Πως αναβιώνει η ξυλοναυπηγική τέχνη



 Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι δημιουργεί φορέα επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας στην ξυλοναυπηγική τέχνη, με στόχο να διαφυλαχθεί αυτή η ξεχωριστή τέχνη των  παραδοσιακών σκαφών. Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η διαφύλαξη της πολύτιμης τεχνογνωσίας της ξυλοναυπηγικής, εξαρτάται από την εκμάθησή της. Παρόμοιες σχολές λειτουργούν ήδη στην Τουρκία και στο Κατάρ, που ουσιαστικά δημιουργούν νέα γενιά καραβομαραγκών.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε  υπό την υπουργό Πολιτισμού με τη συμμετοχή του προέδρου του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Ανδρέα Παπασαλούρο, τον μελετητή της Ιστορίας της Ξυλοναυπηγικής Δρ. Κώστα Δαμιανίδη, υπεύθυνο του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βίλλυ Φωτοπούλου.

«Στις περιοχές όπου συντηρούνται ακόμη παλιά καρνάγια, είναι δυνατή η δημιουργία θεματικών Πολιτιστικών Διαδρομών. Η διάσωση της ξυλοναυπηγικής τέχνης και παράδοσης και η αναγέννησή της μέσα σε ένα εκσυγχρονιστικό πλαίσιο είναι άμεσα συνυφασμένη με την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους ναυτικού, όπως το ελληνικό. Για χιλιετίες τα ξύλινα σκαριά συνδέθηκαν με όλες τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές ενός λαού θαλασσινού με μοναδική παράδοση στη ναυτοσύνη, στη ναυπηγική και τις ναυτικές τέχνες του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου», είπε η υπουργός.

Όμως αυτή η υπό αφανισμό τέχνη απειλείται και από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επιδοτείται η καταστροφή σκαφών. Η καταστροφή προωθείται για να μειωθεί ο αριθμός των επαγγελματιών αλιέων και να γίνεται πιο λελογισμένη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων. Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα την τελευταία 25ετία να χαθούν 11.000 σκάφη, πολλά από τα οποία (ίσως και η συντριπτική πλειοψηφία τους) ήταν παραδοσιακά.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέταξε το 2013 την ξυλοναυπηγική στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προετοιμάζει την υποβολή φακέλου για την εγγραφή της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης στους Διεθνείς Καταλόγους της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.