Η δολοφονία του “σιίτη των πρεσβειών” στον Λίβανο – Η Χεζμπολάχ και το ξέπλυμα χρήματος



 Γράφει ο Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Ο Λιβανέζος ακτιβιστής Λοκμάν Σλιμ βρέθηκε νεκρός με τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι και μια στο στέρνο στις 4 Φεβρουαρίου. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου βρήκαν το σώμα του γνωστού επικριτή της Χεζμπολάχ, μετά την εξαφάνιση του στo νότιο Λίβανο που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Χεζμπολάχ.

Η σορός του και το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό του βρέθηκαν στην Ναμπατίγια. Η αστυνομία ανέφερε ότι το κίνητρο πίσω από τη δολοφονία δεν είναι σαφές. Το σώμα του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Σιδώνα, όπου ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε ότι ο Σλιμ είχε πυροβοληθεί τέσσερις φορές στο κεφάλι και μια σφαίρα βρέθηκε στην πλάτη του, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Ο Σλιμ ο οποίος υπήρξε ακτιβιστής, εκδότης και διευθυντής ερευνητικού κέντρου, δηλώθηκε εξαφανισμένος από την οικογένειά του αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, μετά από προγραμματισμένη επίσκεψη σε φίλο του σε ένα χωριό στον νότιο Λίβανο. «Ο αδερφός μου Λοκμάν Σλιμ έφυγε από το [χωριό] Νίχα Αλ Τζανούμπ πριν από έξι ώρες επιστρέφοντας στη Βηρυτό και δεν έχει επιστρέψει ακόμα. Δεν απαντά στο τηλέφωνό του. Δεν υπάρχει ίχνος του στα νοσοκομεία», έγραψε η αδερφή του Ράσα Αλ Αμίρ στο Twitter στις 3:44 π.μ. ώρα Βηρυτού.

Η ίδια επιβεβαίωσε στο Al Arabiya English ότι η οικογένεια του Σλιμ μπόρεσε να εντοπίσει το τηλέφωνό του σε μια τοποθεσία όπου τον είδαν τελευταία φορά στο νότο, ωστόσο δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του ή του οχήματός του. «Ο Λοκμάν είναι ειλικρινής φωνή εναντίον της Χεζμπολάχ και χάθηκε βαθιά στην περιοχή που ελέγχουν και αυτή είναι η τεχνική που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν», είπε η Ράσα.

Σλιμ και Χεζμπολάχ

Μετά τον θάνατο του Σλιμ, ο γιος του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, Τζαγουάντ, δημοσίευσε ένα tweet στα αραβικά γράφοντας: «Η απώλεια ορισμένων είναι στην πραγματικότητα ένα απροσδόκητο κέρδος και καλοσύνη για άλλους» με το hashtag “χωρίς θλίψη”. Στη συνέχεια διέγραψε το tweet, διευκρινίζοντας ότι ήταν προσωπικό και όχι σχόλιο για το θάνατο του ακτιβιστή: «Το tweet δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει. Λίγη συνειδητοποίηση».

Ο Σλιμ ήταν γνωστός ως μια από τις κορυφαίες σιιτικές φωνές που στάθηκαν επικριτικά κατά της Χεζμπολάχ. Γι’ αυτό δεχόταν τακτικά επιθέσεις από μέσα ενημέρωσης πιστά στην οργάνωση. Οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν αναφέρθηκαν στις συνθήκες του θανάτου του, αλλά η αδερφή του είπε ότι ο θάνατός του συνδέεται αναπόφευκτα με τις απόψεις του. «Είχε πολιτική στάση, γιατί αλλιώς δεν θα είχε απαχθεί», δήλωσε η Ράσα Αλ Αμίρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κοσμικός, δημοκρατικός ακτιβιστής είχε επίσης κάνει πολλά ντοκιμαντέρ με τη σύζυγό του, Μόνικα Μπόργκμαν, η οποία είχε σημάνει συναγερμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ο άντρας της εξαφανίστηκε. Ο Σλιμ ήταν ένας επικριτής της Χεζμπολάχ και της πολιτικής δύναμης που απέκτησε, γεγονός που προκαλούσε οργή στους οπαδούς της.

Η σίγαση μιας ακόμη επικριτικής φωνής στον Λίβανο έχει προκαλέσει για άλλη μια φορά τον θυμό προς τη πολιτική τάξη που είναι ανίσχυρη ή απρόθυμη να εξιχνιάσει υποθέσεις δολοφονιών. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι δολοφονίες χρησιμοποιούνται συνήθως ως πολιτικά όπλα, με σχεδόν όλα τα εγκλήματα να παραμένουν άλυτα και η ατιμωρησία που τα περιβάλλει να αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία τροφοδοτεί το φαινόμενο στον Λίβανο.

Οι δολοφονίες διανοουμένων εκεί ήταν σχετικά σπάνιες. Η δολοφονία του Σλιμ είναι η πρώτη του είδους μετά τη δολοφονία του καθηγητή ιστορίας και δημοσιογράφου Σαμίρ Κασσίρ πριν από 16 χρόνια. «Αγαπήθηκε, ήταν ταπεινός και οι άνθρωποι τον αγαπούσαν», είπε η αδερφή του Ράσα στην Guardian. «Οι αντίπαλοί του έχουν χάσει έναν ευγενικό αντίπαλο που ζούσε ανάμεσά τους, και συζητούσε μαζί τους με ευφυΐα, λογική και αγάπη. Αυτό είναι μια απώλεια για όλο τον Λίβανο. Η δολοφονία είναι μια αναξιοπρεπής πράξη… Η δολοφονία είναι η μόνη γλώσσα τους. Ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για την περιοχή όπου σκοτώθηκε ο αδερφός μου».

Οι τελευταίες δραστηριότητες του Σλιμ

Τους τελευταίους μήνες, ο Σλιμ είχε πει σε φίλους του ότι οι εχθροί του τον είχαν απειλήσει. Το γραφείο του βρισκόταν στην καρδιά του προπύργιου της Χεζμπολάχ, στην περιοχή Νταχίχ, από όπου συχνά εκφραζόταν ενάντια στην οργάνωση και στις θέσεις της. Η Χεζμπολάχ τον θεωρούσε Σιίτη που είχε στραφεί εναντίον της κοινότητάς του, ενώ ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τον είχε χαρακτηρίσει «Σιίτη των πρεσβειών», αναφερόμενος στις στενές επαφές του με ξένους διπλωμάτες.

Ο Σλιμ έπαιζε σημαντικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κλονίζουν ολόκληρο τον Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2019, στρεφόμενες εναντίον του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης. Υποστήριζε την ουδετερότητα έναντι του γειτονικού Ισραήλ, με το οποίο ο Λίβανος παραμένει τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση. Διατηρούσε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Ουμάμ”, η οποία λειτούργησε ως πολιτιστική έκθεση και ιστορικό αρχείο των εξαφανισμένων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο. Είχε επίσης μια πολιτική ομάδα, που ονομάζεται “Χάγια Μπίνα”.

Ο θάνατος του Σλιμ οδήγησε μερικούς Λιβανέζους ηγέτες να προειδοποιήσουν για περαιτέρω στροφή στην ανομία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση, πολιτικό αδιέξοδο και τις συνέπειες της καταστροφικής έκρηξης που ισοπέδωσε το λιμάνι της Βηρυτού τον περασμένο Αύγουστο. Η δολοφονία επανέφερε στη δημοσιότητα τη δολοφονία του Ιρακινού ιστορικού και ακτιβιστή Χισάμ Αλ Χασεμί υπό παρόμοιες συνθήκες πριν από επτά μήνες στη Βαγδάτη. Ο Αλ Χασεμί και ο Σλιμ δολοφονήθηκαν και οι δύο στα αυτοκίνητά τους με σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος.

Παραλληλισμοί με την δολοφονία στο Ιράκ

Σχετικά με την δολοφονία του Αλ Χασεμί, ο Σλιμ είχε σχολιάσει: «Αυτοί [οι δολοφόνοι] είναι γνωστοί για τη δειλία τους». Αργότερα αποκαλύφθηκε από τον Ιρακινό ακτιβιστή Γκαΐθ Αλ Ταμίμι ότι ο Αλ Χασεμί του είχε δείξει εικόνες, λέγοντας ότι είχε λάβει απειλές θανάτου από την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Καταΐμπ Χεζμπολάχ. Ο Αλ Χασεμί δεχόταν επαναλαμβανόμενες απειλές από τον Αμπού Αλί Αλ Ασκαρί, ο οποίος τον απειλούσε πως θα τον σκότωνε στο σπίτι του.

Ο Σλιμ είχε δεχθεί απειλές πέρυσι από υποστηρικτές της Χεζμπολάχ που επιτέθηκαν στο σπίτι του και κόλλησαν χαρτιά στο φράχτη λέγοντας, «δόξα σε όποιον τον σωπάσει». Μετά το περιστατικό, ο Σλιμ κατηγόρησε αυτούς που αποκάλεσε «νυχτερίδες του σκότους» για επίθεση στο σπίτι του. Κατηγόρησε τον Γενικό Γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και τον σύμμαχό του Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπιχ Μπερί ως υπευθύνους για το τι συνέβη και για το «τι θα μπορούσε να συμβεί».

Οι δύο δολοφονηθέντες είχαν κατηγορηθεί έντονα από φιλοϊρανικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράκ και τον Λίβανο, τα οποία τους χαρακτήριζαν προδότες. Ο Αλ Χασεμί είχε υποστηρίξει έντονα τη λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε στο Ιράκ στις αρχές Οκτωβρίου 2019, απαιτώντας ολική μεταρρύθμιση του ιρακινού πολιτικού συστήματος και καταγγέλλοντας την συνεργασία της προηγούμενης κυβέρνησης με το Ιράν. Ομοίως, ο Σλιμ είχε υποστηρίξει την εξέγερση που ξεκίνησε τον ίδιο μήνα στο Λίβανο, απαιτώντας πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση, κατηγορώντας επίσης τη Χεζμπολάχ και την ιρανική επιρροή στον Λίβανο για την επιδεινούμενη κατάσταση της χώρας.

Την ίδια ημέρα της δολοφονίας του Σλιμ, η Γαλλο-λιβανέζα πολιτική επιστήμων Μόνα Αλάμι αποκάλυψε ότι της είχε πει πρόσφατα ότι «είχε εμπλακεί σε [έρευνες για] δραστηριοτήτες ξεπλύματος χρημάτων της Χεζμπολάχ, εξετάζοντας πιθανές επαφές με την κεντρική τράπεζα του Λιβάνου». Λίγο πριν από τη δολοφονία του, ο Αλ Χασεμί είχε πει σε φίλους του ότι μελετούσε υποθέσεις ξεπλύματος χρημάτων (έως και 300 εκατ. δολάρια ετησίως) από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου στο Ιράκ, με τα οποία χρηματοδοτούσε τις δραστηριότητές της.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.