Ρωσία: Ο «Σατανάς ΙΙ» θα είναι έτοιμος το 2022, σύμφωνα με τον Πούτιν



 Ένα από τα πιο τερατώδη οπλικά συστήματα της Ρωσίας, μετά από μακρά περίοδο ανάπτυξης, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν… αναλάβει υπηρεσία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας ανακοίνωσε ημερομηνίες – ορόσημα για την ανάπτυξη των πανίσχυρων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat στις Ένοπλες Δυνάμεις, σηματοδοτώντας έτσι μια «νέα εποχή» στις πυραυλικές και πυρηνικές δυνατότητες τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος απαρίθμησε μια σειρά σύγχρονα εξοπλιστικά συστήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι υπερηχητικοί πύραυλοι, όπου η Ρωσία φαίνεται πως έχει πετύχει να προπορεύεται, ανακοινώνοντας ότι έως το 2024 το 76% του στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας θα έχει εκσυγχρονιστεί, ενώ στη λεγόμενη «πυρηνική τριάδα» (βαλλιστικοί πύραυλοι, πυρηνικά υποβρύχια, πυρηνικά βομβαρδιστικά) ήδη από φέτος θα ξεπεράσει το 88%.

Στο πλαίσιο αυτό είπε χαρακτηριστικά ότι «το πρώτο σύνταγμα, πλήρως εξοπλισμένο με τους νέους προηγμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Sarmat, θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία περίπου στα τέλη του 2022».

Στη συνέχεια ο Πούτιν τόνισε ότι: «Ως ηγέτης στην κατασκευή πολεμικών συστημάτων νέας γενεάς και την ανάπτυξη σύγχρονων πυρηνικών όπλων, η Ρωσία επίμονα για άλλη μια φορά προτείνει στους εταίρους να συζητήσουμε τα ζητήματα των στρατηγικών εξοπλισμών, της εξασφάλισης της παγκόσμιας σταθερότητας».

Επίσης υπογράμμισε πως «αντικείμενο και στόχος τέτοιων συνομιλιών μπορεί να είναι η δημιουργία μη συγκρουσιακής συνύπαρξης στη βάση της εξίσωσης της ασφάλειας, η οποία θα μπορούσε να καλύπτει όχι μόνο τους παραδοσιακούς στρατηγικούς εξοπλισμούς, τους διηπειρωτικούς, βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά και τα βαριά βομβαρδιστικά και υποβρύχια, καθώς και όλα τα επιθετικά και αμυντικά συστήματα, που είναι ικανά να επιλύουν στρατηγικά προβλήματα, ανεξαρτήτως της γόμωσής τους».

Ο Sarmat σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD). Το βλήμα επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει δραματικά την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO.

Σύμφωνα με τον στρατό της Ρωσίας: «Μπορεί να νικήσει οποιαδήποτε άμυνα» και να εξαλείψει ολόκληρες χώρες». Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων .

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα Sarmat ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξής του, ήδη από τη δεκαετία του 2000, για να αντικαταστήσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M2 Voyevoda, που είχε την κωδική ονομασία «Σατανάς» οπότε ο νέος πύραυλος «Sarmat» να ονομάζεται «Σατανάς 2».

από onalert.gr, μέσω topontiki / Photo: Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.