Η συμφωνία Τουρκίας – Παλαιστινιακής Αρχής στο δρόμο που χάραξε το τουρκολιβυκό μνημόνιο

 


Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ ανέφερε ότι η Άγκυρα πραγματοποίησε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του ‘Λιβυκού μοντέλου’ με τους Παλαιστίνιους, σχετικά με την συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας που είχαν υπογράψει η Τουρκία και η Παλαιστινιακή Αρχή (PA) που προσφάτως τέθηκε σε ισχύ.

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Τουρκία, που επέκρινε σφοδρά την πρόσφατη ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα, ενεργοποίησε πριν από δύο ημέρες την συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας που υπέγραψε με την Παλαιστινιακή Αρχή το 2018.Η Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή θεωρείται ως το πρώτο βήμα για την εφαρμογή ενός μοντέλου παρόμοιου με την Συμφωνία Θαλάσσιας Οριοθέτησης που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη,

Υπό την αιγίδα της συμφωνίας, τα Παλαιστινιακά Σώματα Ασφαλείας θα εκπαιδευτούν από της ακαδημίες της Χωροφυλακής και του Λιμενικού στην Τουρκία.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βραχυχρόνια και μακροχρόνια προγράμματα θα εφαρμοστούν προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των Παλαιστινιακών Δυνάμεων, με τους Τούρκους να παρέχουν όχι μόνο εκπαίδευση αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και τεχνική βοήθεια.  

Για την Γενί Σαφάκ, η συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις Τουρκο-Παλαιστινιακές σχέσεις. Η συνεργασία αφορά στις προσπάθειες αντιμετώπισης των κυβερνοεγκλημάτων, της αρχαιοκαπηλίας, της διακίνησης ανθρώπων και ναρκωτικών, της δουλεμπορίας, καθώς και στο ξέπλυμα χρήματος. Η ανταλλαγή πληροφοριών, επίσης, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αφορά σημαντικό μέρος της συμφωνίας, όπως εξ άλλου και τα ζητήματα της θαλάσσιας οριοθέτησης και της ακτοφυλακής.

Η ολοένα και εντονότερη πρόσδεση των Παλαιστινιακών οργανώσεων στο άρμα επιρροής της Τουρκίας, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει μεσομακροπρόθεσμα στην υπόθεση της αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων. Με τον τρόπο που οργανώνονται σήμερα οι διεθνείς σχέσεις στη Μέση Ανατολή, η προσέγγιση με την Τουρκία συνεπάγεται την απομάκρυνση από τις περισσότερες αραβικές χώρες που διατηρούν κάκιστες σχέσεις μαζί της. Το γεγονός αυτό συμβάλει στην απομόνωση, αλλά και στην διαιώνιση του αδιεξόδου στο ισραηλο-παλαιστινιακό ζήτημα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για την στρατηγική αντίληψη της Τουρκίας, οι Παλαιστινιακές οντότητες οφείλουν να υπηρετήσουν ως περιφερειακά προσαρτήματα του νέου Οθωμανισμού βοηθώντας την να εγκαθιδρύσει την επιρροή της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κάτι που θεωρεί απαραίτητο για να παρουσιαστεί ως χώρα-ηγέτιδα όλου του ισλαμικού κόσμου. Το σχέδιο αυτό δεν συνάδει με το ιστορικό αίτημα για αυτοδιάθεση και κράτος στους Παλαιστίνιους. Ωστόσο τόσο η Φατάχ όσο και η Χαμάς, επιμένουν στην στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία…  

από middleeastmonitor.com, μέσω ardin-rixi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.