“Τρομοκράτες” οι Τούρκοι εταίροι της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών!



 Γράφει ο Γιώργος Πρωτόπαπας

H ισλαμοποίηση των αρχών επιβολής νόμου από τον Ταγίπ Ερντογάν, εντάσσεται στο πλαίσιο του πλήρους ελέγχου τους, όπως έχει κάνει με τα σώματα του πολεμικού ναυτικού και του στρατού. Το πογκρόμ του Ερντογάν επηρέασε τη σύνθεσή της αστυνομίας σε σημαντικό βαθμό. Ειδικά τώρα, που οι αποκαλύψεις του αρχιμαφιόζου Σεντάρ Πεκέρ εμπλέκουν Ερντογάν και υπουργούς του σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, δεν επιτρέπονται να γίνουν “λάθη”.

Τούρκος εισαγγελέας χαρακτήρισε τη συμμετοχή και δραστηριότητα Τούρκων αστυνομικών στη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών (IPA) εγκληματική πράξη, που τελικά εγκρίθηκε από δικαστή χωρίς την ύπαρξη στοιχείων. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Nordic Monitor, ο εισαγγελέας Οσμάν Τσαμπούκ της δυτικής επαρχίας  Αφιόν-Καραχισάρ πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό από Τούρκους αστυνομικούς, οι οποίοι είναι μέλη της IPA πρέπει να θεωρούνται τρομοκρατικές πράξεις.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τον τουρκικό κλάδο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (IPA) οργάνωση κατασκοπείας και εξέδωσε τον Αύγουστο του 2014 εγκύκλιο βάσει της οποίας διακόπηκαν οι σχέσεις με την ΙPA. Ο τουρκικός κλαδος της  διαλύθηκε, ο ιστότοπός της καταργήθηκε και πολλά μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του γενικού γραμματέα της, συνελήφθησαν δικάστηκαν και καταδικάστηκαν.

Ο Ερντογάν είχε ξεκινήσει τις εκκαθαρίσεις στην αστυνομία που το προσωπικό της ανέρχονταν σε περίπου 300.000 άτομα, το Δεκέμβριου του 2013 με αφορμή τις έρευνες που ενοχοποιούσαν μέλη της οικογένειας του καθώς και μέλη του στενού επιχειρηματικού και πολιτικού κύκλου του. Η εκκαθάριση αποσκοπούσε στο να μην προσχωρήσουν οι έρευνες για διαφθορά.

Στη συνέχεια το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία να κλιμακώσει το πογκρόμ που είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική εκκαθάριση περίπου 100.000 δημοσίων υπαλλήλων. Στον κλάδο της αστυνομίας η κυβέρνηση προχώρησε στην εκκαθάριση περίπου 33.000 αστυνομικών, συμπεριλαμβανομένων πολλών αρχηγών και ανώτατων στελεχών, οι οποίοι βρίσκονταν σε σημαντικά πόστα για δεκαετίες, όπως της αντιτρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ισλαμοποίηση

Οι κενές θέσεις καλυφθήκαν με ισλαμιστές και εθνικιστές, οι οποίοι δεν είχαν στην πλειοψηφία τους εμπειρία, ενώ ξεκίνησαν άμεσα έρευνες σε όσους απολύθηκαν από το σώμα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο “Prison Population” που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2020, από τους 30.524 φυλακισμένους που καταδικάστηκαν για τρομοκρατικές ενέργειες στα 47 κράτη -μέλη του, οι 29.827 βρίσκονταν στην Τουρκία.

Η δίωξη αστυνομικών οι οποίοι συνεργάζονται με την IPA και οι μαζικές εκκαθαρίσεις αποτελούν ένα από τα πολλά παραδείγματα κατάχρησης της εξουσίας από μια αυταρχική κυβέρνηση. Ο Ερντογάν ήδη βρίσκεται υπό πίεση και οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά αναμένεται να τον φέρουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, καθώς ενδέχεται να αποδυναμώσουν περαιτέρω τη δημοτικότητά του, που παρουσιάζει πτώση.

Επιπλέον, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξαρτάται πλέον από τη συμμαχία του με το Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να παραμείνει στην εξουσία. Η ισλαμοποίηση των αρχών επιβολής του νόμου αποτελεί για τον Ερντογάν την εγγύηση για να συνεχίσει να μένει στο απυρόβλητο, παρά το ότι οι κατηγορίες του αρχιμαφιόζου Πεκέρ, έχουν κάνει τον Τούρκο πρόεδρο στόχο της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ που ελέγχει.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.