Τι συμβαίνει με τον Κινέζο κατάσκοπο που αυτομόλησε στις ΗΠΑ Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης η αιτία γύρω από την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Μπάιντεν στην προέλευση του κορονοϊού είναι η αυτομόληση ενός Κινέζου κατασκόπου, πρώην ανώτατου στελέχους των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών. Τελευταία ο νυν Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν αποκλείει την εργαστηριακή προέλευση του κορονοϊού, την οποία υποστήριζε ο πρόεδρος Τραμπ και αξιωματούχοι της απερχόμενης κυβέρνησης.

“Κλειδί” ήταν οι πληροφορίες που έδωσε στους Αμερικανούς ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας της Κίνας Ντονγκ Τζινγκγουέι, υπουργείο που είναι ισοδύναμο με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Ο Κινέζος αξιωματούχος έχει αυτομολήσει στις ΗΠΑ, όπου και έλαβε πολιτικό άσυλο, από τον περασμένο Φεβρουάριο. Φέρεται να ήταν το “βαθύ λαρύγγι” πίσω από από τις πληροφορίες για την κατασκευή του κορονοϊού σε εργαστήριο της Ουχάν, γεγονός που έφερε πάλι στο προσκήνιο την σχετική συζήτηση στις ΗΠΑ, η οποία παλαιότερα λοιδορούνταν ως “συνωμοσιολογική”.

Η είδηση ότι ο Τζινγκγουέι αυτομόλησε στις ΗΠΑ ξεκίνησε από τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα από ένα tweet του Χαν Λιαντσάο, ενός πρώην αξιωματούχου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, που έχει αυτομολήσει στις ΗΠΑ έπειτα από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων των φοιτητών στην πλατεία της Τιενανμέν, το 1989.

«Συνεργάστηκε στενά με τον Zhang Yue, ο οποίος τώρα εκτίει φυλάκιση 15 ετών για διαφθορά», δήλωσε ο Χαν. Ήταν ο πιο έμπιστος του Ma Jian, πρώην εκτελεστικού υφυπουργού, ο οποίος είναι επίσης στη φυλακή για διαφθορά», ανέφερε ο Χαν για τον Τζινγκγουέι, υποστηρίζοντας πως σχετικές φωτογραφίες του έχουν πλέον διαγραφεί από την κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu.

Κατασκοπευτικό θρίλερ

Μάλιστα υποστηρίζεται πως η Κίνα ζήτησε την έκδοση του Τζινγκουέι από τους Αμερικανούς, κατά την επεισοδιακή σύνοδο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και Κινέζων αξιωματούχων στην Αλάσκα τον περασμένο Μάρτιο (όπου η εκατέρωθεν επιθετική ρητορική των αξιωματούχων ξύπνησε μνήμες Ψυχρού Πολέμου), με τον Άντονι Μπλίνκεν να ισχυρίζεται πως ο Κινέζος αξιωματούχος έχει «εξαφανιστεί».

«Κυκλοφορούν φήμες σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο, πως ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κινεζικής αντικατασκοπείας, ο Ντονγκ Τζινγκγουέι, έχει αυτομολήσει στις ΗΠΑ. Αν αυτό αποδειχθεί πως είναι αλήθεια, θα ανακαλύψουμε σύντομα αν ο κορονοϊός ξεκίνησε πραγματικά από τα εργαστήρια της Ουχάν. Και ακόμα πολλά περισσότερα», ανέφερε ο δημοσιογράφος του BBC Τζον Σίμσον, Το όνομα του Τζινγκγουέι έχει εμφανιστεί σε δημοσιεύματα του κινεζικού τύπου, που τον ήθελαν να συμμετέχει σε σεμινάρια των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών για την «παρείσφρηση ξένων στοιχείων» στην κινεζική αντικατασκοπεία.

Όλο και περισσότερο πλέον πιστεύεται πως ο Τζινγκγουέι ήταν αυτός που έφερε και πάλι στο προσκήνιο την θεωρία της εργοστασιακής προέλευσης του κορονοϊού, την οποία το Πεκίνο απορρίπτει με οργή και έχει ξεκινήσει έναν δικό του “πόλεμο διαρροών” ότι ο κορονοϊός προήλθε από εργοστασιακά πειράματα των Αμερικανών. Προφανώς και η αυτομόληση ενός πρωτοκλασάτου στελέχους της κινεζικής αντικατασκοπίας, εάν όντως έχει συμβεί, αποτελεί καίριο πλήγμα για το γόητρο της Κίνας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του συντηρητικού ιστότοπου Red State, οι αποκαλύψεις του Τζινγκγουέι  είναι η αιτία της μερικής δυσμένειας που έχει υποπέσει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι, ο οποίος παραδέχτηκε την επένδυση αμερικανικών κεφαλαίων σε κινέζικο εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν, παραδοχή που ήταν αρκετή για να κάνει τον πρώην πρόεδρο Τραμπ να ζητά «εξηγήσεις» από τον λοιμωξιολόγο, δηλώνοντας «δικαιωμένος» που όλοι άρχισαν να αποδέχονται ή να εξετάζουν την εργαστηριακή προέλευση του κορονοϊού, μία θεωρία που ο ίδιος είχε υποστηρίξει σχεδόν από την πρώτη στιγμή.

Στις 26 Μαΐου ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τις υπηρεσίες πληροφοριών, δίνοντας τους διορία 90 ημερών, να ερευνήσουν τις δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, αν δηλαδή εξελίχθηκε με φυσικό τρόπο στο περιβάλλον και μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο (όπως ήταν ο αρχικός ισχυρισμός της επιστημονικής κοινότητας) ή αν απελευθερώθηκε από κινεζικό εργαστήριο. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση καταλήξει οριστικά στην δεύτερη εκδοχή, δεν αποκλείεται να το οφείλει στην αυτομόληση ενός Κινέζου αρχικατασκόπου, γεγονός που με βεβαιότητα θα φέρει έναν νέο κύκλο έντασης με το Πεκίνο.

από slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.