Το πιο φονικό άρμα στην Ευρώπη – Ποια χώρα το κατασκευάζει (vid)



 Γράφει ο Παντελής Καρύκας

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας επιβεβαίωσε την υπογραφή συμβολαίου ύψους 1,1 δισ. δολαρίων με την Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) για να κατασκευάσει το πιο φονικό άρμα νέας γενιάς Challenger 3. «Μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων στερλινών θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία του πιο φονικού άρματος μάχης στην Ευρώπη και θα μας επιτρέψει να εκσυγχρονίσουμε τις χερσαίες δυνάμεις μας», είπε ο υπουργός.

Το νέο άρμα θα διαθέτει επιπλέον πυρομαχικά υψηλής αρχικής ταχύτητας εξόδου από την κάννη ώστε να πλήττει στόχους ακόμα πιο μακριά και ακόμα πιο γρήγορα. Ο τύπος πυρομαχικού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί θα επιλέγεται ψηφιακά από το νέο “έξυπνο” πύργο με το λειόκαννο πυροβόλο των 120 χλστ. Το πρωτοποριακό άρμα θα διαθέτει επίσης αναβαθμισμένο κινητήρα, νέο σύστημα ψύξης και νέου τύπου αναρτήσεις ώστε να βελτιωθεί η πιθανότητα πλήγματος στην βολή εν κινήσει.

Θα διαθέτει επίσης νέο αυτόματο σύστημα αναζήτησης και παρακολούθησης στόχων και αναγνώρισης απειλών, καθώς και νέου τύπου θερμικές κάμερες και οπτικά συστήματα ημέρας και νύκτας. Το πρόγραμμα θα δημιουργήσει εκατοντάδες εξειδικευμένες νέες θέσεις εργασίας στην Βρετανία. Το Challenger 3 θα είναι μια πλήρως ψηφοποιημένη πλατφόρμα και θα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα σχεδόν 100 χ.α.ω. Η απόκτηση πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας για το νέο άρμα αναμένεται το 2030.

Ο ελαφρύς… Αμερικανός

Φωτογραφίες του νέου πρωτότυπου αμερικανικού ελαφρού άρματος που αναπτύσσει η BAE Systems διέρρευσαν στα κοινωνικά δίκτυα. Το άρμα προορίζεται για τις ομάδες μάχης των ταξιαρχιών πεζικού του αμερικανικού στρατού και οι φωτογραφίες ελήφθησαν στο Μίσιγκαν.

Το νέο ελαφρύ άρμα αναπτύσσεται βάσει του προγράμματος MPF (Mobile Protected Firepower) που αποσκοπεί στην ενίσχυση του αμερικανικού πεζικού με μια πλατφόρμα ικανή να εξαπολύει ισχυρό πυρ ακριβείας και να κινείται με ταχύτητα σε κάθε – σχεδόν – τύπο εδάφους. Το νέο ελαφρύ άρμα διαθέτει πυροβόλο των 105 χλστ. με αυτόματο σύστημα γέμισης που θα επιτρέπει ρυθμό βολής της τάξης των 12 βολών ανά λεπτό.

Θα διαθέτει επίσης ένα βαρύ και ένα γενικής χρήσης πολυβόλα. Σύμφωνα με πηγές το νέο άρμα διαθέτει νέου τύπου θωράκιση. Στο νέο άρμα ενσωματώνονται υφιστάμενες τεχνολογίες ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις. Τον περασμένο μήνα η BAE Systems παρέδωσε το πρώτο πρωτότυπο ελαφρύ άρμα MPF στους Αμερικανούς. Υποψήφια είναι τα άρματα της ΒΑΕ και της General Dynamics Land Systems. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2022.


από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.