Στο μικροσκόπιο τα «τρωτά» σημεία της κυβέρνησης



 Γράφει η Μαρία Μητσοπούλου

Αρρυθμίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. και κοινωνική δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης αξιοποιεί η Κουμουνδούρου

Μπορεί η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις να παραμένει σταθερή στις 13 μονάδες, με την κυβερνητική παράταξη να κινείται σε επίπεδα κοντά στο εκλογικό της ποσοστό, ωστόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι και κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση υπάρχει αλλά και εσωκομματικές εστίες τριβών αναδεικνύονται όλο και περισσότερο.

Στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως «σκανάρουν» τα σημεία όπου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα, πολιτικά αλλά και εσωκομματικά, και επικεντρώνουν τις αντιπολιτευτικές τους προσπάθειες σε αυτά, επιχειρώντας είτε να προσεγγίσουν το δυσαρεστημένο κοινό είτε να αναδείξουν (ει δυνατόν και να διευρύνουν) τα ρήγματα στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Κατ’ αυτό τον τρόπο προσπαθούν να αποδομήσουν το κυβερνητικό αφήγημα της κανονικότητας και της ισχυρής κυριαρχίας που δεν την κλονίζει τίποτα,ώστε να διαμορφώσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι υπάρχουν πεδία παρέμβασης για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ότι έχει προοπτική η στρατηγική της διεύρυνσης προς το Κέντρο.

Σε αυτή τη φάση η διεύρυνση προς το Κέντρο έχει χαρακτήρα κοινωνικής και εκλογικής διείσδυσης ή επαναπροσέγγισης με κοινά που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στις εκλογές. Ωστόσο και παρά τη συγκυρία της πανδημίας,η διαχείριση της οποίας σε πολλά ζητήματα ζόρισε την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑδεν κατάφερε να υποδεχτεί τη δυσαρέσκεια, παραμένοντας καθηλωμένος επί μακρό χρονικό διάστημα μεταξύ 22 -24%.

Αν και στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», δηλαδή στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που μαρτυρούν δυσαρέσκεια απέναντι σε διάφορες πτυχές της διακυβέρνησης, εντούτοις αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται και«προωθητικές» ενέργειες για κινητοποίηση αυτού του δυσαρεστημένου κοινού προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι από μόνη της η δυσαρέσκεια απέναντι σε επιμέρους χειρισμούς της κυβερνητικής πολιτικής δεν ισοδυναμεί αυτομάτως με οριστική απομάκρυνση από τη Ν.Δ. ή και μετακίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το τελευταίο διάστημα το ηγετικό επιτελείο έχει ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων που «σηκώνει» στην αντιπολιτευτική του ατζέντα, σε συνάρτηση και με τα ακροατήρια στα οποία στοχεύει. Έτσι, εκτός από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους,τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχει εντάξει στην καθημερινή του οπτική τη νεολαία και τους νέους εργαζόμενους, τους νέους επιστήμονες κ.ά.

Η ξεχασμένη Ηλεία

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής ήταν η επίσκεψη Τσίπρα στην Ηλεία τη Δευτέρα, σε μια επίδειξη αντανακλαστικών μετά την έντονη δυσαρέσκεια που εκδήλωσε ανοιχτά και δημόσια ο βουλευτής Κώστας Tζαβάρας για το κλείσιμο των σχολών του πανεπιστημίου Πατρών σε Πύργο και Αμαλιάδα, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν σκοπεύει να πολιτευτεί ξανά.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στον νομό ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε σύσκεψη με δημάρχους και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και στις δηλώσεις που έκανε μετά, ανέφερε ότι για την κυβέρνηση η Ηλεία «είναι ξεγραμμένη από τον χάρτη»,ενώ πρόσθεσε ότι τα τμήματα αυτά με μια προοδευτική κυβέρνηση θα επαναλειτουργήσουν.

Επεκτάθηκε δε και σε άλλα θέματα, που τέθηκαν στη σύσκεψη, όπως η κατασκευή του οδικού δικτύου Πάτρας – Πύργου, που – όπως είπε – η κυβέρνηση παρέπεμψεστις καλένδες, αλλά και το νοσοκομείο Πύργου που, όπως του μετέφεραν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λειτουργεί κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της περιοδείας του είχε και συναντήσεις με νέους,με τους οποίους συζήτησε τις αγωνίες τους για το μέλλον τους στην περιοχή.

Η αντίδραση της Ν.Δ.; Εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση όπου τον τόνο έδινε ο χαρακτηρισμός «Μαυρογιαλούρος» για τον Αλέξη Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου «διέγνωσε» στην ανακοίνωση «πολλά νεύρα στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη» και ειρωνικά πρότεινε «ας πείσουν πρώτα τους δικούς τους βουλευτές και τα στελέχη τους που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της Ηλείας, όπως ο κ. Τζαβάρας».

Η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Ψηλά διατηρεί γενικότερα το θέμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το θέμα της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, που ήδη από την ψήφιση του νομοσχεδίου τον περασμένο Φεβρουάριο έχει καταγγείλει, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι εν μέσω πανδημίας μειώνει τους εισακτέους στα ΑΕΙ περίπου κατά 25.000 προκειμένου να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια. Χθες επανήλθε στο θέμα καθώς, ύστερα από την επανακατάθεση για τρίτη φορά της σχετικής επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό με το αίτημα να ανασταλεί η εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής, το Μαξίμου διεμήνυσε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα απαντήσει.Ειδικότερα, χθες διαρροές της κυβέρνησης σημείωναν ότι εν μέσω προετοιμασίας των μαθητών για τις πανελλήνιες δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και πως η συζήτηση αυτή θα γίνει σε «ουδέτερο» χρόνο. Κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι την ώρα που στοχοποιεί τους νέους της χώρας, «φυγομαχεί» και «κρύβεται».

Επίσης τα εσωκομματικά ζητήματα συγκεντρώνουν ιδιαιτέρως την προσοχή της Κουμουνδούρου: Εν προκειμένωτα εσωκομματικά ζητήματα αναδεικνύονται τις τελευταίες μέρες μέσα από το θέμα της λειτουργίας της Βουλής, το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο, αλλά και το προαναφερθέν ζήτημα με το κλείσιμο από το υπουργείο Παιδείας των σχολών στην Υγεία.

Το λοκντάουν της Βουλής

Σε ό,τι αφορά το θέμα της λειτουργίας της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «προσχηματικό»λοκντάουν, σε μια στιγμή που όλες οι δραστηριότητες ανοίγουν η μία μετά την άλλη. Περαιτέρω κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι μετατρέπει το εσωτερικόπρόβλημα της Ν.Δ. σε ζήτημα Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες θέτει το θέμα της επαναφοράς της κοινοβουλευτικής λειτουργίας,αρχής γενομένης από τις ονομαστικές ψηφοφορίες, για τις οποίες ζήτησε να σταματήσουν να διεξάγονται μέσω των γραμματειών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και να πραγματοποιούνται κανονικά με τη φυσική παρουσία των βουλευτών στην Ολομέλεια ή έστω μέσω της πλατφόρμας του webex. Παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι δεν βγάζει νόημα να συνεχίζεται η λειτουργία της Βουλής με αυτούς τους περιορισμούς τηνώρα που οι άλλες δραστηριότητες ανοίγουν, οι περισσότεροι από τους βουλευτές είναι πλέον εμβολιασμένοι και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις) τηρούνται από όλους κανονικά.

Συνοψίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει στον πρωθυπουργό μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τις οποίες έχει επιβάλει στον πρόεδρο της Βουλής, που διατηρεί το συγκεκριμένο καθεστώς λειτουργίας, δηλαδή τόσο για να παρακάμπτει τις όποιεςεσωκομματικές αντιδράσεις (που μπορεί να επισύρουν απώλειες ή να δημιουργούν ανάγκη ζυμώσεων που δεν περνούν απαρατήρητες κ.λπ.) όσο και τονκοινοβουλευτικό έλεγχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της αντιπολίτευσης εν γένει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως θεωρούν ότι η πίεση που ασκούν για το θέμα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας αποδίδει,καθώς αρχίζει και διαμορφώνεται κλίμα για το άνοιγμα της Βουλής. Χθες πάντως ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως όσα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα (ότι θα προσέρχεται το σύνολο των βουλευτών στις διαδικασίες), πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ τα κάνει πράξη (με τη χθεσινή διά ζώσης συνεδρίαση της Κ.Ο. δηλαδή) και θα τα κάνει πράξη σε κάθε συνεδρίαση από εδώ και στο εξής.

«Γαλάζιες» διαφωνίες και τριβές

Ως προς τα εσωκομματικά σημεία τριβής, κορυφαίο ζήτημα που προσπαθεί να αποφύγει προς το παρόν η κυβέρνηση, θεωρούν στην Κουμουνδούρου το θέμα της κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία στο πλαίσιο της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειδικότερα εκτιμούν ότι το Μαξίμου φοβάται το ενδεχόμενο καταψήφισης από την ομάδα των σαμαρικών βουλευτών,κάτι που θα αναδείξει τις εσωτερικές αρρυθμίες και ταμέτωπα,και θα υπογραμμίσει την κυβερνητική στροφή σε σύγκριση με τα όσα λέγονταν από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπήρξαν ωστόσο και διαφωνίες που δεν στάθηκε δυνατό να καλυφθούν από τον ελεγχόμενο τρόπο της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, όπως αυτές της Μαριέττας Γιαννάκου και της Όλγας Κεφαλογιάννη, οι οποίες όχι μόνο αντέδρασαν αλλά και καταψήφισαν τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ηχηρές διαφωνίες και ως προς τα πρόσωπα αλλά και ως προς το περιεχόμενο και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην κατάρτιση του νομοσχεδίου Τσιάρα (δηλαδή ότι υπήρξαν πιέσεις από ισχυρά κέντρα ενδιαφερομένων), που προστίθενται στα κρούσματα εσωτερικών διαφοροποιήσεων.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.