Για τις εξελίξεις με το εμβόλιο Astra Zeneca: Υπεύθυνος λαός με ανεύθυνη κυβέρνηση

 


Είναι οι ίδιοι. Οι κύριοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κουνάνε το δάχτυλο για την «ατομική ευθύνη» που έχουμε όλοι για τον κορωνοϊό και τα μέτρα, όπως και για τον εμβολιασμό. Αυτοί, φυσικά, έχουν το ευθύνη μόνο να μας «μαλώνουν» και να έχουν στιγμές «ανεμελιάς». 

Είναι οι ίδιοι. Αυτοί που θα έπρεπε να απολογούνται για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και παίζουν με τα νούμερα, «μπερδεύοντας» τους εμβολιασμούς με τους εμβολιασμένους για να φαίνονται μεγαλύτεροι οι αριθμοί. 

Το ζήτημα του εμβολιασμού είναι πολύ σοβαρό για ανεύθυνους διαχειριστές. Η κυβέρνηση, όμως, αποδεικνύει, για μια ακόμα φορά, ότι την απασχολεί περισσότερο αυτό που φαίνεται ότι συμβαίνει, απ’ αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Απόδειξη η αναστάτωση που έχει προκληθεί – δικαίως – μετά τις ανακοινώσεις για να σταματήσει το εμβόλιο της Astra Zeneca στους κάτω των 60, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Τι μας είπαν χθες οι εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών; 

Συνέστησαν να μην γίνονται εμβολιασμοί στους κάτω των 60 με το συγκεκριμένο εμβόλιο, λόγω των δεδομένων που υπάρχουν και τα οποία είναι διαρκώς μεταβαλλόμενα.

Συμβούλεψαν όσους έχουν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου Astra Zeneca να το αλλάξουν, προσθέτοντας ότι θα τους έρθει σχετική ειδοποίηση.

Για εκείνους τους εκατοντάδες χιλιάδες που έκαναν την πρώτη δόση με το εμβόλιο Astra Zeneca συνέστησαν να προχωρήσουν στη δεύτερη δόση. Βγήκε, μάλιστα, σήμερα ο υπουργός Υγείας να το επαναλάβει, μετά την ανησυχία που έχει προκληθεί. 

Να σημειωθεί ότι η σύσταση Επιτροπής, για τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca, αφορά όποιους δεν είχαν επιπλοκές, μετά την πρώτη δόση. Συγκεκριμένα,  όπως υποστήριξε η Μ. Θεοδωρίδου, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «θα πρέπει να γίνει η υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος μετά τη δεύτερη δόση, συγκεκριμένα 1,3 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων». Εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, όπως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα, είπε χθες.

Προσέξτε ποιους φέρνουν σε ανησυχία οι κυβερνώντες. Τους ανθρώπους που λάμβαναν συγχαρητήρια για την επιλογή του Astra Zeneca – και από κυβερνητικούς παράγοντες. Τους πολίτες από 30-44 οι οποίοι για ένα χρονικό διάστημα δεν είχαν δυνατότητα επιλογής άλλου εμβολίου εκτός του Astra Zeneca. Μάλιστα, τώρα, δεν υπάρχει καν σαφής εξήγηση για το εάν είναι απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό να εμβολιαστεί, εφόσον το επιθυμεί, με άλλο εμβόλιο όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση με Astra Zeneca.  

Και κάτι ακόμα: Τον Μάρτιο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όταν προέκυψε ζήτημα μετά από αναφορά παρενεργειών στην Ευρώπη για το εμβόλιο Astra Zeneca και 15 χώρες είχαν αναστείλει τη χορήγηση του, είπε:  «Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει πει η Ευρώπη. Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό τον ΕΜΑ. Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του και δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής ».
 
Τελικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), λίγες μέρες μετά, ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και «δεν συνδέεται» με πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων. Οι εμβολιασμοί συνεχίστηκαν. 
 

Εμείς λοιμωξιολόγοι δεν είμαστε και ούτε έχουμε σκοπό να τους παριστάνουμε. Εδώ, όμως, πια υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που αφορά την κοινωνία συνολικά. 

Ακούστε, κύριοι «άριστοι». Δεν είναι ούτε «αρνητές» του εμβολίου, ούτε «ψεκασμένοι» όλοι εκείνοι που μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις βρέθηκαν σε ανησυχία. Για το γεγονός φταίτε αποκλειστικά εσείς, που σε μια τέτοια συνθήκη χρησιμοποιείτε πάλι την «ατομική ευθύνη» σε ζήτημα που είναι επιστημονικό. Το λιγότερο που έχετε να κάνετε είναι να λάβετε την ευθύνη να ενημερώστε σωστά, εσείς οι ανεύθυνοι, έναν υπεύθυνο λαό. 

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Εσείς δεν είστε που περάσατε τροπολογία η οποία κάθε άλλο παρά ενισχύει την εμπιστοσύνη στις επιστημονικές επιτροπές αλλά και στις σχέσεις που αυτή αναπτύσσει με την κυβερνητική εξουσία; Λέμε για εκείνη την τροπολογία με την οποία θεσπίσατε το δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και της επιτροπής εμβολιασμού. Τη θυμάστε;…

από imerodromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.