Το μοναστήρι 1000 ετών που παρ’ ολίγο να μετατραπεί από τους Τούρκους σε ξενοδοχείο!



 Γράφει ο Βαγγέλης Γεωργίου

Τη δεκαετία του 1990 είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες στο άκουσμα της είδησης. Οι Τουρκοκύπριοι άρχισαν να μεταφέρουν το πρώτο φορτίο τσιακκίλι για να μετατρέψουν ένα βυζαντινό μοναστήρι σε… ξενοδοχείο. Τότε ενεργοποιήθηκαν τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Αρμένιοι του νησιού. Το πανέμορφο Αρμενομονάστηρο που βρίσκεται σφηνωμένο στα 520 μέτρα στον Πενταδάκτυλο της Κύπρου, κινδύνεψε δύο φορές από τα σχέδια κάποιων στα Κατεχόμενα. Η ιεροσυλία ευτυχώς αποσοβήθηκε και σήμερα φαίνεται να περιμένει καλύτερες μέρες.

Το μοναστήρι αρχικά ιδρύθηκε περί το έτος 1.000 μ.Χ. εις μνήμην του Αγίου Μακαρίου του Ερημίτη της Αλεξάνδρειας που η παράδοση τον ήθελε να είχε ασκητέψει στην περιοχή. «Μέχρι το 1425 είχε περιέλθει στην κατοχή της Αρμενικής Εκκλησίας, με μοναχούς που ήταν γνωστοί για τους αυστηρότατους κανόνες ασκητικής ζωής και θρησκευτικής μετάνοιας που ακολουθούσαν. Επί Τουρκοκρατίας ήταν γνωστό ως το Κυανούν Μοναστήρι, λόγω του μπλε χρώματος που είχαν οι πόρτες και τα παραθυρόφυλλά του. Υπήρξε δημοφιλές προσκύνημα για Αρμένιους και μη, καθώς και σταθμός για περιηγητές καθ` οδόν προς τους Αγίους Τόπους» όπως αναφέρεται στο ΚΥΠΕ.

Το μοναστήρι, μετά τις πρώτες εκτεταμένες σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους κατά το 1895/6, βοήθησε στη συντήρηση αρμενικού ορφανοτροφείου που ιδρύθηκε στη Λευκωσία για περίθαλψη μερικών παιδιών. Στον δε χώρο του μοναστηριού χρησιμοποιούσαν τα ορφανά παιδιά και ως τόπο εξοχής τα καλοκαίρια.

Φαίνεται ότι αργότερα το μοναστήρι δεν είχε μεγάλο αριθμό μοναχών ούτε, αλλά διατηρούσε στενή και συνεχή επαφή με το αρμενικό πατριαρχείο της Κιλικίας, από το οποίο πολλοί αξιωματούχοι επισκέπτονταν συχνά το μοναστήρι κατά καιρούς, μερικοί μάλιστα παρέμεναν και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σε παλαιότερες εποχές το μοναστήρι ήταν επίσης χώρος προσκυνήματος για Αρμενίους άλλων χωρών που ταξίδευαν προς ή από τους Αγίους Τόπους.

Τουρκική εισβολή και καταστροφή

Εδώ κι αρκετά χρόνια δεν υπάρχουν μοναχοί στο μοναστήρι, την δε περιουσία του διαχειριζόταν μέχρι το 1974 η αρμενική Εκκλησία της Κύπρου που υπάγεται στον Μεγάλο Οίκο της Κιλικίας που εδρεύει στο Λίβανο. Τα έσοδα από την περιουσία του Αρμενομονάστηρου διετίθεντο υπέρ της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου. Από το 1974 το μοναστήρι είναι απρόσιτο γιατί βρίσκεται στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής τμήμα της Κύπρου. Πλέον θα ήταν στρατιωτική ζώνη που κάθε πρόσβαση ήταν αδύνατη.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.