Λονδρέζικες φιλοδοξίες
Γράφει ο Ερρίκος Φινάλης
Τ
Πολλοί γράφουν για το πώς αυτή η απόφαση παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες, υπηρετεί τα σχέδια των ΗΠΑ κ.ο.κ. Έχουν και δεν έχουν δίκιο. Καταρχήν, οι διεθνείς συμφωνίες δεν παραβιάζονται ξαφνικά τώρα από τη Βρετανία: έχουν γίνει κουρελόχαρτο εδώ και χρόνια, σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να τηρούνται πια ούτε τα προσχήματα. Η διεθνής νομιμότητα, οι κανόνες του ΟΗΕ, οι προηγούμενες διευθετήσεις μεταξύ των Μεγάλων, όλα έχουν ανατιναχθεί. Ο κόσμος είναι πιο χαοτικός παρά ποτέ, οι κρίσεις που διαπερνούν το ενιαίο πλέον σύστημα κοινωνικών σχέσεων είναι μόνιμες, οι γενοκτονικές επεμβάσεις των ισχυρών σε τρίτες χώρες πολλαπλασιάζονται, η περιφρόνηση των ελίτ προς τις λαϊκές τάξεις έχει χτυπήσει κόκκινο, η δημοκρατία θεωρείται αναχρονισμός, οι ανταγωνισμοί παροξύνονται, και η υπονόμευση των όρων επιβίωσης του πλανήτη και της ανθρωπότητας επιταχύνεται. Όλοι στρέφονται εναντίον όλων, οι όποιες «συμμαχίες» είναι πρόσκαιρες, και αναδύονται νέες δυνάμεις, που δεν κρύβουν τις επεκτατικές φιλοδοξίες τους. Η πανδημία, απότοκο κι αυτή του παρατεταμένου βιασμού της φύσης, είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα – κι άλλη μια ευκαιρία για λυσσαλέο διεθνή ανταγωνισμό και ταυτόχρονα καθυπόταξη των από κάτω.
Η βρετανική ελίτ δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτες τις νέες χαραμάδες-ευκαιρίες
Σε αυτό το τοξικό περιβάλλον, κι αφού έχει απαλλαγεί από μια Ε.Ε. την οποία θεωρούσε πλέον περιοριστικό βραχνά, ένα σημαντικό τμήμα της βρετανικής μεγαλοαστικής τάξης τώρα ξεδιπλώνει ανοιχτά τις φιλοδοξίες του. Μετά από σχεδόν ογδόντα χρόνια διαρκούς καθοδικής πορείας, που κατέστησαν την πάλαι ποτέ Βρετανική Αυτοκρατορία κολαούζο των ΗΠΑ και απλό συμπαίκτη των λοιπών ευρωπαϊκών ισχυρών κρατών, η άρχουσα τάξη θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να καταστεί ξανά η Βρετανία παγκόσμια δύναμη. Βλέπει τις χαραμάδες που ανοίγονται μετά την κατάρρευση των παλιότερων διευθετήσεων, διαπιστώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν βυθιστεί σε διαρκή κρίση και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στον αφρό, γνωρίζει καλά ότι η πάλαι ποτέ ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραπαίει… και αποφασίζει ότι τώρα πρέπει και μπορεί το «θαλασσινό κράτος» να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία.
Το Λονδίνο βάζει μπροστά ένα πρόγραμμα ανάλογο με τα αντίστοιχα άλλων αυτοκρατοριών που παρήκμασαν και τώρα διεκδικούν την αναβίωσή τους, σε βάρος πάντα των πιο αδύναμων
Αναπτύσσει λοιπόν μπροστά στα μάτια των δήθεν έκπληκτων αναλυτών το δικό της μεγαλοκρατικό σχέδιο, στην υπηρεσία του οποίου βάζει όλα τα όπλα που έχει: τις σχέσεις της με τα κράτη της Κοινοπολιτείας, το πυρηνικό της οπλοστάσιο και την πολεμική βιομηχανία της, το Σίτι του Λονδίνου και το «προαιώνιο» χώσιμο της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου που διαθέτει, τις βάσεις που διατηρεί σε ξένα εδάφη (δεν είναι τυχαίο που ο Τζόνσον διακηρύττει ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί δραστικά η «εμβέλεια» των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο) κ.ο.κ. Για να στηρίξει αυτό το σχέδιο, προωθεί και στο εσωτερικό ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που υπόσχεται στις λαϊκές τάξεις ότι θα ωφεληθούν κι αυτές από την αναγέννηση του βρετανικού λέοντα.
Πρώην αυτοκρατορίες διεκδικούν την αναβίωσή τους στον χαοτικό σημερινό κόσμο
Το σχέδιο του Λονδίνου δεν είναι να επιβεβαιωθεί απλά ως παγκόσμιος λοχίας της Ουάσιγκτον, αλλά να ανέβει ξανά στο διεθνές στερέωμα ο βρετανικός ιμπεριαλισμός ως σεβαστή από όλους δύναμη, με παρουσία και «ζωτικά συμφέροντα» και σε γειτονιές πολύ απομακρυσμένες από την Ευρώπη. Βάζει λοιπόν μπροστά ένα πρόγραμμα, μέρος του οποίου είναι και η αύξηση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών που θα «περιπολούν» με υποβρύχια σε όλο τον κόσμο, ανάλογο με τα αντίστοιχα της Μόσχας, της Άγκυρας και άλλων αυτοκρατοριών που παρήκμασαν και τώρα διεκδικούν την αναβίωσή τους – σε βάρος πάντα των πιο αδύναμων, που μάταια επικαλούνται μια διεθνή νομιμότητα ντε φάκτο καταργημένη. Το ελάχιστο του μηνύματος που εκπέμπεται από τον Τζόνσον είναι ότι κανείς δεν θα μπορεί να θεωρεί πια τη Βρετανία υποδεέστερη δυνάμεων όπως η (επίσης πυρηνική, και με τις δικές της φιλοδοξίες) Γαλλία, ή η Γερμανία, πάλαι ποτέ αδιαμφισβήτητη ηγεμόνας της Ευρώπης.
Τελικά, οι νέες κατευθύνσεις του βρετανικού ιμπεριαλισμού, ναι, κουρελιάζουν ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων και από ανάλογες διεθνείς διευθετήσεις του παρελθόντος. Και με αυτόν τον τρόπο αποτελούν τροχιοδεικτικές βολές που αποκαλύπτουν τις δυναμικές τάσεις της διόλου θαυμαστής νέας εποχής στην οποία έχει μπει η ανθρωπότητα: ισχυρό τμήμα των αλληλοσπαρασσόμενων παγκόσμιων ελίτ εκτιμά ότι έχει παρέλθει η εποχή που οι προηγούμενες ολοκληρώσεις τις εξυπηρετούσαν. Τώρα, το σύνθημα για την επιβίωση στη ζούγκλα που οι ίδιες ελίτ δημιούργησαν είναι «ο καθένας για λογαριασμό του». Βρισκόμαστε ενόψει παγκόσμιου γεωπολιτικού αναδασμού, που πιθανότερο είναι να εντείνει τις επικίνδυνες ανισορροπίες παρά να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία…
* Βλ. «Global Britain in a Competitive Age» (Παγκόσμια Βρετανία σε μια Ανταγωνιστική Εποχή) στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης (www.gov.uk)
από edromos
Δεν υπάρχουν σχόλια: