Περνάει σε δόσεις η Τουρκία – Κόβονται τα Σκόπια και η Αλβανία

 


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Στην αναμονή έβαλε η ΕΕ τα Σκόπια και τα Τίρανα, ενώ για την Τουρκία επιβεβαίωσε την βελτίωση που έχει σημειωθεί στην συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις της με την Ευρώπη. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε, σήμερα Τρίτη, στο Λουξεμβούργο επισήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Κύπρο.

Στο Συμβούλιο, οι υπουργοί Εξωτερικών, αρμόδιοι για ευρωπαϊκά ζητήματα προετοίμασαν τα θέματα της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπως δήλωσε η προεδρεύουσα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, ‘Ανα Πάολα Ζακάριας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο συντονισμός των κρατών-μελών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι εκστρατείες εμβολιασμού, τα θέματα που σχετίζονται με τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εντός ΕΕ, καθώς και το μεταναστευτικό.

Συζητήθηκαν όμως και θέματα εξωτερικής πολιτικής, κυρίως οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και την Τουρκία. Ειδικά για την δεύτερη, η Επίτροπος για θέματα διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, επικέντρωσε στην βελτίωση που παρατηρείται, το τελευταίο διάστημα, στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η ίδια τόνισε ότι το Συμβούλιο χαιρετίζει την σχετική αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την συνέχιση των άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και τη Άγκυρα.

“Μέλι γάλα” η ΕΕ με την Τουρκία

Οι θέσεις αυτές ήταν αναμενόμενες, μετά τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου πλέον υπάρχει “ανοιχτή γραμμή” επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν, που ακολούθησε την συνάντησή τους στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είναι άλλωστε αυτό που επιδίωκε η Μέρκελ, μήνες τώρα, παίζοντας καθυστέρηση σε ότι αφορά τις κυρώσεις στην Τουρκία και ωθώντας την Αθήνα στον απευθείας διάλογο.

Υπάρχει, ωστόσο, και η Κύπρος, όπου η Τουρκία δεν έχει σταματήσει να προκαλεί τόσο στα Βαρώσια όσο και στην Πενταμερή της Γενεύης, όπου επιχείρησε να ανατρέψει το καθορισμένο από τον ΟΗΕ πλαίσιο των συζητήσεων με την κατάθεση της πρότασης των Τουρκοκυπρίων για λύση δύο κρατών. Γεγονότα για τα οποία ο Αναστασιάδης έχει στυλώσει τα πόδια και έχει διαμηνύσει αρκετές φορές ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε μια “θετική ατζέντα” για την Τουρκία.

Την Δευτέρα, ο Μπορέλ επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι, τονίζοντας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ότι η ΕΕ αναμένει πρόοδο στο Κυπριακό. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Γιούροβα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένους ζητήματα με την Τουρκία, όπως η Κύπρος. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν λύνει τα θέματα του σε επίπεδο κορυφής, όπως έκανε το βράδυ της Δευτέρας με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την οποία δεν είχε προβλέψει ούτε πολυθρόνα κατά την επίσκεψή της στο “παλάτι” του. Σήμερα μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν συναίνεσε στην επέκταση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, στην οποία είχαν συμφωνήσει ήδη από την Δευτέρα η Μέρκελ με τον Ντράγκι.

Πόρτα σε Τίρανα και Σκόπια 

Την ώρα πάντως που απ’ ότι φαίνεται η Τουρκία περνάει τις ευρωπαϊκές “εξετάσεις” με δόσεις, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία εχουν μείνει μετεξεταστέες και πάνε για το φθνινόπωρο. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν κατάφερε τελικά να ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες για τις δύο υποψήφιες χώρες. Όπως είναι γνωστό, η Βουλγαρία έχει μπλοκάρει τις διαδικασίες για την Βόρεια Μακεδονία, ζητώντας ουσιαστικά από τα Σκόπια να αναγνωρίσουν την βουλγαρική προέλευση της γλώσσας και της εθνότητάς τους.

Η πορτογαλική προεδρία ανέλαβε κάποιες πρωτοβουλίες για την διευθέτηση των διαφορών, χωρίς αποτέλεσμα όμως, όπως δείχνουν οι εξελίξεις. «Η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία ζουν μια δύσκολη πολιτική στιγμή» ανέφερε η προεδρεύουσα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Σλοβενία, που αναλαμβάνει από 1η Ιουλίου την Προεδρία της ΕΕ, θα συνεχίσει τις προσπάθειες και θα φτάσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.