Η ευρωλαγνεία βλάπτει σοβαρά την υγεία!

 


Γράφει ο Βαγγέλης Γεωργίου

To πρωί της Πέμπτης 4ης Μαρτίου, ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου είχε καλεσμένο στη ραδιοφωνική εκπομπή του τον κ. Αλκιβιάδη Βατόπουλο, μέλος της κυβερνητικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο δημοσιογράφος του έκανε ένα εύλογο ερώτημα: «Υπάρχει ένα σημείο κριτικής, ότι δεν θα έπρεπε να είμαστε τόσο καλό “παιδί” στα ευρωπαϊκά πλαίσια και να αναζητήσουμε λύσεις» για εμβόλια «εκτός ευρωπαϊκών παραγγελιών, συνομιλώντας με χώρες παραγωγής εμβολίων, όπως η Ρωσία ή Κίνα, τι λέτε;».

Στην αρχή της απάντησής του, ο επιστήμονας δυσκολεύτηκε να το σχολιάσει διότι είναι “πολιτικό θέμα”. Ωστόσο, αμέσως επέκτεινε την απάντησή του λέγοντας «…με την έννοια, όταν είσαι σε μια ένωση λογικά πρέπει να συμφωνήσεις με την Ένωση». Ο επιστήμονας συμπλήρωσε πως «Όταν είσαι σε μια ομάδα λογικά… εγώ μιλάω έτσι όχι πολιτικά. […] Τώρα αν πάνε από την πίσω πόρτα όλοι και κάνουνε… ε τι να πω». Το μέλος της επιτροπής, ενώ είπε δεν θα μιλήσει πολιτικά, τελικά μίλησε περισσότερο πολιτικά παρά επιστημονικά για το εν λόγω ερώτημα.

Όσον αφορά το πολιτικό, ο καθηγητής φαίνεται ότι δεν είναι ενημερωμένος, δίχως να γνωρίζει πως λειτουργεί η ΕΕ, τις οποίας τις λύσεις υπερασπίζεται με κάθε κόστος. Από πού και ως πού κάθε κράτος μέλος είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί τις εντολές και οδηγίες της ΕΕ σε τέτοιες περιπτώσεις ζωής ή θανάτου. Μα ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διαψεύδει τον Έλληνα καθηγητή: «Τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να σφραγίσουν τις δικές τους συμβάσεις με παραγωγούς πέραν αυτών που η Επιτροπή συμφωνεί για το μπλοκ».

Εφόσον, όπως λέει δεν μπορεί να μιλάει ως πολιτικός, αλλά ως “επιστήμονας” μήπως θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει να γίνει προμήθεια από οπουδήποτε στον κόσμο; Ο καθηγητής απέφυγε όμως να πει κάτι τέτοιο, ξεχνώντας την επιστημονική ιδιότητα καθώς επικράτησε η ευθυγράμμιση με πολιτικές θέσεις. Είναι αλήθεια πως στους λόγους και τις συνεντεύξεις των μελών της κυβέρνησης -από την αρχή της κρίσης- δεν έλειψε σχεδόν ποτέ η συμπόρευση και σύγκριση με χώρες μέλη της ΕΕ. “Δείτε τι κάνουν στην ΕΕ”, “όπως γίνεται και στις ευρωπαϊκές χώρες” κτλ. Έτσι μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις κυβερνητικές αποτυχίες, δίχως να ψάχνουν λύσεις “εκτός κουτιού” που θα φέρουν αποτελέσματα.

Αυστρία και Δανία σκέφτηκαν ορθολογικά και κοίταξαν την υγεία των πολιτών τους κλείνοντας  εξωευρωπαϊκές συμφωνίες. Επίσης σε Βρετανία και Ισραήλ. Όταν ο δημοσιογράφος είπε στον κ. Βατόπουλο ότι “αυτό το κάνουν χώρες μέλη όπως η Αυστρία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Πολωνία” ο καθηγητής κόμπιασε… ώσπου απάντησε ότι «Αυτό είναι ένα θέμα που δεν θα ήθελα να σχολιάσω». Δεν θέλει να σχολιάσει, αλλά… σχολίασε. Είναι αυτό επιστημονική τοποθέτηση ανθρώπου που είναι στην επιτροπή; Οι παρέμβάσεις του όχι μόνο είναι πολιτικές, αλλά είναι μάλλον επικίνδυνες καθώς όταν δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις κρύβεται πίσω από την ιατρική ιδιότητα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θέλει να ακολουθήσουμε ότι πει η ΕΕ. Είναι γεγονός πολλοί επιστήμονες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, και ανάμεσά τους και ο κ. Βατόπουλος. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την τυφλή ευρωλαγνεία, ειδικά όταν ένας επιστήμονας στην πραγματικότητα αντικειμενοποιεί την πολιτική άποψη!

Οι ΗΠΑ έχουν εμβολιάσει το 16% μέχρι τώρα. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο εμβολίασε σχεδόν το 10% του πληθυσμού, ενώ η ΕΕ μόνο το 1,89% των πολιτών χωρών μελών! Δηλαδή, εάν το κουβανικό εμβόλιο φέρει αποτελέσματα -όπως φαίνεται πολύ πιθανό- θα ήταν λάθος να χορηγηθεί σε κράτος μέλος, όπως η Ελλάδα; Γιατί είναι λάθος να κοιτάξει η χώρα να αγοράσει εμβόλια από τη Ρωσία; Η Κομισιόν ακόμα και στην υγεία ακολούθησε μια ψυχροπολεμική λογική απορρίπτοντας μη δυτικές εταιρείας με το “καλημέρα σας”.

Υγειονομικό “Μάαστριχτ”

Η ΕΕ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πολλα εμβόλια καθώς κωλυσιεργούσε σκανδαλωδώς τις διαπραγματεύσεις ώστε να πετύχει όσο το δυνατόν μικρότερες τιμές. Ήδη τον Νοέμβριο, ο επικεφαλής της Μοντέρνα προειδοποίησε ότι η ΕΕ καθυστερούσε τις διαπραγματεύσεις. Η AstraZeneca, δήλωσε ότι οι παραδόσεις στην ΕΕ θα διαρκέσουν περισσότερο από όσο αναμενόταν προηγουμένως. Η Pfizer, η οποία διανέμει το γερμανικό εμβόλιο BioNTech, προειδοποίησε τον Ιανουάριο την ΕΕ για προβλήματα εφοδιασμού λόγω προβλημάτων παραγωγής στο Βέλγιο.

Ο δημοσιογράφος Wolfgang Münchau το έθεσε σωστά «Αυτό που συνέβη εδώ είναι ότι η ΕΕ έκανε μια εμπορική συμφωνία τύπου Brexit με τη φαρμακοβιομηχανία: προσπάθησε να κλειδώσει ένα βραχυπρόθεσμο πλεονέκτημα τιμών εις βάρος όλων των άλλων. Αντί να δίνει προτεραιότητα στην ταχύτητα και την ασφάλεια του εφοδιασμού σε οποιαδήποτε τιμή, η ΕΕ έδωσε προτεραιότητα στην τιμή. Η ΕΕ πλήρωσε 24% λιγότερο για το εμβόλιο Pfizer από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα. Για το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca, το κενό τιμών είναι 45%. Η Βρετανία σίγουρα πλήρωσε πολύ περισσότερα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κατασκευαστές δίνουν προτεραιότητα στις παραγγελίες κατά σειρά προτεραιότητας και από χώρες που πληρώνουν το πλήρες τίμημα. Η διαφορά τιμής δεν είναι μακροοικονομικά άσχετη. Αλλά εάν οι ελλείψεις εμβολίων οδηγούν σε μεγαλύτερες διακοπές λειτουργίας, το έμμεσο αποτέλεσμα αυτής της κοντόφθαλμης πολιτικής θα είναι τεράστιο».

Γιατί δεν επέμενε η ΕΕ να παράγεται το εμβόλιο και από τοπικές φαρμακοβιομηχανίες ώστε να μην λαμβάνει η Ελλάδα και όλες οι χώρες μέλη τις δόσεις με το σταγονόμετρο; Δεν αμφισβητώ επουδενί την επιστημονικότητα ούτε την επάρκεια το εν λόγω επιστήμονα, δεν θα μπορούσα  άλλωστε. Με το “λογικά πρέπει να συμφωνήσεις με την Ένωση” ο κ. Βατόπουλος αντικειμενοποίησε την πολιτική του άποψη, αλλά αυτό δεν ταιριάζει σε κουλτούρα ελεύθερου επιστήμονα. Επειδή το κάνει η ΕΕ σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάδα; Γιατί αυτό το “υγειονομικό Μάαστριχτ”; Τους είναι αδύνατον να σκεφτούν κάτι εάν δεν έχει την σφραγίδα της σημαίας με τα κίτρινα αστέρια και αυτό το πληρώνουμε ακριβά.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.