην υπουργού Εσωτερικών,
● τη δολοφονία ενός Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου από κορυφαία στελέχη της τουρκικής μυστικής αστυνομίας ΜΙΤ το 1996, σε συνεργασία με τον τότε ΥΠΕΣ,
● τη συμμετοχή του πρώην ΥΠΕΣ, μαζί με τον γιο του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δίκτυο εμπορίας ναρκωτικών
● και τη συμμετοχή της πολυαγαπημένης εταιρείας μισθοφόρων του Ερντογάν, SADAT, σε παράνομες μεταφορές όπλων προς το επίσημο σκέλος της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Ωστόσο, όλα αυτά ωχριούν μπροστά στις επιθέσεις που ο Πεκέρ εξαπολύει εναντίον του Σοϊλού, με απώτερο στόχο, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, να πλήξει τον ίδιο τον Ερντογάν, σε μια δύσκολη συγκυρία για τον Τούρκο Πρόεδρο.

O μαφιόζος υποστηρίζει ότι στήριξε εμπράκτως τον Σοϊλού το 2020, όταν εκείνος βρισκόταν στα πρόθυρα της παραίτησης, και τον κατηγορεί ότι αντί, για «ευχαριστώ», κίνησε διαδικασίες έρευνας εναντίον του.
Επίσης ανέφερε ότι ο νυν ΥΠΕΣ της Τουρκίας ειδοποίησε επιχειρηματία να φύγει από τη χώρα, καθώς συντασσόταν εις βάρος του ένταλμα σύλληψης για ξέπλυμα χρήματος από την Αμερική και ότι γενικώς συγκαλύπτει «αμαρτίες» στελεχών του ΑΚΡ. Μάλιστα ο Πεκέρ στα βίντεό του «άγγιξε» και τον ίδιο τον Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι πραγματοποίησε επιθέσεις και ξυλοδαρμούς σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων, εν γνώσει του Προέδρου της χώρας.

Μνήμες Σουσουρλούκ

Το εντυπωσιακό με τις αποκαλύψεις Πεκέρ είναι η απίστευτη… αμηχανία με την οποία το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να τις αποκρούσει. Ο Σοϊλού απειλεί με μηνύσεις, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι όλα είναι μια σκευωρία των αντιπάλων του, ο πρώην ΥΠΕΣ επίσης απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ωστόσο, για την ταμπακιέρα… ούτε λέξη.


Για παράδειγμα, για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα είχε γράφει στο παρελθόν και η «Τζουμχουριέτ», προτού ο Ερντογάν φυλακίσει όλα τα στελέχη της εφημερίδας, ωστόσο οι λεπτομέρειες που δίνει ο Πεκέρ είναι άκρως αποκαλυπτικές. Επίσης, σε όλες τις υποθέσεις που αναφέρει ο Τούρκος μαφιόζος υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες», τη διερεύνηση των οποίων ζητά μετ’ επιτάσεως η αντιπολίτευση που έχει μυριστεί αίμα, ενώ τουρκικά δημοσιεύματα για σύλληψή του στο Ντουμπάι διαψεύδονται από τον ίδιο μέσω… Twitter.

Η αμηχανία του καθεστώτος Ερντογάν δεν είναι περίεργη: οι αποκαλύψεις Πεκέρ φέρνουν στο μυαλό του Τούρκου Προέδρου το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου του 1996 στο Σουσουρλούκ του Νομού Μπαλίκεσιρ, όταν ένα τροχαίο δυστύχημα αποκάλυψε τη σήψη του τουρκικού καθεστώτος, τη συνεργασία του τότε πανίσχυρου Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας με το οργανωμένο έγκλημα και την εκτεταμένη δράση παρακρατικών οργανώσεων εντός της τουρκική πολιτικής και του στρατού, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.


Το τροχαίο στο Σουσουρλούκ έριξε την κυβέρνηση Τσιλέρ και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τον Ερντογάν, ο οποίος με ατζέντα μεταρρυθμίσεων και κάθαρσης μεταπήδησε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και εν συνεχεία στην Προεδρία.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.