Σκάνδαλο με πλαστά τεστ κορονοϊού σε νοσοκομεία



 Τρεις Γεωργιανές συνελήφθησαν σε νοσοκομείο του Πειραιά για πλαστογραφία βεβαιώσεων αποτελεσμάτων τεστ κορονοϊού. Οι γυναίκες μάλιστα εργάζονταν σε στενή επαφή με ευπαθείς νοσηλευόμενους ως “αποκλειστικές”. Πιθανόν να συνελήφθησαν “από σπόντα”, δηλαδή να τις κατήγγειλαν οι εγγεγραμμένες επαγγελματίες ως παράνομες αποκλειστικές (μη εγγεγραμμένες) και τότε, παρεμπιπτόντως, στον έλεγχο, να βρέθηκαν και οι πλαστές βεβαιώσεις των τεστ.

Συγκεκριμένα, επειδή στα νοσοκομεία η αμοιβή των αποκλειστικών είναι πολύ μεγάλη για ένα μέσο πορτοφόλι, πολλοί στέλνουν στους κατάκοιτους ή χειρουργημένους συγγενείς τους ως συνοδό μια “πιο οικονομική” αλλοδαπή. Όμως δεν θέλουν να δώσουν και τα 6 ευρώ για ένα self test, ώστε να είναι ήσυχοι ότι το άτομο που θα φροντίσει τον άνθρωπό τους, έχει 80% πιθανότητες να μην είναι φορέας –λαμβανομένου υπ΄όψιν και του σχετικά υψηλού ποσοστού ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων των self test.

Η μία από τις τρεις εν προκειμένω διένειμε τις πλαστές βεβαιώσεις αποτελεσμάτων τεστ (μοριακού ή rapid) με αρνητικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, όπως η ίδια παραδέχθηκε, είχε πουλήσει τουλάχιστον 50 βεβαιώσεις, έναντι 10 ευρώ τη μία. Οι άλλες δύο συνελήφθησαν επειδή χρησιμοποίησαν τις βεβαιώσεις, για να εισέλθουν και να εργαστούν ως συνοδοί ασθενών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Και οι τρεις συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς του τμήματος Νίκαιας, την περασμένη Κυριακή. Οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, κατηγορούμενες για «πλαστογραφία πιστοποιητικών και παραβίαση των μέτρων πρόληψης εξάπλωσης ασθενειών κατ’ εξακολούθηση».

Κίνδυνος εφησυχασμού

Μέχρι πρόσφατα τα πλαστά πιστοποιητικά αυτού του τύπου, παρουσιάζονταν κυρίως στα χερσαία σύνορα, όπου πέρσι τον Ιούνιο πωλούνταν από 20 έως 60 ευρώ. Φέτος όμως με την χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού τεστ, οι πλαστογραφίες δεν θα είναι απαραίτητες στο εσωτερικό και πολλοί ίσως παρασυρθούν.

Υπάρχει ο κίνδυνος εφησυχασμού, ειδικά από τεχνίτες, εργαζόμενες σε γηροκομείο ή καθαρίστριες, και άλλες ειδικότητες όπου είναι μεν υποχρεωτικό το self test πλέον, αλλά το αρνητικό αποτέλεσμα “τεκμηριώνεται” ουσιαστικά κατά δήλωση. Επιπλέον, ακόμα κι αν βρεθεί εκ των υστέρων θετικός κάποιος που είχε δηλώσει προηγουμένως αρνητικό τεστ, και πάλι δεν αντιμετωπίζει δίωξη, γιατί μπορεί να επικαλεσθεί ότι κόλλησε μετά το self test ή ότι εκείνο δεν ήταν αξιόπιστο και κατά συνέπεια ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.