Ο Ιταλός ψιλικατζής κατάσκοπος – Αμάρτησε για την οικογένεια!



 Γράφει ο Δημήτρης Δεληολάνης

Μία σύζυγος ψυχοθεραπεύτρια, που είναι άεργη εδώ κι έναν χρόνο λόγω πανδημίας. Τέσσερα μικρά παιδιά, από τα οποία το ένα με σοβαρή αναπηρία, που απαιτεί δαπανηρές θεραπείες. Ένα βαρύ στεγαστικό δάνειο για ιδιόκτητο σπίτι στην κωμόπολη Πομέτσια, κάποτε βιομηχανική ζώνη της Ρώμης, τώρα θλιβερό και μάλλον επικίνδυνο προάστιο σε μεγάλη απόσταση από την πρωτεύουσα. Αυτά είναι τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει, με μισθό 2.000 ευρώ το μήνα, ο πλοίαρχος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού Βάλτερ Μπιότ.

Τα 4.000 ευρώ που γρήγορα έγιναν 5.000, τα οποία εισέπραττε από τη ρωσική στρατιωτική αντικατασκοπία GRU για κάθε ντοκουμέντο που τους παρέδιδε, ήταν η λύση στο σοβαρό του οικονομικό πρόβλημα. Ο Μπιότ, 55 ετών, σταμάτησε να κυβερνά πλοία από το 2010. Από τότε εργαζόταν στο υπουργείο Άμυνας, όπου στεγάζεται και το Γενικό Επιτελείο των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων. Αρχικά τοποθετήθηκε στο Γραφείο Τύπου, ουσιαστικά αργόσχολος στο λιγότερο λειτουργικό Γραφείο Τύπου της Ιταλίας, ίσως και της Ευρώπης.

Αργότερα μετατέθηκε στο Γραφείο Στρατιωτικής Πολιτικής και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου, όπου αποθηκεύεται μεν απόρρητο υλικό του ιταλικού στρατού και του ΝΑΤΟ, αλλά (σύμφωνα με τους Ιταλούς στρατηγούς) όχι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους ξένους κατασκόπους. Γεγονός που εξηγεί το χαμηλό κόστος τους στη μαύρη αγορά των στρατιωτικών μυστικών, καθώς επίσης και τη σχετική ψυχραιμία, με την οποία οι Ιταλοί στρατηγοί και το ΝΑΤΟ αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα που, σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις θα είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή.

Η ιταλική αντικατασκοπία AISE θεωρεί πως οι συναλλαγές του Μπιότ με τους Ρώσους ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου έτους. Ο Ιταλός πλοίαρχος βολιδοσκοπήθηκε από τον σταθμάρχη της GRU στη Ρώμη και όταν έκλεισε η συμφωνία, τις πληροφορίες ανέλαβε να τις παραλαμβάνει ο Δημήτρη Οστρούχωφ, ένας από τους συνολικά 20 Ρώσους πράκτορες που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία.

Η επέμβαση των καραμπινιέρων

Η υποκλοπή γινόταν με πολύ απλό τρόπο. Οι Ρώσοι είχαν προμηθεύσει τον Ιταλό με smartphone τελευταίας γενιάς. Εκείνος δεν έπρεπε να κάνει τίποτε άλλο, παρά να φωτογραφίζει στην οθόνη του υπολογιστή τα κείμενα που θεωρούσε ενδιαφέροντα για τους πελάτες του. Ύστερα από τη φωτογράφηση, έβγαζε την κάρτα μνήμης, την περιτύλιγε στις οδηγίες χρήσης και την έβαζε μέσα σε ένα κουτάκι με φάρμακα. Σε κουτάκι με φάρμακα έκρυβε και ο Οστρούχωφ και τα πέντε χιλιάρικα της αμοιβής του.

Η ανταλλαγή γινόταν σε έρημο χώρο πάρκινγκ στην τοποθεσία Σπινατσέτο, επίσης θλιβερό προάστιο της Ρώμης. Εκεί πάρκαρε κάθε πρωί το αυτοκίνητο του ο Μπιότ προκειμένου να πάρει το μετρό για το υπουργείο. Στην επιστροφή τον περίμενε ο Ρώσος. Όταν ο Οστρούχωφ μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο και αντάλλαξαν τα κουτάκια με τα φάρμακα, επενέβησαν οι καραμπινιέροι και πέρασαν τις χειροπέδες στον Μπιότ.

Ο Ρώσος, που χαίρει διπλωματικής ασυλίας καθώς είναι διαπιστευμένος ως στέλεχος του γραφείου του στρατιωτικού ακολούθου στη ρωσική πρεσβεία, απελάθηκε μαζί με τον σταθμάρχη του, ως personae non gratae. Η Μόσχα αντέδρασε, υποσχόμενη «συμμετρική απάντηση». Δεν έγινε γνωστό με ποιόν τρόπο οι Ιταλοί μυστικοί πράκτορες εντόπισαν τη διαρροή από το γραφείο του Γενικού Επιτελείου. Το μόνο που αποκάλυψαν ήταν ότι η παρακολούθηση είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.