“Οταν οι γυναίκες απεργούν, σταματάνε όλα!”



 Γράφει η Όλγα Μαύρου

«Όταν οι γυναίκες απεργούν, σταματάνε όλα!» ήταν το σύνθημα 30.000 Γαλλίδων που διαδήλωσαν σήμερα σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια πουθενά. Σταμάτησαν την δουλειά τους σε συμβολική ώρα, για να τονίσουν τις μισθολογικές διαφορές με τους άνδρες.

Πορείες έγιναν στο Παρίσι και σε άλλες μεγαλουπόλεις, όπου καταγγέλθηκε η οικονομική ανισότητα εις βάρος των γυναικών, η οποία και επιδεινώθηκε με την πανδημία και το λοκντάουν. Επισης καταγγέλθηκε η ανδρική βία σε βάρος του γυναικείου φύλου αλλά και το γεγονός ότι οι γυναίκες σήμερα παραμένουν οι «πρώτες στην αγγαρεία».

Η πανδημία γενικά έπληξε κυρίως τους αδύναμους απανταχού και το γυναικείο εργατικό δυναμικό είναι μονίμως στην αδύναμη όχθη. Πολλά δικαιώματα –και όχι μόνο των γυναικών– πήγαν σε δεύτερη μοίρα λόγω της πανδημίας. Στο Στρασβούργο, περίπου 350 άτομα, μεταξύ των οποίων και περίπου 100 μαίες, ντυμένες σαν σκλάβες διαδήλωσαν ζητώντας ισότητα στον επαγγελματικό τομέα.

Γυναίκες και μισθολογικές ανισότητες

«Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο των γυναικών. Οι άνδρες έχουν έναν ρόλο να παίξουν στη συνειδητοποίηση των ανισοτήτων», είπε ο Σαμουέλ Μορέ, ένας 30χρονος πυροσβέστης που διαδήλωσε μαζί τους. Με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Γυναίκας, οι εργαζόμενες κλήθηκαν να σταματήσουν τη δουλειά τους στις 15.40. Οι Γαλλίδες επέλεξαν αυτή την ώρα σκόπιμα, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το γεγονός ότι για το ίδιο έργο αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους,  από τις 15:40 και έως τις 18:00, στην ουσία δεν πληρώνονται.

Οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών ανέρχονται περίπου στο 25%. Σε μια κοινή ανακοίνωσή τους, επτά από τα οκτώ μεγάλα συνδικάτα ζήτησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να επανεκτιμηθούν οι μισθοί των επαγγελμάτων στα οποία κυριαρχούν οι γυναίκες.

«Είναι απολύτως αφύσικο, θα τολμούσα να πω και σκανδαλώδες, ότι για ίση δουλειά, ακόμη και αν έχει γίνει πρόοδος, ο μισθός δεν είναι ακόμη ίσος. Είναι ανεξήγητο», είπε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Οι γυναίκες ανέφεραν ότι «προβληματιζόμαστε κι εμείς, γιατί αν το βρίσκει ανεξήγητο αυτός που η δουλειά του είναι να νομοθετεί, τότε τι να πούμε κι εμείς οι υπόλοιπες».

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.