«Πράσινη παλίρροια» ρυπαίνει τον Αμβρακικό και προκαλεί έντονη δυσοσμία

 


Ένα άσχημο και για πολλούς αποκρουστικό θέαμα παρουσιάζουν σημεία των ακτών του Αμβρακικού κόλπου και ιδιαίτερα το αλιευτικό καταφύγιο της Πρέβεζας, αφού έχει ξεβραστεί παχύ στρώμα νεκρών φυκιών.

Ιδίως σε σημεία που τα νερά είναι στάσιμα, σχηματίστηκε μια παχιά φαιοπράσινη κρούστα.

Το παρήγορο είναι ότι δεν πρόκειται για τοξικό φαινόμενο, αλλά δυσκολεύει την κίνηση των βαρκών και το ψάρεμα. Μετά από λίγες μέρες αναμένεται να καλύψει την περιοχή και μια έντονη δυσοσμία, η οποία θα προκληθεί από την αποσύνθεση των φυκιών.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί «έχουμε γενικότερα, σε όλη την Ελλάδα, μια έξαρση φυκιών. Όχι μόνο στον Αμβρακικό. Ίσως οι συνθήκες που είχαμε την Άνοιξη και αρχές καλοκαιριού να ευνόησαν, αλλά ο Αμβρακικός λόγω της ιδιαιτερότητας του και τα επόμενα χρόνια με τις κλιματικές αλλαγές, περιμένουμε ότι θα έχει όλο και συχνότερα τέτοια φαινόμενα».

 Προσθέτουν πως «το φαινόμενο το ξέρουμε κάθε χρόνο. Υπάρχουν περίοδοι που οι ψαράδες δεν μπορούν να ψαρέψουν. Όχι μόνο μέσα στο λιμάνι αλλά και μέσα στον κόλπο. Είναι αυτά τα φύκια που κάθονται πάνω στα δίχτυα με αποτέλεσμα να βαραίνουν και το ψάρεμα να γίνεται ταλαιπωρία».

Τα πράσινα είναι τα φύκια στην κανονική τους μορφή τα οποία σιγά σιγά απελευθερώνονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια, επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι τοξικά και παραμένουν στο λιμανάκι γιατί δεν υπάρχει κυματισμός και ρεύματα.

«Καλό θα ήταν, αν μπορούν να απομακρυνθούν ώστε να αποφευχθεί η δυσοσμία που μπορεί να προέλθει, από την αποσύνθεσή τους,  εάν δεν έχουμε κάποιο έντονο κυματισμό», λένε οι επιστήμονες.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.