Καρκίνος του δέρματος: Τρομερή ανακάλυψη για όσους έχουν όγκους που δεν παίρνουν εγχείρηση

 


Πρώιμα επιστημονικά αποτελέσματα δείχνουν ότι μια νέα συνδυαστική φαρμακευτική θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική κατά του προχωρημένου καρκίνου του δέρματος σε ασθενείς που δεν γίνεται πια να αφαιρέσουν χειρουργικά τους όγκους τους.

Ο συνδυασμός φαρμάκων είναι από τους πρώτους, λένε οι ερευνητές, που αποδεικνύει την πιθανή αξία ενός ιού του κοινού κρυολογήματος (!), συγκεκριμένα ενός ιού coxsackie, για την μόλυνση και τη θανάτωση καρκινικών κυττάρων.

Η μελέτη Φάσης Ι, με επικεφαλής έναν ερευνητή στο NYU Langone Health και το Κέντρο Καρκίνου του Perlmutter, είναι επίσης μεταξύ των πρώτων που έδειξε πώς αυτοί οι ογκολυτικοί ιοί μπορούν να ενισχύσουν με ασφάλεια τη δράση ευρέως χρησιμοποιούμενων θεραπειών καρκίνου που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να εντοπίσει και να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα. Επί του παρόντος, τέτοιες ανοσοθεραπείες είναι αποτελεσματικές μόνο για τη συρρίκνωση των όγκων του μελανώματος σε λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών που τις λαμβάνουν.

Καρκίνος του δέρματος: Το νέο φάρμακο που μολύνει τον καρκινικό όγκο

Τα νέα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ενέσεις με το πειραματικό φάρμακο V937, μαζί με την πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab), ήταν καλά ανεκτό σε όσους το έλαβαν. Επιπλέον, η συνδυασμένη θεραπεία μείωσε τους όγκους του μελανώματος σε σχεδόν στο μισό (47%) στους 36 συμμετέχοντες που έλαβαν τη θεραπεία επί δύο χρόνια, περιοδικά κάθε λίγες εβδομάδες την φορά.

Οι ερευνητές λένε ότι οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως εξάνθημα και κόπωση, ήταν ελάχιστες, ενώ 13 ασθενείς (36%) είχαν σοβαρές ανοσολογικές αντιδράσεις στο ήπαρ, το στομάχι ή τους πνεύμονες, κάτι που όμως είναι γνωστό ότι συμβαίνει γενικότερα με την πεμπρολιζουμάμπη.

Η έρευνα αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο στις 10 Απριλίου.

Έδειξε, επίσης, ότι οκτώ ασθενείς που έλαβαν και τα δύο φάρμακα (22%) εμφάνισαν πλήρη ύφεση, χωρίς να απομένουν σημάδια καρκίνου του δέρματος!

«Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης μας είναι πολύ ελπιδοφόρα και δείχνουν ότι αυτή η ένεση ογκολυτικού ιού (τροποποιημένος ιός coxsackie), όταν συνδυάζεται με την υπάρχουσα ανοσοθεραπεία, δεν είναι μόνο ασφαλής αλλά έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί καλύτερα ενάντια στο μελάνωμα απ’ ό,τι η ανοσοθεραπεία μόνη της«, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, ογκολόγος δρ. Janice Mehnert.

Η δρ. Mehnert, καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής Grossman στη Νέα Υόρκη και αναπληρώτρια διευθύντρια κλινικής έρευνας στο Κέντρο Καρκίνου του Perlmutter, προειδοποιεί ότι οι περαιτέρω δοκιμές, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, θα πρέπει να αποδειχθούν επιτυχημένες προτού αυτή η νέα συνδυαστική θεραπεία θα μπορούσε να γίνει “πρότυπο φροντίδας” ή και θεραπεία, για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα (μελάνωμα που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος).

Προσθέτει ότι η επόμενη φάση των κλινικών δοκιμών θα περιλαμβάνει ασθενείς με μελάνωμα που έχει εξαπλωθεί, καθώς και σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι, εάν συρρικνωθούν από το συνδυασμό φαρμάκων, θα μπορούσαν να αφαιρεθούν πιο εύκολα με χειρουργική επέμβαση.

Μεταξύ των άλλων ευρημάτων της μελέτης ήταν ότι οι ασθενείς που ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν μόνο στην ανοσοθεραπεία ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στη συνδυασμένη θεραπεία.
Οι ερευνητές λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω πειράματα για να προσδιοριστεί το πώς το φάρμακο V937 αλλάζει τον μοριακό σχηματισμό των ιστών που περιβάλλουν τους καρκινικούς όγκους.

“Στόχος μας είναι να προσδιορίσουμε εάν ο ιός μετατρέπει το μικροπεριβάλλον του όγκου από φιλικό σε εχθρικό, καθιστώντας τα καρκινικά κύτταρα πιο ευάλωτα στην πεμπρολιζουμάμπη”, είπε η δρ. Mehnert.

από iatropedia.gr, μέσω topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.