Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και εταιρείες υπερυπολογιστών από την Κίνα



 Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας με την Ουάσινγκτον να αυξάνει τον αριθμό των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλει κυρώσεις.

Πλέον στο στόχαστρο των ΗΠΑ μπαίνουν και επιχειρήσεις ή ιδρύματα (οντότητες) που σχετίζονται με τον τομέα των υπερυπολογιστών στην Κίνα, καθώς το υπουργείο Εμπορίου ενέταξε στη «μαύρη λίστα» του άλλες επτά οντότητες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση σε βάρος των οντοτήτων ελήφθη επειδή «συμμετέχουν στην κατασκευή υπερυπολογιστών που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας, τις αποσταθεροποιητικές προσπάθειές της εκσυγχρονισμού τους και/ή σε προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής».

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε ότι οι υπερυπολογιστές είναι ζωτικής σημασίας στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των περισσοτέρων, αν όχι όλων των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και συστημάτων εθνικής ασφαλείας, όπως τα πυρηνικά ή τα υπερηχητικά όπλα.

Η ένταξη των οντοτήτων/επιχειρήσεων στη «μαύρη λίστα» σημαίνει ότι θα πρέπει να ζητούν άδεια για τη χρήση αμερικανικών προϊόντων/λογισμικού/hardware και να περνούν από αυστηρό έλεγχο όταν το παραγγέλνουν από προμηθευτές στις ΗΠΑ. Οι νέοι κανόνες ισχύουν άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Τραμπ, δεκάδες κινεζικές εταιρείες είχαν μπει στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, όπως η Huawei ή ο κατασκευαστής τσιπ για υπολογιστικές μηχανές SMIC. Πρέπει δε να υπογραμμιστεί ότι και ο Τζο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει την Κίνα ως «στρατηγικό ανταγωνιστή» των ΗΠΑ.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.