ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ! ΠΟΙΑ επιχείρηση βάζει «λουκέτο» και αφήνει στο «δρόμο» 70 οικογένειες...



 Δυστυχώς, μια ακόμα επιχείρηση στη Θήβα βάζει λουκέτο. Συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς σωληνώσεων στο ένα τέταρτο των προ δεκαετίας μεγεθών. 


Η αυστριακή πολυεθνική Wienerberger πήρε την απόφαση (κυρίως) λόγω των χαμηλών επιπέδων πωλήσεων του εργοστασίου στη Θήβα.

Σχέδιο απαξίωσης της θυγατρικής της στην Ελλάδα λόγω χαμηλών επιδόσεων και κάλυψη της εγχώριας ζήτησης από εργοστάσια γειτονικών χωρών είχε η αυστριακή πολυεθνική Wienerberger, που έκλεισε το εργοστάσιο της Pipelife Ελλάς, οδηγώντας στην ανεργία 70 οικογένειες στη Θήβα, στις 31 Μαρτίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίπεδα πωλήσεων που πραγματοποιούσε η θυγατρική στην Ελλάδα δεν δικαιολογούσαν εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα, καθώς μπορούν να καλυφθούν από τις εγκαταστάσεις του πολυεθνικού ομίλου στη Βουλγαρία και την Τουρκία με πολύ χαμηλό κόστος του εργατικού δυναμικού.

Επίσης, η συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς σωληνώσεων στο ένα τέταρτο των προ δεκαετίας μεγεθών, σε συνδυασμό με τις έντονες διακυμάνσεις της οικονομίας των τελευταίων ετών, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα συστήματα σωληνώσεων σε δημόσια έργα, που διαφέρουν σημαντικά από των περισσότερων υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, ήταν επίσης αιτίες για την απόφασή της να κλείσει την παραγωγική μονάδα της ελληνικής θυγατρικής της, Pipelife Ελλάς, στη Θήβα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αυστριακή πολυεθνική συζητά σοβαρά να ρευστοποιήσει το ενεργητικό της, όπως προστάζει ο εγχώριος Πτωχευτικός Κώδικας. Η Pipelife Ελλάς είναι μέλος του ομίλου Pipelife, ο οποίος έχει παρουσία σε 27 χώρες και με τη σειρά του αποτελεί θυγατρική του ομίλου Wienerberger, ο οποίος ειδικεύεται σε οικοδομικά και άλλα υλικά.

Το εργοστάσιο στη Θήβα παρήγε από το 1992 συστήματα σωληνώσεων από πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο και PVC για εφαρμογές σε οικοδομικά και τεχνικά, δημόσια και ιδιωτικά έργα, αλλά και για τη γεωργία και τη βιομηχανία. Με βάση τον ισολογισμό του 2019 οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 18.000.000 ευρώ, ενώ το αποτέλεσμα ήταν ζημίες της τάξεως των 350.000 ευρώ. Οι σωρευμένες από τα προηγούμενα χρόνια ζημίες φτάνουν όμως τα 20.000.000 ευρώ, την ώρα που τα ίδια κεφάλαιά της είναι της τάξεως των 25.000.000 ευρώ.

Παράλληλα εμφανίζει υποχρεώσεις της τάξεως των 5.700.000 ευρώ, τα 2.000.000 ευρώ εκ των οποίων αποτελούν δανεισμό από τη μητρική, η οποία και αποφάσισε να κατεβάσει τους διακόπτες του εργοστασίου στη Θήβα.

από press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.