Η πιο απλή συνταγή απολύμανσης των επιφανειών από τους κορονοϊούς
Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το διάλυμα του οξυζενέ με κιτρικό οξύ που υπάρχει στον χυμό του λεμονιού ή με οξικό οξύ που υπάρχει στο ξίδι αποκτά εκπληκτικές απολυμαντικές ιδιότητες κατά των κορονοϊών που βρίσκονται στις επιφάνειες και στα αντικείμενα.
Αν στόχος της «απολύμανσης» είναι να αδρανοποιεί τους ιούς πριν αυτοί εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό, τότε κάθε προσπάθεια εξουδετέρωσής τους από τα αντικείμενα και τις επιφάνειες όπου συνήθως βρίσκονται και μέσω των οποίων μας μολύνουν, αποτελεί αναμφίβολα, μετά τα εμβόλια, την πιο αποτελεσματική στρατηγική για τον περιορισμό της εξάπλωσής τους.
Διόλου περίεργο, λοιπόν, ότι εδώ κι έναν χρόνο οι υγειονομικές οδηγίες του ΠΟΥ για τον περιορισμό των ατομικών μολύνσεων και κατά της εξάπλωσης της επιδημίας της νόσου COVID-19 μας προτρέπουν όχι μόνο να φοράμε μάσκες και να τηρούμε τις κατάλληλες αποστάσεις στις διαπροσωπικές επαφές μας, αλλά και να χρησιμοποιούμε τακτικά απολυμαντικά που περιέχουν αιθανόλη ή χλώριο για να εξουδετερώνουμε τους κορονοϊούς που ενδέχεται να υπάρχουν πάνω στις επιφάνειες εργασίας και του σπιτιού μας ή στα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα απολυμαντικά ικανά να εξαλείψουν αυτού του τύπου τις μολύνσεις. Για παράδειγμα, τα συνήθη αντιβακτηριακά και παρασιτοκτόνα τζελ είναι εντελώς αναποτελεσματικά κατά των ιών. Για να έχει ιοκτόνο δράση ένα τζελ ή ένα υγρό θα πρέπει στη συσκευασία του να αναγράφεται ότι περιέχει τουλάχιστον 70% αιθανόλη, δηλαδή αλκοόλ ή το κοινώς ονομαζόμενο οινόπνευμα.
Δυστυχώς, όμως, εδώ και χρόνια, ολοένα και περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή και εκτεταμένη χρήση αυτών των αλκοολούχων απολυμαντικών ουσιών δημιουργεί αρκετά επιβλαβή υποπροϊόντα, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.
Μια πολύ απλή απολυμαντική λύση
Για αυτό τον λόγο, Ιταλοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Χημικών και Τεχνολογικών Επιστημών και από την πολυκλινική «Luigi Sacco» στο Μιλάνο αποφάσισαν να διερευνήσουν την απολυμαντική ικανότητα μιας σειράς διαλυμάτων κατά των σωματιδίων του κορονοϊού. Αυτά τα εναλλακτικά απολυμαντικά θα έπρεπε να είναι εξίσου αποτελεσματικά, αλλά λιγότερο επιβλαβή οικολογικά και σωματικά από τα συνήθη απολυμαντικά.
Από τις έρευνές τους, που μόλις δημοσιεύτηκαν στο «ACS Chemical Health and Safety», προέκυψε ότι το γνωστό σε όλους οξυζενέ, δηλαδή το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) σε διάλυμα 3%, που χρησιμοποιούμε όλοι για την απολύμανση μικρών πληγών και την αποστείρωση επιφανειών, ήταν η ουσία που παρουσίαζε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ομως, το οξυζενέ από μόνο του έχει περιορισμένη ιοκτόνο και εξουδετερωτική δράση στα σωματίδια του κορονοϊού.
Οταν πρόσθεσαν σε διάλυμα κοινού οξυζενέ είτε μικρές ποσότητες από κιτρικό οξύ (που υπάρχει στον χυμό λεμονιών και σε άλλα εσπεριδοειδή) είτε μικρές ποσότητες οξικό οξύ (που υπάρχει στο ξίδι), οι Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι αυξανόταν σημαντικά η απολυμαντική δράση αυτού του μείγματος απέναντι στους κορονοϊούς και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -σε πέντε μόνο λεπτά- παρατηρούσαν μείωση του ιικού φορτίου SARS-CoV-2 της τάξης του 99,99% στις επιφάνειες όπου τοποθετούσαν το διάλυμα!
Επίσης, διαπίστωσαν ότι ακόμη κι αν στην επιφάνεια υπήρχε μεγάλη ποσότητα αυτού του διαλύματος, το οξυζενέ πολύ γρήγορα αποδομούνταν σε αέριο οξυγόνο και νερό, χωρίς να δημιουργεί επικίνδυνα απόβλητα για το περιβάλλον, ούτε και τοξικές ουσίες για τους χρήστες αυτού του νέου απολυμαντικού.
Το απολυμαντικό διάλυμα του οξυζενέ με κιτρικό οξύ ή, εναλλακτικά, με οξικό οξύ, αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική και ευκολότατη λύση, αφού μπορεί να δημιουργηθεί από τον καθένα στο σπίτι: αρκεί να προσθέσει τρεις κουταλιές σούπας από χυμό λεμονιού σε 250 ml οξυζενέ, για να επιτύχει περίπου την επιθυμητή σχέση συγκέντρωσης 1 προς 10, ανάμεσα στον χυμό λεμόνι και το οξυζενέ.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το μείγμα παραμένει σταθερό και ενεργό για περίπου μία ημέρα, όποτε θα πρέπει να το φτιάχνουμε λίγες ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.
από efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια: