Επιστήμη: Στον βαθύτερο ωκεανό κολύμπησε ρομπότ
Ομάδα ερευνητών κατασκεύασε έναν νέο τύπο πρωτότυπου μαλακού ρομπότ για να μπορεί να αντέξει στις πιέσεις στον βυθό του ωκεανού.
Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν από το ψάρι τύπου snailfish, που ονομάζεται «Pseudoliparis swirei» και το οποίο κολυμπά στον πυθμένα της Τάφρου των Μαριανών (Mariana Trench) σε βάθος άνω των 8.000 μέτρων, και κατασκεύασαν το ρομπότ.
Υποστηρίζουν ότι ένα μαλακό ρομπότ θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτο και αξιόπιστο στο βάθος του ωκεανού από άλλα μηχανήματα που απαιτούν συστήματα αντιστάθμισης πίεσης.
Το συγκεκριμένο ρομπότ της ομάδας του Guorui Li από το Πανεπιστήμιο Zhejiang κατάφερε να φτάσει στην Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο μέρος του ωκεανού, όπως αναφέρει το ert.gr.
Τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του ρομπότ είναι επενδυμένα με μαλακή σιλικόνη κι έτσι δεν χρειάζεται τα περιβλήματα προκειμένου να είναι ανθεκτικά στην πίεση.
Το πεδίο της μαλακής ρομποτικής εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από ζωντανούς οργανισμούς και περιλαμβάνει την κατασκευή ρομπότ από εύκαμπτα υλικά.
Συχνά χρησιμοποιούνται πολυμερή όπως η σιλικόνη, καθώς και άλλα υλικά όπως υφάσματα.
Τα θαλάσσια είδη όπως το καλαμάρι και το χταπόδι ήταν μια από τις αρχικές εμπνεύσεις για την έρευνα της μαλακής ρομποτικής.
Διαβάστε την συνέχεια στο topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: