Τουρκικές προκλήσεις στη Λέσβο τορπιλίζουν την επίσκεψη Δένδια

 


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Σε νέες προκλήσεις, που τορπιλίζουν το “εποικοδομητικό” κλίμα, προχώρησε η Τουρκία στη Λέσβο, υπενθυμίζοντας με τον τρόπο της σε όλους, ότι η μεταναστευτική πολιτική για την οποία χρηματοδοτείται αδρά από τις Βρυξέλλες, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Τα συμβάντα  αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγιναν μετά τα ευρωπαϊκά “χάδια” στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν επισκεφτούν την Άγκυρα οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου, τουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Η τουρκική ακταιωρός έκανε μάλιστα επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του ελληνικού σκάφους, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο.

Την ίδια ώρα, όλως τυχαίως, υπήρξε και ένα δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Σε αυτήν την περίπτωση, λέμβος που μετέφερε μετανάστες επιχείρησε να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνοδευόμενη από τουρκική ακταιωρό. Το τουρκικό σκάφος εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού, το οποίο έκανε επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου.

Στέλνει μετανάστες στη Λέσβο 

Από το τουρκικό σκάφος δεν υπήρξε καμία απάντηση, ενώ η λέμβος με τους παράνομους μετανάστες δεν μπήκε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι επιβαίνοντες σε αυτήν περισυλλέγησαν τελικά από άλλη τουρκική ακταιωρό, ενώ η πρώτη είχε αποχωρήσει ήδη από την περιοχή. Πάντα τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, στην ίδια θαλάσσια περιοχή, αυτή τη φορά όμως εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά πολύ κοντά στην οριογραμμή, εντοπίστηκε από το Λιμενικό μία δεύτερη λέμβος με σημαντικό αριθμό μεταναστών.

Αυτήν την λέμβο, την προσέγγισαν δύο τουρκικές ακταιωροί, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς επιτυχία. Οι επιβαίνοντες  περισυλλέγησαν τελικά από τις τουρκικές ακταιωρούς, μετά από τις επανειλημμένες οχλήσεις από το πλήρωμα του ελληνικού πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης. Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, η λέμβος με τους μετανάστες δεν κατάφερε να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.