Η ανταρσία

 


Γράφει ο Δημήτρης Νανούρης

Βρίσκεται σε άσκηση του ΝΑΤΟ ανοιχτά της Σαρδηνίας τέτοιες μέρες του 1973 το αντιτορπιλικό «Βέλος», οπότε στην Ελλάδα καταπνίγεται εν τη γενέσει του από τη χούντα, κατόπιν προδοσίας, το Κίνημα του Ναυτικού. Σχεδόν με την επιβολή της δικτατορίας, δεκάδες εμφορούμενοι από δημοκρατικά αισθήματα αξιωματικοί σχεδιάζουν την ανατροπή της και την επαναφορά του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Προϊόντος του χρόνου συμμετέχουν στη «συνωμοσία» συνάδελφοί τους και των τριών όπλων.

Επισπεύδει τις κινήσεις τους η κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς και αποφασίζουν να αναλάβουν δράση τον Μάιο, πιστεύοντας ότι οι συνθήκες έχουν αρκούντως ωριμάσει καθώς η κοινωνία δείχνει έτοιμη να υποστηρίξει την πολιτική αλλαγή. Η πλεύση ΝΑΤΟϊκών σκαφών στο Αιγαίο τις επίμαχες μέρες φαντάζει ιδανικός αντιπερισπασμός, ώστε να καταλάβουν τη Σύρα με σκοπό την εγκαθίδρυση δημοκρατικής διακυβέρνησης στο νησί. Την παραμονή της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποπτεύονται ότι το σχέδιό τους έχει διαρρεύσει και αναβάλλουν τα πάντα.

Λυσσαλέα επίθεση εξαπολύουν εναντίον τους οι χουντικοί, συλλαμβάνοντας εξήντα τρεις αξιωματικούς του Ναυτικού, πέντε της Αεροπορίας, πέντε του Στρατού Ξηράς και έξι πολίτες. Οδηγούνται στο ΕΑΤ-ΕΣΑ όπου βασανίζονται απάνθρωπα. Ο Σπύρος Μουστακλής μένει ανάπηρος εφ’ όρου ζωής, αποτελώντας ζωντανό σύμβολο της αντίστασης κατά των Συνταγματαρχών.

Ο κυβερνήτης τού «Βέλος» και εκ των πρωτεργατών του Κινήματος, πλωτάρχης Νίκος Παππάς, εγκαταλείπει σαν σήμερα τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια και καταπλέει στο Φιουμιτσίνο, όπου επτά αξιωματικοί και είκοσι πέντε υπαξιωματικοί ζητούν και παίρνουν πολιτικό άσυλο από τις ιταλικές αρχές. Η ανταρσία τους επιφέρει δεινό πλήγμα στη χούντα εμπνέοντας νέους αγώνες στην Ελλάδα, διογκώνοντας ταυτοχρόνως το κύμα διεθνούς αλληλεγγύης.

Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή αξιωματικοί εν ενεργεία έχουν συλληφθεί και υφίστανται ταπεινώσεις και κακομεταχείριση από άλλους αξιωματικούς και στρατιώτες της Στρατιωτικής Αστυνομίας, τονίζει μεταξύ άλλων ο Νίκος Παππάς σε διά ασυρμάτου μήνυμα προς τον επικεφαλής της μοίρας του ΝΑΤΟ: «Πιστοί στη συμμαχία και στον πολιτισμό των λαών μας, ο οποίος έχει θεμελιωθεί επί των αρχών της δημοκρατίας, της προσωπικής ελευθερίας και του σεβασμού των νόμων, όλοι οι Αξιωματικοί και το πλήρωμα του πλοίου μου, ως ένας άνθρωπος, πιστοί στον δοθέντα όρκο μας, με βαθύτατη λύπη εγκαταλείπουμε τις ασκήσεις. Με τη συμπάθεια ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου θα παλέψουμε για να επαναφέρουμε τη δημοκρατία στην Ελλάδα».

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.