Θαύμα –δια χειρός Κυριάκου– με το χρέος της ΝΔ!

 


Γράφει η Κόμπρα

Πάντα είχα απορία πως ένα κόμμα θα νοικοκυρέψει τα οικονομικά της χώρας, όταν το ίδιο είναι καταχρεωμένο, ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους χρεοκοπημένο. Το έργο το βλέπουμε και με το ΠΑΣΟΚ, που άλλαξε όνομα και ΑΦΜ, το βλέπουμε και με το χρέος της ΝΔ. Και καλά θα πει ο καλοπροαίρετος: Τί φταίει ο Κυριάκος, τα κληρονόμησε τα χρέη. Έτσι νόμιζα και εγώ το άγριο ερπετό, αλλά τελικά τα νούμερα άλλα λένε.

Επί των ημερών του στην ηγεσία της ΝΔ το χρέος έχει κάνει το δικό του άλμα, έχει αυξηθεί περισσότερο από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, ο –με πτυχίο από το Χάρβαρντ– πρωθυπουργός μας έβαλε και το χεράκι του για να χρεοκοπήσει το κόμμα του. Και γιατί όχι άλλωστε; Μήπως οι τράπεζες θα του πάρουν την περιουσία του, ή μήπως θα κάνουν κατάσχεση στο κυβερνών κόμμα.

Τέτοια βλέπει ο Αλέξης και ζηλεύει. Βλέπετε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να συσσωρεύσει τα χρέη που είχαν συσσωρεύσει οι “παλιοί” στην εξουσία, οπότε τον παίρνει να το παίζει εισαγγελέας. Κατέθεσε, λοιπόν, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ενώ η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει τον Κυριάκο “μπαταχτσή”.

Και τι απάντησε η ΝΔ; Ότι ο Μητσοτάκης νοικοκύρεψε τα οικονομικά του κόμματος, αλλά ο τραπεζικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 158 εκατομμύρια ευρώ, λόγω των τόκων! Τώρα τι λογής νοικοκύρεμα είναι αυτό, μόνο ο Κυριάκος το ξέρει. Αλλά για να το λέει, η κουβέντα του θα έχει βάρος. Προτείνω, λοιπόν, το επιχείρημα να το πούμε ως Ελλάδα στους δανειστές μας, τώρα που το χρέος μας έχει αφήσει πίσω του το 200% του ΑΕΠ. Δεν μπορεί, επιχείρημα από Χάρβαρντ είναι, θα το ακούσουν και θα μας αφήσουν ήσυχους.

Και για να σοβαρευτούμε, με την απάντησή της η ΝΔ ομολογεί ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά της και ταυτόχρονα να μειώσει το χρέος της. Αυτό λέγεται χρεοκοπία και όσο κι αν τα συστημικά Μίντια κάνουν την πάπια, το γεγονός δεν αλλάζει. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι «όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης».

Και επειδή αν ήταν τα πράγματα μόνο έτσι, εγώ το άγριο ερπετό θα ήμουνα συκοφάντης, διαβάζω πιο κάτω στην ανακοίνωση: «Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της ΝΔ είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. ευρώ, το 2017 σε 27,6, το 2018 σε 30,6, το 2019 σε 34,2 και το 2020 σε 38,1 εκατ. Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ.».

Πώς γίνεται να αυξάνει το χρέος, έστω λόγω τόκων, και να εξυπηρετείται κανονικά. Μήπως ξέχασαν να μας πουν για κάποια ευνοϊκή ρυθμισούλα, που τους “χάρισαν” οι τράπεζες, ώστε να βάλουν τη χρεοκοπία κάτω από το χαλί; Γιατί αν δεν υπάρχει ρυθμισούλα, τότε βρισκόμαστε πράγματι μπροστά σε δια “χειρός Κυριάκου” οικονομικό θαύμα!

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.