Μείνετε σπίτι και κλειδώστε, έξω δέρνουν…
Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου
Πώς οι δυνάμεις που ελέγχουν την εξουσία μπορούν να σταθούν και να μακροημερεύσουν, όταν όλα τα αφηγήματα και οι υποσχέσεις που έδωσαν στους ψηφοφόρους για να αποσπάσουν την εντολή διακυβέρνησης έχουν καταρρεύσει; Μπροστά στα μάτια μας ξεδιπλώνεται ένα εφιαλτικό για τη δημοκρατία σχέδιο.Ζωή σε κατ’ οίκον περιορισμό και δικαίωμα να εκφράσεις γνώμη και διαμαρτυρία μια φορά στα τέσσερα χρόνια ή όποτε προκηρυχθούν οι εκλογές. Οι κοινωνικές διαμαρτυρίες, μηνύματα στην εξουσία για λάθη και παραλήψεις, τιμωρούνται. Δεν χρειάζεται να παρανομήσεις. Η διαμαρτυρία προς την εξουσία θεωρείται πλέον παρανομία. Εύκολο. Η κατηγορία «αντίσταση κατά της αρχής» αρκεί και περισσεύει για να σε τουμπανιάσουν στο ξύλο, υποτίθεται εκπαιδευμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, προκλητικά αδιάφοροι για το τι ορίζει ο νόμος.
Το ανατριχιαστικό είναι, ότι παρότι έχουν ακινητοποιήσει στο έδαφος κάποιον αδύναμο να αντισταθεί, συνεχίζουν να τον δέρνουν με ηδονή. Κανείς δεν τους ελέγχει! Ο προϊστάμενος υπουργός τους προστατεύει. Επιτρέπει σε όλους αυτούς να παραβιάζουν το νόμο ανώνυμα, χωρίς διακριτικά, χωρίς συνέπειες. Πως άραγε επιλέχθηκαν όλοι αυτοί οι άνδρες; Η αφοσίωση στους άρχοντες είναι η μόνη προϋπόθεση;
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στις 26 Νοεμβρίου 2019 συστάθηκε η Επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας, επικεφαλής της οποίας ορίστηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ενώ στα μέλη της συγκαταλέγονταν η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Βασιλική Χρήστου και ο Βαγγέλης Μάλλιος, διδάκτωρ Νομικής.
Αντικείμενο της Επιτροπής ήταν η «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη, που αφορούν τη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα έμεναν κρυφά, αν δεν υπέβαλαν αίτημα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί η έκθεση στη Βουλή. Έτσι στις 5 Νοεμβρίου του 2020 μάθαμε ότι: «Διαπιστώθηκε απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη. Επίσης παρατηρήθηκε εκτεταμένη μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες και παράλειψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν σχετικών υποθέσεων».
Ατιμωρησία
»Επιπλέον οι ελέγχουσες αρχές της αστυνομίας αποδέχονταν εντυπωσιακά όμοιες καταθέσεις από εμπλεκόμενους αστυνομικούς και απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές καταθέσεις των αστυνομικών έναντι εκείνων των πολιτών. Τέλος διαπιστώθηκε πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου».
Έλαβε κάτι από όλα αυτά υπ’ όψιν ο αρμόδιος υπουργός; Μήπως έδωσε καμία εντολή ο πρωθυπουργός να σταματήσει το πανηγύρι; Απολύτως τίποτα. Διαμαρτυρήθηκε ο νομικός κόσμος και οι άφθονοι λαλίστατοι στα εύκολα καθηγητές της νομικής και του δικαίου; Αστεία πράγματα. Αρκεί και περισσεύει η προστασία των αρχόντων της εξουσίας.
Η ελληνική παιδεία δεν περιλαμβάνει πλέον εκπαίδευση στην πολιτική και κοινωνική αγωγή. Δεν χρειάζονται πολίτες. Δεν θα οξύνει την περιέργεια και την εφευρετικότητα, την διάθεση για νέες ανακαλύψεις. Η δημοκρατία θα είναι μία περιττή πολυτέλεια. Και όταν σε μάθουν να μην κάνεις χρήση της, την παραχωρείς χωρίς διαμαρτυρίες. Ξεχνάς τα δικαιώματά σου αλλά σου θυμίζουν κάθε μέρα τις υποχρεώσεις σου. Δουλεία σπίτι και όλα καλά. Και όταν χάνεις τη δουλειά, ίσως και το σπίτι και τολμήσεις να διαμαρτυρηθείς, κακό του κεφαλιού σου.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: