Γαλλία-Γερμανία-συμμαχία για το ευρωπαϊκό μαχητικό 6ης γενιάς

 


Μετά από πολλά μπρος-πίσω, αψιμαχίες, διαφωνίες και -παρά τρίχα- ακύρωση, το πιο μεγάλο ως σήμερα ευρωπαϊκό αμυντικό project φαίνεται ότι μπαίνει στη φάση της υλοποίησης.

Υπό την ονομασία «Μελλοντικό Εναέριο Σύστημα Μάχης» (Future Combat Air System – FCAS), το πρόγραμμα με προϋπολογισμό ύψους 100 δισ. ευρώ «κλείδωσε» καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ ΓαλλίαςΓερμανίας και Ισπανίας σχετικά με κάποια σοβαρά ζητήματα που αφορούσαν στα δικαιώματα ιδιοκτησίας του προγράμματος, αλλά και κάποιων απορρήτων σχετικά με τον σχεδιασμό του μαχητικού 6ης γενιάς που βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος.

«Σύστημα συστημάτων»

Το πρόγραμμα FCAS είναι, με τον αμιγώς τεχνικό όρο, ένα «σύστημα συστημάτων», δηλαδή, ένα σύστημα το οποίο θα αποτελείται από ένα μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς και από σμήνη drones διαφόρων αποστολών, με στόχο ως το 2035–2040 να αντικαταστήσει τα γαλλικά Rafale, τα γερμανικά Typhoon και τα EF-18 Hornet της Ισπανίας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις εταιρείς Dassault Aviation (Γαλλία), Airbus (Γερμανία) και Indra (Ισπανία), και τα προβλήματα που υπήρχαν ως τώρα (το πρόγραμμα συμφωνήθηκε από Μέρκελ και Μακρόν το 2017) αφορούσαν στη διαμάχη μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιριών, σχετικά με τα ποσοστά αναθέσεων του κατασκευαστικού έργου. Έπίσης, Γαλλία και Dassault έμοιαζαν να διστάζουν στην παροχή πληροφοριών για τις δυνατότητες από αέρος πυρηνικού χτυπήματος που διαθέτει η χώρα.

Λεπτομέρειες ως τα μέσα Μαΐου

Κατά τα φαινόμενα, τα προβλήματα σχετικά με το πρόγραμμα επιλύθηκαν και όπως ανέφεραν πηγές του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, η ισότιμη συμφωνία για την χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, κατά τρόπο που γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων χωρών, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το Βερολίνο. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν στα μέσα Μαΐου, ενώ μόλις δοθεί το «πράσινο φως» τότε το project θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, με τη Γερμανία να θέτει ως στόχο την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Photo: Wikipedia

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.