Βουτιά αν-ασφάλειας για το bitcoin
Γράφει ο Μπάμπης Μιχάλης
Οι ανησυχίες κλιμακώθηκαν μετά την προχθεσινή πληροφορία ότι το FBI κατόρθωσε να «σπάσει» τον κωδικό πρόσβασης του «πορτοφολιού-bitcoin» ενός εκ των χάκερ που είχαν επιτεθεί πριν από μερικές εβδομάδες στην αμερικανική Colonial Pipeline και να ανακτήσει 2,3 εκατ. δολάρια.
Σκεπτικισμό προκαλεί η χθεσινή αντίδραση της αγοράς κρυπτονομισμάτων στο άκουσμα της ανάκτησης μεγάλου μέρους των λύτρων -σε bitcoin- που είχαν αποσπάσει χάκερ από την Colonial Pipeline. To bitcoin υποχώρησε κάποια στιγμή χθες πάνω από 10%, αγγίζοντας τα 32.200 δολάρια έναντι επιπέδου πάνω από τα 36.000 δολάρια που βρισκόταν προχθές. Ο λόγος του νέου ξεπουλήματος, αν και δεν ήταν απόλυτα σαφής, σχετίζεται πιθανότατα με τις ανησυχίες των επενδυτών για την ασφάλεια του κρυπτονομίσματος.
Οι ανησυχίες αυτές κλιμακώθηκαν μετά την προχθεσινή πληροφορία ότι το FBI κατόρθωσε να «σπάσει» τον κωδικό πρόσβασης (password) του «πορτοφολιού-bitcoin» ενός εκ των χάκερ που είχαν επιτεθεί πριν από μερικές εβδομάδες στην αμερικανική εταιρεία αγωγών καυσίμων Colonial Pipeline και να κατάσχει 2,3 εκατ. δολάρια.
Η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί από οργανωμένη ομάδα χάκερ, η οποία διείσδυσε στις αρχές Μαΐου στο δίκτυο της Colonial και κλείδωσε τα δεδομένα σε ορισμένους υπολογιστές και διακομιστές με κακόβουλο λογισμικό απαιτώντας λύτρα. Μετά από μερικές ημέρες και καθώς ο βασικός της αγωγός μεταφοράς καυσίμων στις ΝΑ Πολιτείες των ΗΠΑ είχε τεθεί εκτός λειτουργίας, η Colonial αναγκάστηκε να καταβάλει λύτρα 4,4 εκατ. δολαρίων σε bitcoin προκειμένου να ξεκλειδωθεί το σύστημά της σε χάκερ που συνδέονταν με την ομάδα κυβερνο-εγκληματιών DarkSide. Η τελευταία παρείχε μέχρι πρόσφατα υπηρεσίες ανάπτυξης κακόβουλου λογισμικού, τις οποίες πουλούσε σε επίδοξους χάκερ που πραγματοποιούσαν τις επιθέσεις για να αποσπάσουν λύτρα. Σταμάτησε τη δραστηριότητά της πριν από λίγο καιρό έχοντας αποσπάσει συνολικά από μερίδια σε πληρωμές λύτρων 90 εκατ. δολάρια υπό τη μορφή bitcoin.
Η αγορά κρυπτονομισμάτων δεν ξεπούλησε όταν αποκαλύφθηκε ο εκβιασμός και η απόσπαση των λύτρων από την Colonial, αλλά στην είδηση ότι οι διωκτικές αρχές «ακούμπησαν» τους κωδικούς των χάκερ -κάτι πάντως που σηκώνει πολλή συζήτηση, αφού κάποιοι ειδικοί της κρυπτοαγοράς θεωρούν αδύνατο το σπάσιμο κωδικών.
Το bitcoin πάντως υποχωρεί σχεδόν 50% από το ιστορικό του ρεκόρ -κοντά στα 65.000 δολάρια- που σημείωσε τον περασμένο Απρίλιο. Παρά την πτώση αυτή είναι ωστόσο 13% υψηλότερα σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ σε σχέση με έναν χρόνο πριν έχει υπερτριπλασιάσει την αξία του.
Στην τρέχουσα καθίζηση της αξίας του bitcoin -και των άλλων κρυπτονομισμάτων- καθοριστικό ρόλο έχουν αναμφίβολα οι φόβοι της αγοράς για επικείμενη ρυθμιστική παρέμβαση και καταστολή.
Οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες τρέμουν στο ενδεχόμενο μιας μαζικής απόσυρσης κεφαλαίων από τους καταθέτες τους και τοποθέτησης αυτών στα κρυπτονομίσματα. Κάτι τέτοιο θα σμικρύνει τη βασική πηγή χρηματοδότησής τους και ενδεχομένως θα αυξήσει το κόστος δανεισμού τους με επιπτώσεις τόσο στο κόστος όσο και στη διαθεσιμότητα των πιστώσεών τους στους δανειολήπτες. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα των ιδρυμάτων αυτών και συνολικά του τραπεζικού συστήματος.
Γι’ αυτό και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του πλανήτη επιχειρούν σιγά σιγά να ελέγξουν τις εξελίξεις και να τις κατευθύνουν. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέδριο Bitcoin στο Μαϊάμι, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες φίλοι και επενδυτές κρυπτονομισμάτων, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναΐμπ Μπουκέλε, ανακοίνωσε σχέδιο για την αποδοχή τού bitcoin ως νόμιμου χρήματος.
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι η πρώτη στον κόσμο που αναγνωρίζει επίσημα το bitcoin, κάτι το οποίο -θεωρητικά τουλάχιστον- σημαίνει ότι αυτό θα είναι πλέον αποδεκτό ως μέσο πληρωμών και άλλων συναλλαγών μεταξύ νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κράτους. Το πείραμα του Σαλβαδόρ, αν τελικά ευδοκιμήσει, ίσως αποτελέσει το έναυσμα για δραματικές αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
από efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια: