Στη φυλακή με βαριές κατηγορίες ιερέας στην Τουρκία – “Έγκλημά” του η φιλανθρωπία!
Γράφει η Μαρία Μοτίκα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο Ασσύριος ιερέας, Σεφέρ Μπιλετσέν (γνωστός ως πατήρ Άχο), που ζει στο μοναστήρι του Αγίου Ιακώβου στη νοτιοανατολική Τουρκία, βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και κινδυνεύει με φυλάκιση έως και 15 ετών, επειδή προέβη σε μια πράξη φιλευσπλαχνίας και φιλανθρωπίας.
Αιτία της σύλληψής του και της απαγγελίας τόσο σοβαρών κατηγοριών είναι το γεγονός, ότι έδωσε νερό και φαγητό σε άτομα που βρέθηκαν στο μοναστήρι του. Τα άτομα αυτά προέκυψε ότι ήταν Κούρδοι μαχητές του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία. Ο ιερέας δεν αρνείται ότι έκανε κάτι τέτοιο, υποστηρίζει όμως, ότι δε γνώριζε την ταυτότητα των ανθρώπων που βοήθησε και ότι ως χριστιανός, παρέχει τροφή και νερό σε οποιονδήποτε χτυπά την πόρτα του μοναστηριού του. Δηλώνει, μάλιστα, ότι το ίδιο θα εξακολουθήσει να κάνει για όποιον έχει ανάγκη.
Πολλοί κάνουν λόγο για σκάνδαλο και για κατασκευασμένη υπόθεση. Είναι ενδεικτικό ότι η μοναδική μαρτυρία προέρχεται από ένα μαχητή που παραδόθηκε στις αρχές και η δίκη του έχει λάβει μέχρι στιγμής δύο αναβολές, λόγω της έλλειψης στοιχείων. Από το Νοέμβριο, μάλιστα, έχει απαγορευτεί η παρουσία δημοσιογράφων και παρατηρητών εντός της δικαστικής αίθουσας.
Αρκετοί θεωρούν ότι στόχος της δίωξης του πατρός Άχο είναι η τρομοκράτηση και η φυγή των Ασσυρίων από τη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο ιερέας είναι από τα πιο αγαπητά πρόσωπα των κατοίκων της επαρχίας Μαρντίν. Ο ίδιος επέλεξε να εγκατασταθεί στο εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Αγίου Ιακώβου, το οποίο αναστηλώθηκε και επαναλειτούργησε χάρη στις προσωπικές του προσπάθειες. Σε περίπτωση καταδίκης του, η ασσυριακή κοινότητα θα χάσει το σημαντικότερο στήριγμά της ενώ το μοναστήρι πιθανότατα θα κλείσει.
Η τουρκική ηγεσία έχει εγκαταλείψει τις φιλελεύθερες πολιτικές της περιόδου που επεδίωκε την ένταξη στην ΕΕ και έχει στραφεί στο νέο-οθωμανισμό και τον πανισλαμισμό. Ως αποτέλεσμα, τα περιστατικά παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας των μειονοτήτων να αυξανονται. Εκκλησίες μετατρέπονται σε τζαμιά ή τίθενται προς πώληση, περιουσίες χριστιανών κατάσχονται από το κράτος, χριστιανοί και Αλεβίτες στοχοποιούνται.
Πογκρόμ απο τις αρχές
Κατά τον καθηγητή συγκριτικής θρησκειολογίας, Αλεξάντερ Γκόρλαχ, μάλιστα, οι τουρκικές αρχές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασχολούνται με την καταπολέμηση της πανδημίας και τις οικονομικές της προεκτάσεις, προκειμένου να εντείνουν τις πιέσεις στις μειονότητες. Οι Ασσύριοι είναι από τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής των τελευταίων ετών.
Kατά καιρούς, μέλη της κοινότητας συλλαμβάνονται και κατηγορούνται αδίκως για τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων σημαινουσών προσωπικοτήτων, που έχουν αναγκαστεί να φύγουν από την Τουρκία. Οι διώξεις αυτές δρουν αποτρεπτικά στους Ασσυρίους της διασποράς που θα ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Από την άλλη, οι αρχές δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαλεύκανση ποινικών υποθέσεων που αφορούν χριστιανούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της απαγωγής ενός ζευγαριού ηλικιωμένων Ασσυρίων, της Σιμόνι και του Χουρμούζ Ντιρίλ, τον Ιανουάριο του 2020. Το Μάρτιο βρέθηκε το διαμελισμένο πτώμα της γυναίκας αλλά η τύχη του συζύγου αγνοείται μέχρι σήμερα, καθώς δεν έχει διεξαχθεί σοβαρή έρευνα από την αστυνομία.
Ως συμμετέχουσα χώρα στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και, συνεπώς, συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Θεμελιωδών Ελευθεριών, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Διεθνή κοινότητα
Επομένως, η διεθνής κοινότητα οφείλει να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλοι οι Τούρκοι πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, να μπορούν να ζουν με ασφάλεια. Το θέμα θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ της νέας αμερικανικής ηγεσίας και της ΕΕ με την Άγκυρα.
Επίσης, δεδομένων των ιστορικών και φιλικών δεσμών με τους λαούς της περιοχής καθώς και της γεωγραφικής εγγύτητας, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όχι μόνο της ελληνορθόδοξης κοινότητας αλλά και των χριστιανών Αρμενίων και Ασσυρίων της Τουρκίας. Υπό αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε, συν τοις άλλοις, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση διεθνών οργανισμών και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης.
Η επόμενη ακρόαση της υπόθεσης του Ασσύριου ιερέα είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Απρίλιο. Ελπίζουμε μέχρι τότε, η διεθνής κοινότητα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ασκήσει πίεση ώστε ο πατήρ Άχο να απαλλαγεί των άδικων κατηγοριών. Να διασφαλιστεί ότι θα τεθεί τέρμα στον εκφοβισμό και τις έκνομες ενέργειες εις βάρος των Ασσυρίων, που κατοικούν στην Τουρκία εδώ και 2.000 χρόνια. Η ασφαλής διαβίωσή τους στις πατρογονικές τους εστίες είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: