Πολυτελή “κορωνοδείπνα” στη Γαλλία με πιθανή εμπλοκή υπουργών



 Κρυφά πάρτυ και πολυτελή δείπνα με χαβιάρι και σαμπάνια, με τη συμμετοχή πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων, βουλευτών και υπουργών καταγγέλλει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου Μ6, προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση Μακρόν. Το κανάλι επικαλείται οπτικοακουστικό υλικό που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του και καταγράφηκε με κρυφή κάμερα. Ήδη πάντως, η γαλλική εισαγγελία ξεκίνησε επισήμως έρευνα.

Χωρίς να τηρούν απολύτως κανένα μέτρο ασφαλείας και δίχως μάσκες, τα άτομα που εμφανίζονται στο ρεπορτάζ βρίσκονται σε ένα υπόγειο εστιατόριο, το Palais Vivienne στο κέντρο του Παρισιού. Πρόκειται για μια περιοχή, στην οποία υπάρχουν καλά και ακριβά εστιατόρια, με τιμές που κυμαίνονται από 160 ως 490 ευρώ το άτομο. Στο εστιατόριο του βίντεο του M6, μάσκες δεν φορούν ούτε οι σερβιτόροι, ενώ οι καλεσμένοι στο πάρτι ανταλλάσσουν αγκαλιές και φιλιά σε μια εύθυμη ατμόσφαιρα.

Στο ηχητικό φέρεται να ακούγεται ένας από τους διοργανωτές να λέει ότι «συνέφαγε σε δύο-τρία λεγόμενα κρυφά εστιατόρια με διάφορους υπουργούς τις προηγούμενες εβδομάδες». Αργότερα, στα ΜΜΕ και τα social media έγινε γνωστό ότι πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του Palais Vivienne, Πιερ-Ζαν Σαλενσόν, ο οποίος, διά του δικηγόρου του, υπαναχώρησε και ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για… αστείο. Παλαιότερα, ο Σαλενσόν εμφανιζόταν σε βίντεο να υπονοεί ότι οργάνωνε γεύματα στο σπίτι του με τον εστιάτορα Κριστόφ Λερουά.

Βίντεο φωτιά για τα “κορωνοδείπνα” 

Να σημειωθεί ότι η εστίαση και τα μπαρ στη Γαλλία είναι κλειστά με κυβερνητική απόφαση, από τις 29 Οκτωβρίου του 2020. Παρόμοιες εικόνες καταγράφονται σε άλλο δείπνο με δεκάδες καλεσμένους. Το θέμα πήρε τεράστια έκταση στα κανάλια και φυσικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου όλο το Σαββατοκύριακο κυκλοφορούσαν αναρτήσεις με το hashtag #OnVeutLesNoms (=θέλουμε τα ονόματα).

Σάλος στη Γαλλία

Μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε, ο γενικός εισαγγελέας Ρέμι Ετς έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου AFP, πηγές της εισαγγελίας αναφέρουν ότι στόχος της έρευνας είναι «να διαπιστωθεί κατά πόσο οργανώθηκαν αυτά τα πάρτι κατά παράβαση των κανόνων, ποιοι συμμετείχαν και ποιοι τα διοργάνωσαν».

Από την πλευρά της, η υπουργός Μέριμνας των Πολιτών, Μαρλέν Σκιάπα, δήλωσε ότι «αν υπήρξαν μέλη της Βουλής ή υπουργοί» που πήραν μέρος σε τέτοια δείπνα, πρέπει να τους αποδοθεί το ανάλογο πρόστιμο και να ασκηθεί δίωξη όπως σε κάθε άλλο πολίτη. Πιο τυπικός ήταν ο υπουργό Οικονομίας, Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος δήλωσε ότι «όλοι οι υπουργοί, χωρίς εξαίρεση, σέβονται τους κανόνες».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν διευκρίνισε πως «είτε πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις και συνεπώς πρέπει να μη σπεύσουμε σε κατηγορίες, είτε είναι αληθή και προφανώς πρέπει να επιβληθούν οι απαραίτητες κυρώσεις. Είναι απαράδεκτο κάτι τέτοιο, την ώρα που καθημερινά η αστυνομία παρεμβαίνει σε λαϊκές γειτονιές για τα μεγάλα μπάρμπεκιου, εκεί που υπάρχουν άτομα που δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς. Προφανώς και στις πιο “καλές” γειτονιές ο κανόνας πρέπει να είναι ο ίδιος». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γκαμπριέλ Ατάλ, οι αρχές ερευνούν εδώ και αρκετό καιρό υποθέσεις με “κρυφά εστιατόρια” που λειτουργούν παράνομα και έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 200 ύποπτοι.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.