Νέοι μπελάδες για το Facebook

 


Γράφει η Υπατία Κοκκινάκη

Πιέσεις διά της δικαστικής οδού δέχεται το Facebook, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με αγωγές για παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, από την πλευρά του, στρέφεται εναντίον των αντιμονοπωλιακών αγωγών που κατατέθηκαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ και 48 γενικούς εισαγγελείς, ισχυριζόμενο ότι απέτυχαν να αποδείξουν πως ο κολοσσός των social media εμπόδισε τον ανταγωνισμό και έβλαψε τους καταναλωτές.


Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα δήλωσε ότι ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστήριο να απορρίψει τις αγωγές που κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο, με βάση τις οποίες κατηγορείται για πρακτικές που βλάπτουν τον ανταγωνισμό, όπως το ότι εξαγόρασε τις ανταγωνιστικές προς αυτό εταιρείες, αντί να συνεχίσει να δίνει τη δική του μάχη στο πεδίο της αγοράς.


Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές ρυθμιστικές αρχές θέλουν το ομοσπονδιακό δικαστήριο να διατάξει ενδεχομένως το Facebook να απομακρύνει την εφαρμογή φωτογραφιών Instagram και την εφαρμογή μηνυμάτων WhatsApp από την εταιρεία. Να υπενθυμίσουμε ότι το Facebook αγόρασε το Instagram για 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2012 και το WhatsApp για 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.


«Η αμερικανική κυβέρνηση αγνοεί την πραγματικότητα του σκληρού ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα, ότι καμία πώληση δεν είναι ποτέ η τελική» ανέφερε το Facebook.
Επιπλέον ο διαδικτυακός κολοσσός υποβλήθηκε σε αυξημένο έλεγχο από ρυθμιστικές αρχές, νομοθέτες και άλλους, που λένε ότι η εταιρεία δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει το απόρρητο των χρηστών της πλατφόρμας του, αλλά και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ανταλλαγή πυρών


Στα νομικά έγγραφα που κατέθεσε για απόρριψη της αγωγής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC), το Facebook υποστήριξε ότι ο οργανισμός απέτυχε να δείξει ότι το κοινωνικό δίκτυο «αύξησε τις τιμές ή περιόρισε την παραγωγή του». Οι χρήστες του δεν χρειάζεται να πληρώσουν κάποιο τέλος συνδρομής για να χρησιμοποιήσουν τον ιστότοπο, κάτι που είναι εφικτό επειδή το κοινωνικό δίκτυο βγάζει χρήματα από την πώληση διαφημίσεων.
Οι αγωγές που κατατέθηκαν εναντίον της εταιρείας, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι οι αντι-ανταγωνιστικές τακτικές του Facebook οδήγησαν σε λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές.


Ωστόσο το κοινωνικό δίκτυο ισχυρίζεται σε μια άλλη κατάθεσή του πως οι γενικοί εισαγγελείς δεν έχουν τη νομική εξουσία να χειριστούν την αντιμονοπωλιακή υπόθεση και πως δεν έχουν αποδείξει ότι η απόκτηση του Instagram και του WhatsApp παραβίασαν κάποιον ομοσπονδιακό αντιμονοπωλιακό νόμο.


Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίτια Τζέιμς αποκάλυψε ότι αισθάνεται βέβαιη για την αντιμονοπωλιακή υπόθεση εναντίον του Facebook, καθώς σχεδόν όλα τα κράτη συμμετείχαν στην αγωγή, και δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα εκατομμύρια των καταναλωτών και πολλές μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την παράνομη συμπεριφορά του Facebook».


Από την πλευρά της η δικηγόρος Μόλι Μπάροουζ εκτιμά ότι υπάρχει κάποια ανάγκη για αναθεώρηση των νόμων. Επισημαίνει ότι ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ κατηγόρησε το Facebook πως χρησιμοποίησε την κυριαρχία του στην αγορά για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) ήθελε η εταιρεία να «ξεφορτωθεί» το Instagram και το WhatsApp και να γίνουν ξανά ξεχωριστές εταιρείες.
«Αυτές οι δύο εφαρμογές δεν ήταν ακριβώς πραγματικοί ανταγωνιστές, ήταν περισσότερο “δυνητικοί” ανταγωνιστές παρά πραγματική απειλή» σημείωσε η νομικός.

Έρχεται νέο νομοσχέδιο “φωτιά”


Οι Αμερικανοί νομοθέτες πιέζουν για ένα νομοσχέδιο που θα δώσει στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ τη δυνατότητα να συναντηθούν για να διαπραγματευτούν με εταιρείες του Διαδικτύου, όπως η Google και το Facebook, και να συζητήσουν για ζητήματα σχετικά με τα δεδομένα των αναγνωστών και την πληρωμή του περιεχομένου.
Η γερουσιαστής της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουσαρ και ο γερουσιαστής της Λουιζιάνα Τζον Κένεντι παρουσίασαν τον νόμο περί ανταγωνισμού και διατήρησης της δημοσιογραφίας. «Οι εφημερίδες είναι εγκλωβισμένες σε έναν αγώνα ζωής ή θανάτου με τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google και το Facebook, και δεν είναι δίκαιος αγώνας» δήλωσε ο Κένεντι. Μέχρι στιγμής η αμερικανική νομοθεσία έχει διμερή υποστήριξη τόσο στη Γερουσία όσο και στο Σώμα, ανέφερε το Bloomberg την προηγούμενη Τετάρτη.


Η γερουσιαστής Κλόμπουσαρ υποστήριξε ότι η νομοθεσία εισάγεται τώρα επειδή το Facebook και η Google έχουν ένα «απεριόριστο μονοπώλιο», προσθέτοντας πως οι εταιρείες «πίστευαν ότι είχαν τόσο μεγάλη δύναμη ώστε θα μπορούσαν κυριολεκτικά να εξέλθουν από μια μεγάλη χώρα».


Η πρόταση για σχέδιο νόμου ήρθε μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε στην Αυστραλία τον περασμένο μήνα, όταν το Facebook αφαίρεσε τις ειδήσεις από την πλατφόρμα του, αφού η χώρα ψήφισε νόμο που απαιτεί από τις τεχνολογικές εταιρείες να πληρώνουν για το περιεχόμενο των ειδήσεων. Το κοινωνικό δίκτυο έκτοτε άρχισε τον αποκλεισμό ειδήσεων από την πλατφόρμα του στην Αυστραλία.


Ορισμένοι παρατηρητές της διαδικτυακής βιομηχανίας λένε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα μπορούσε να ωφελήσει δυσανάλογα τις ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων και τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης (hedge funds) που έχουν αποκτήσει οι μεσαίες και μεγάλες αλυσίδες εφημερίδων.


Πάντως, οι τεχνολογικές πλατφόρμες φαίνεται να έχουν λίγους φίλους στο Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν εξοργιστεί με τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση και οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι οι απόψεις τους δεν εισακούγονται.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.