Jonathan Galindo: Μετά τη «Μπλε Φάλαινα» και το «Momo», ο… άγνωστος «Γκούφυ» (Video/Photos)
Γράφει η Εύα Μπουργάνη
Διαδικτυακά παιχνίδια ή… μηχανές θανάτου; Αθώες προκλήσεις ή οργανωμένα από διεστραμμένους εγκεφάλους challenges με σκοπό τον αυτοτραυματισμό, ακόμα και την αυτοκτονία παιδιών;
Τον Μάιο του 2016, ένα διαδικτυακό «παιχνίδι» με το όνομα «Μπλε Φάλαινα» ήρθε στο προσκήνιο, έχοντας κυκλοφορήσει σε αρκετές χώρες. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι διαχειριστές του «παιχνιδιού» αφού «ψαρεύουν» ανηλίκους στο διαδίκτυο, τους θέτουν μια σειρά… καθηκόντων διάρκειας 50 περίπου ημερών. Κάθε μέρα και ένα νέο challenge. Κάθε μέρα και πιο κοντά στον θάνατο, καθώς οι προκλήσεις ξεκινούσαν ήπια, φθάνοντας αργά και μεθοδικά στην αυτοκτονία.

Το θέμα έφερε στο φως ένα άρθρο της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta που έκανε λόγο για πολλές και άσχετες αυτοκτονίες παιδιών με έναν κοινό παρονομαστή. Τα παιδιά αυτά ήταν μέλη της ίδιας διαδικτυακής ομάδας…
Παρά την αρχική κινητοποίηση και ανησυχία που επικράτησε, το άρθρο αυτό κατακρίθηκε εν τέλει, καθώς καμιά από τις αυτοκτονίες δεν αποδείχθηκε να σχετίζεται με τη συγκεκριμένη ομάδα.
Την ίδια χρονιά, ωστόσο, ο Philipp Budeikin, ένας 21χρονος πρώην μαθητής ψυχολογίας που είχε αποβληθεί από το πανεπιστήμιο, ισχυρίστηκε ότι εκείνος εφηύρε το παιχνίδι, το 2013. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος υποστήριξε, πρόθεσή του ήταν να «καθαρίσει» την κοινωνία, πιέζοντας άτομα να φθάσουν στην αυτοκτονία. Ο Budeikin συνελήφθη και φυλακίστηκε, ενώ κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε τουλάχιστον 16 αυτοκτονίες έφηβων κοριτσιών. Aργότερα, καταδικάστηκε για δύο κατηγορίες ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία ανηλίκου.
Δυο χρόνια μετά, το 2018, κάνει την εμφάνισή του στο διαδίκτυο το παιχνίδι «Momo». Άγνωστοι δημιουργούν ψεύτικα προφίλ, «ψαρεύουν» ανηλίκους από το ίντερνετ και τους θέτουν προκλήσεις. Για ακόμα μια φορά, τα «αθώα» -αρχικά- challenges σταδιακά καταλήγουν σε αυτο-ακρωτηριασμούς και αυτοκτονίες.

Παρά το γεγονός ότι η πρόκληση Momo θεωρήθηκε ως μια νέα έξαρση της λεγόμενης «Μπλε Φάλαινας», ο αριθμός των πραγματικών καταγγελιών ήταν μικρός, ενώ δεν αποδείχθηκε ότι κάποιος τραυματισμός είχε άμεση σχέση με αυτές τις «προκλήσεις».
Φθάνοντας στο σήμερα, ένας… άγνωστος Γκούφυ απασχολησε έντονα, τους τελευταίους μήνες, την επικαιρότητα παγκοσμίως.
Οι πληροφορίες μιλούσαν για ένα νέο διαδικτυακό «παιχνίδι» αυτοτραυματισμού το οποίο είχε βάλει στο στόχαστρο -για μια ακόμη φορά- ανηλίκους και πιο συγκεκριμένα, παιδιά από 8 έως 12 ετών.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, λογαριασμοί στα social media με το όνομα «Jonathan Galindo», συνοδευόμενοι από εικόνες του χαρακτήρα «Γκούφυ» των κινουμένων σχεδίων της Disney, προσέγγιζαν ανηλίκους, θέτοντάς τους… προκλήσεις, οι οποίες σταδιακά γίνονταν επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Διαβάστε την συνέχεια στο topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: