Η Πενταμερής κρύβει παγίδες, αλλά Αθήνα και Λευκωσία πάνε να πέσουν μέσα



 Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ θα ανέβει σήμερα  για μια ακόμη φορά τα σκαλιά του προεδρικού, θα ακούσει τις απόψεις του Προέδρου Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα περάσει στα Κατεχόμενα. Εκεί ο “ποιητής” Ερσίν Τατάρ, θα απαγγείλει τα όσα του διαβίβασε η Άγκυρα. «Δεν συζητά οτιδήποτε άλλο εκτός από δυο κράτη».

Το ίδιο είπε και στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ την περασμένη Παρασκευή. Ο Μπορέλ, όπως αναφέρθηκε, αντέδρασε και εξήγησε στον Τατάρ ότι η Ένωση δεν αποδέχεται δυο κράτη. Η αντίδραση του κοινοτικού αξιωματούχου έχει όρια. Προφανώς μια συνομοσπονδία με κοινή εκπροσώπηση των δυο κρατιδίων  στην ΕΕ θα τη δεχθεί. Καθώς, όπως είναι γνωστό, στις Βρυξέλλες, μπορούν να τετραγωνίσουν και τον κύκλο, εάν χρειαστεί. Το έπραξαν και το 2004 με το αλήστου μνήμης σχέδιο Ανάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, δεν αντιδρούν στο τουρκικό αφήγημα. Το είπε δημόσια και ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, πως στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη μπορεί ο καθένας να καταθέσει όποια θέση και προσέγγιση επιθυμεί. Γι’ αυτό και θα είναι άτυπη η σύναξη. Αυτή η στάση του Γκουτέρες διευκολύνει πλήρως την κατοχική Τουρκία. Για τον Γκουτέρες δεν υπάρχουν ούτε εντολή, ούτε αποφάσεις του ΟΗΕ. Όλα, λοιπόν, στο τραπέζι για να διευκολυνθεί η Άγκυρα.

Και η ελληνική πλευρά; Δεν θέλει να παρεξηγηθεί! Υποστηρίζει ό,τι επιδίωκε για χρόνια η Τουρκία, αλλά κρατούσε ανοικτό το Κυπριακό επειδή εκτιμούσε ότι στην πορεία θα εξασφάλιζε κι άλλα. Αυτή είναι η διαχρονική τακτική της κατοχικής δύναμης και όπως φαίνεται αποδίδει. Η ελληνική πλευρά έχει καταντήσει να αναδεικνύει ως “κόκκινη γραμμή” της, τη θέση που εγκατέλειψε η Άγκυρα για να αναβαθμίσει τις αξιώσεις της.

Ο βασικός λόγος επίσκεψη Λουτ

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο και τον κατοχικό ηγέτη, τους διαπραγματευτές και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα για συνέχιση των επαφών. Στην Τουρκία, όπως αναφέρθηκε, θα μεταβεί αργότερα . Η Άγκυρα δεν της έδωσε ραντεβού, αλλά δεν ανέβαλε το ταξίδι της. Ήλθε από τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τους δεδομένους. Την Αθήνα και τη Λευκωσία. Η Τζέιν Χολ Λούτ, όπως και στο προηγούμενο ταξίδι της, θα αναγκασθεί να ταξιδεύσει εκ νέου στην περιοχή για να ικανοποιήσει τα τουρκικά τερτίπια. Θα ικανοποιήσει τα τουρκικά χατίρια και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι θα γίνει στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη.


Σήμερα στη Λευκωσία θα έλθει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Θα σταθμεύσει επιστρέφοντας από το Κάιρο. Ο βασικός λόγος της επίσκεψης, όπως ελέχθη, είναι το Κυπριακό ενόψει του γεγονότος ότι η κ. Λουτ θα μεταβεί την Τετάρτη στην Αθήνα. Συνεννόηση και συντονισμός ενεργειών, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Επί της ουσίας θα βαδίσουν στην πεπατημένη και αδιέξοδη πορεία, την στιγμή κατά την οποία η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια άλλη διαδρομή. Θα συζητήσει και την παρεξήγηση για τις “ιδέες” του Μητσοτάκη για τον EastMed, τις οποίες η Λευκωσία τις άκουσε για πρώτη φορά από το Νετανιάχου.

Η προσοχή, όμως, είναι στην άτυπη Πενταμερή. Κάποιοι με δραματικό τρόπο την παρουσιάζουν σαν την “τελευταία ευκαιρία” και περιγράφουν μια πορεία νέων υποχωρήσεων.  Είναι παγίδα η Πενταμερής; Παγίδα θα είναι εάν η ελληνική πλευρά στην Κύπρο με τους χειρισμούς οδηγηθεί σε αυτήν, στην παγίδα δηλαδή. Η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να προσαρμοστεί στην τουρκοβρετανική αξίωση να προταχθεί η πολιτική ισότητα. Πρέπει να επιμένει να συζητήσει το θέμα της Ασφάλειας για κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Αυτό θα είναι το βασικό, το πρώτο θέμα από τη στιγμή, κατά την οποία στην Διάσκεψη θα μετέχουν και οι λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.