Σύγκρινε το κόστος ζωής στην Ελλάδα με άλλες χώρες με ένα κλικ

 


Γράφει η Όλγα Μαύρου

Υπάρχει ένας ιστότοπος όπου μπορεί να βρει κάποιος αναλυτικά το κόστος ζωής σε όλες τις χώρες με εκτιμήσεις ντόπιων ή ξένων μόνιμων κατοίκων στην κάθε χώρα και πόλη. Είναι το numbeo.com cost of living όπου αναζητεί κάποιος τις χώρες που τον ενδιαφέρουν και ο ιστότοπος συγκρίνει αυτόματα το κόστος ζωής σε αυτές με της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Επίσης το συγκρίνει και μεταξύ δύο πόλεων της άλλης χώρας.

Σε κάθε χώρα  ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει διαφορετική πόλη, γιατί είναι π.χ. υψηλότερο το κόστος ζωής στην Νέα Υόρκη από ό,τι σε μια μικρή πόλη στο Τέξας, όπως είναι ακριβότερη η Σόφια από την Φιλιππούπολη. Σε κάθε πόλη το numbeo δίνει και τιμές ενοικίων ή αγοράς σπιτιών (με το τετραγωνικό), άλλη στο κέντρο και άλλη εκτός κέντρου. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, αν σκέφτεται κάποιος να να ζήσει κάπου για πολύ καιρό ή και για πάντα, περιλαμβάνει στα πάγια την “ΔΕΗ” μαζί με την αντίστοιχη “ΕΥΔΑΠ”.

Στα πάγια περιλαμβάνεται και το κόστος απορριμάτων, επειδή σε πολλές χώρες αυτές οι παροχές είναι ενιαίο “πακέτο”. Ωστόσο, το νερό και η αποκομιδή απορριμάτων έχουν αμελητέο κόστος σε σύγκριση με του ηλεκτρικού ρεύματος, οπότε η τιμή ουσιαστικά είναι ενδεικτική για το ρεύμα. Στους τιμοκαταλόγους του numbeo μπορεί να αναζητήσει κάποιος πόσο κάνουν τα τσιγάρα και πόσο θα στοιχίσει εκεί το “καλάθι της νοικοκυράς”, καθώς έχει τιμή για ντομάτες, τυριά, μοσχάρι, κοτόπουλο, αυγά, εμφιαλωμένο νερό, ακριβό και φτηνό εστιατόριο, τιμές ποτών.

Μπορεί να δει κανείς πόσο πάει η μπίρα, το αναψυκτικό, ο καφές ή ένα μπουκάλι καλούτσικο κρασί, οι τιμές ιντερνέτ, η τιμή πώλησης ΙΧ, η τιμή βενζίνης και η “ταρίφα” ταξί. Επίσης αναφέρει και τον μέσο μισθό. Στα ρούχα για μέτρο σύγκρισης δίνει τιμές σε καταστήματα Ζάρα, για τζιν έχει ως χαρακτηριστικό τα Levi’ s και για παπούτσια, τα Nike. Αναγράφονται επίσης τιμές και για εισιτήριο στο σινεμά, για συνδρομή σε γυμναστήριο, για το κόστος του παιδικού σταθμού για ενοικίαση γηπέδου τένις και για το κόστος της κινητής τηλεφωνίας.

Πρακτικά ζητήματα

Too stupid to travel: tourists' dumbest questions

Φυσικά, αν κάποιος θέλει να αγοράσει σπίτι σε μια πολύ φτηνή χώρα της Λατινικής Αμερικής, το numbeo δεν του λέει τίποτα για τα κουνούπια με τα οποία θα πρέπει να μάθει να ζει! Επίσης, το numbeo δεν του λέει πώς θα γλιτώσει από τις τιμές που είναι για “κορόιδα τουρίστες” ή και που καθορίζονται ενίοτε από έναν επίσημο κατάλογο αντικειμενικών αξιών ακινήτων της χώρας που είναι αποκλειστικά για ξένους. Σε κάποια κράτη ίσως συμφέρει να παντρευτεί  κανείς έναν ντόπιο ή μία ντόπια, για να πάρει σε καλή τιμή σπίτι της προκοπής.

Αν κάποιος παρά την πανδημία σκέφτεται να μεταναστεύσει, τότε χρειάζεται πολλές ουσιαστικές λεπτομέρειες είτε είναι συνταξιούχος, είτε μάχιμος εργαζόμενος. Μπορεί να τις αναζητήσει απευθυνόμενος σε ελληνικές κοινότητες ή εκκλησίες ορθοδόξων που υπάρχουν εκεί και που μπορεί να τις εντοπίσει μέσω των πρεσβειών και των προξενείων, αλλά και μέσω των ιστοσελίδων τους στο υπουργείου Εξωτερικών. Υπολογίσιμες ελληνικές κοινότητες υπάρχουν σε τουλάχιστον 27 χώρες της Αφρικής, σε όλη τη Λατινική Αμερική, ασφαλώς στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ή στην Αυστραλία,  αλλά και  στα Βαλκάνια, στην ανατολική Ευρώπη, στην Ρωσία, στην Κίνα και στην Ιαπωνία.

Αν όμως κάποιος είναι συνταξιούχος ή παχύς ή ευπαθής (το πάχος αλλά και ο διαβήτης θέτουν το άτομο σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό ανεξαρτήτως ηλικίας) πρέπει να αναλογιστεί όχι μόνον το κόστος ζωής αλλά και την πανδημία, γιατί οι χώρες που έχουν σχετικά καλό σύστημα υγείας, είναι και οι πιο ακριβές, χωρίς μάλιστα να εγγυώνται στον αλλοδαπό και την παροχή επαρκούς νοσηλείας σε περίπτωση νόσησης από Covid.

Eπίσης για  να πάρει κάποιος μια ιδέα των συνθηκών στη χώρα που τον ενδιαφέρει, μπορεί να μπει σε φόρουμ expatriot πολιτών, της διασποράς, όπου π.χ. Γάλλοι ή Αμερικανοί που ζουν μόνιμα  στην Ταϊλάνδη, τα λένε μεταξύ τους ή  και  με νεοεισερχόμενους. Υπάρχουν και φόρουμ με Έλληνες. Ακόμα και στην πιο μακρινή χώρα θα βρει κάποιος Έλληνες που ζουν εκεί μονίμως.

Γιατροί, εγκληματικότητα, ρύποι

Study in Chinese Doctors Shows Mental Toll of Caring in the Time of COVID-19

Το numbeo δίνει τις τιμές σε ευρώ ή δολάρια ή στο τοπικό νόμισμα. Δίνει επίσης στοιχεία για την αίσθηση ασφάλειας με απαντήσεις ντόπιων ή τουριστών σε ερωτήματα όπως «πόσο ήσυχοι είστε όταν βγαίνετε βόλτα τη νύχτα» ή «όταν βγαίνετε βόλτα μέρα-μεσημέρι»«πόσο σας απασχολεί αν θα σας ληστέψουν» κ.λπ. Επίσης για την υγεία ενημερώνει με τον ίδιο τρόπο, με βάση πόσο ευχαριστημένοι έμειναν οι συμμετέχοντες από την επιστημονική επάρκεια των γιατρών αλλά και από το χρόνο αναμονής, την συμπεριφορά, την τεχνική επάρκεια (π.χ. πόσο σύγχρονο εξοπλισμό διαπίστωσε να έχουν τα νοσοκομεία) κ.λπ.

Eπίσης δίνει την εξέλιξη των τιμών σε κάθε πόλη (π.χ. πόσο ακρίβυνε η ΔΕΗ στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα) πάντα ανάλογα με τα στοιχεία  με τα οποία το έχουν τροφοδοτήσει οι συνεισφέροντες με πληροφορίες. Έχει και κατηγορία σχετικά με τη ρύπανση σε κάθε χώρα ή και για την κίνησή στους δρόμους. Οι περισσότερες τιμές και εκτιμήσεις είναι πολύ σωστές, αλλά πιο ακριβείς είναι στις χώρες όπου συμμετέχουν πολλοί με συνεισφορές. Η ιστοσελίδα αναφέρει συγκεκριμένα σε κάθε πόλη πόσοι ντόπιοι έχουν συνεισφέρει με πληροφορίες και βγάζει έναν μέσο όρο από τις τιμές που έχει γράψει κάθε συμμετέχων. Όσο πιο λίγοι έχουν συμμετάσχει στη διαμόρφωση του μέσου όρου, τόσο πιο αβέβαιη είναι η ακρίβεια των ποσών που αναφέρονται.

Σε κάποιες τιμές πρέπει κάποιος να προσέξει το βάρος των προϊόντων ή άλλα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα στην Ελλάδα η φραντζόλα έχει βάρος 350 γραμμάρια, ενώ στο numbeo τίθενται τιμές για το μισό κιλό. Επίσης άλλη είναι η τιμή της εισαγόμενης μπίρας και άλλη της εγχώριας και τα αναψυκτικά ή το νερό τιμολογούνται για συσκευασίες των 0.33 lt.

Στο κόστος ιατροφαρμακευτκής κάλυψης δεν υπάρχει αναφορά, επειδή ισχύουν πολύ διαφορετικά συστήματα ανά χώρα, αλλά ο ιδιώτης γιατρός ζητεί επίσκεψη ανάλογη του βιοτικού επιπέδου κάθε κράτους (200 δολάρια στις ΗΠΑ αλλά 35 δολάρια ο καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου) και υπάρχει σε όλες τις χώρες το ζήτημα της lingua franca για να συνεννοηθεί ο Έλληνας ασθενής π.χ. με ένα νοσηλευτή. Ακόμα πάντως κι αν κάποιος δεν έχει καμία διάθεση να μεταναστεύσει ή να πάει κάπου στο εξωτερικό για διακοπές, η περιήγηση με το numbeo είναι από μόνη της ένα μικρό ανάλαφρο, ανέξοδο ταξίδι από τη Μογγολία μέχρι τη Γη του Πυρός.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.